Millioner kan miste jobben – intelligente roboter overtar

Millioner kan miste jobben – intelligente roboter overtar

Fremskritt innenfor kunstig intelligens vil snart føre til roboter som kan gjøre nesten alt et menneske kan gjøre - og dermed overtar de jobbene våre.

Moshe Vardi – Professor i informatikk

Flere titalls millioner jobber vil være truet av intelligente roboter de neste 30 årene, advarte eksperter på lørdag. “Vi nærmer oss en epoke hvor maskiner vil være i stand til å utføre oppgaver bedre enn mennesker, på nesten alle områder”, uttalte Moshe Vardi, direktør for informasjonsteknologi instituttet på Rice Universitet i Texas.

På det årlige møtet med “American Association for the Advancement of Science“, i et panel om kunstig intelligens, spurte han følgende spørsmål: “Hvis maskiner er kapable til å gjøre nesten alt mennesker gjør, hva skal da menneskene gjøre?”. Han legger til at det alltid vil være jobber for mennesker i fremtiden også, men roboter som overtar arbeidsplasser kan endre landskapet drastisk.

Hvis maskiner er kapable til å gjøre nesten alt mennesker gjør, hva skal da menneskene gjøre?

Ingen yrker vil være utenfor endringen, og kvinner og menn vil være like utsatt. “Kan den globale økonomien tilpasse seg en arbeidsledighet på mer enn 50%?” spør han.

Endrer industrilandskapet

Automatisering og roboter har allerede revolusjonert industrisektoren gjennom de siste 40 årene. Produktiviteten har økt, men på bekostning av viktige arbeidsplasser. I USA alene er det over 200.000 industri-roboter, og tallene øker for hvert år.

En industriell robot utfører test-oppgaver.

Per i dag er forskningen fokusert på maskiners evne til å gjøre vurderinger, og det har vært en enorm fremgang på dette området de siste 20 årene. Vardi mener det er all grunn til å tro at fremgangen de neste 25 årene vil bli like dramatisk. I følge hans egne kalkulasjoner kan så mye som 10% av sjåfør jobbene i USA forsvinne de neste 25 årene, på bakgrunn av den store økningen i førerløse biler.

I følge Bart Selman, professor i informatikk ved Cornell Universitet, vil semi-autonome og autonome systemer marsjere rett inn i samfunnet vårt de neste 2-3 årene. Som eksempler oppga han førerløse biler, overvåkningsdroner, “husroboter” og andre former for intelligent assistanse – maskiner som tar avgjørelser på vegne av mennesker.

“Vi kommer til å være i en form for symbiose med disse maskinene, og vi kommer til å få tillit til dem og jobbe med dem,” anslår han. Dette synes Selman er bekymringsverdig, da vi ikke vet omfanget av hvor raskt intelligensen til disse maskinene vil øke – hvor smarte de kan bli.

Mister vi kontrollen?

Det er mange spørsmål som må stilles i forbindelse med disse maskinene. Kommer vi mennesker til å fortsette å forstå maskinene, og kan vi kontrollere dem? Vil de være en ressurs for oss, eller vil de være skadelig for samfunnet vårt?

Dette er spørsmål som blir stilt på nytt nå, på bakgrunn av nylige fremskritt innenfor kunstig intelligens. Maskiner kan nå både høre og se – omtrent som mennesker. Ifølge Selman har investeringen i kunstig intelligens i USA aldri vært høyere enn i 2015. De store pådriverene er Google, Facebook, Microsoft og Tesla; for ikke å glemme Pentagon, som har bedt om 19 billioner dollar til utvikling av intelligente våpensystemer.

De fleste av oss har helt sikkert sett minst en film hvor en kunstig intelligens har tatt over, og menneskene har blitt flyttet et hakk ned på rangstigen. Men dette er faktisk en reell bekymring for flere av verdens fremste eksperter. Den Britiske astrofysikeren, Stephen Hawking, advarte i et intervju med BBC i 2014 at konsekvensene kan bli fatale.

Wendell Wallach – Etiker ved Yale Univeritet.

Disse spørsmålene har ført til at forskere har bedt om at det formes et etisk rammeverk for utviklingen av kunstig intelligens, i tillegg til sikkerhetsrutiner i årene som kommer. I fjor donerte Musk – eieren av SpaceX – 10 millioner dollar til å finne en løsning på disse bekymringene, som antyder at kunstig intelligens potensielt er farligere enn atomvåpen.

Wendell Wallach, etiker ved Yale Universitet, mener disse farene krever en global respons.
Han har også bedt om en ordre fra presidenten som slår fast at dødelige, autonome våpensystemer strider direkte mot internasjonale menneskerettigheter.

“Ideén bak det hele er at det er behov for samarbeid for å beholde teknologien som en god tjener, og ikke la den bli en farlig leder,” sier Wallach.

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...