Ubuntu kommer til Windows 10

Ubuntu kommer til Windows 10

Microsoft's Kevin Gallo overrasket en verden av utviklere og Linux entusiaster i går, under sitt keynote foredrag på Build 2016. Bash kommer til Windows!

Det har lenge vært mulig å bruke Linux-verktøy på Windows gjennom tredjeparts programvare, som Cygwin og VMware, samt Microsoft’s egen Hyper-V. Men Cygwin er rett og slett ikke det samme, og det å kjøre en virtuell maskin fra en hypervisor krever mye ressurser fra minne og disk. Så det at vi nå får muligheten til å kjøre Ubuntu direkte på Windows, er en stor fordel for utviklere som jobber med både Linux og Windows sine verktøy.

Et av de mange spørsmålene er såklart: “Hvis dette ikke er en virtuell maskin, hva er det da?”. Svaret er at Ubuntus binærfiler kan kjøres direkte i Windows, helt uendret, og uten behov for en Linux-kjerne. Du får Bash, akkurat slik den skal være, med så godt som alt du er vant med fra Ubuntu user space. Grep, awk, gcc, wget, apt, emacs… De er der alle sammen! Du trenger bare å trykke på Windows-tasten, skrive “bash” og trykke på enter – så åpner cmd.exe seg med Ubuntu’s /bin/bash.

Dustin Kirkland, Canonical

Men hvorfor har Microsoft valgt å gjøre akkurat dette? Dustin Kirkland fra Canonical, selskapet som står bak Ubuntu, har jobbet på prosjektet sammen med Microsoft. Han forteller i et blogginnlegg at prosjektet viser en nesten surrealistisk støtte fra Microsoft når det kommer til viktigheten av open source for utviklere. Det er en fantastisk mulighet til å bygge en bro fra verdenen av gratis open source teknologi, og direkte inn på et hvilket som helst skrivebord hos Windows 10 brukerne. Det er også en flott mulighet til å bruke mer Linux og Ubuntu i skyløsninger som Azure, samt at det er dette brukerstudier og undersøkelser har ytret et ønske om – en mindre ressurskrevende Ubuntu til Windows.

Per i dag er ikke tjenesten lansert på det offentlige markedet, men Windows Insidere har tilgang til en beta versjon av den nye teknologien! Den er bygget på Ubuntu 14.04 LTS, men det forventes at denne vil byttes ut med 16.04 LTS i veldig nær fremtid. Dato for lansering er ikke publisert, men Ubuntu for Windows skal komme med den nye jubileums oppdateringen til Windows 10.

I mellomtiden kan du ta en titt på videoen under, som viser en gjennomgang av beta versjonen:

Kortomtale: Kingston HyperX SoloCast

Med podkast serien til Blåskjerm Brødrene har vi brukt mange forskjellige metoder for innspilling, alt fra eksepsjonelt godt utstyr til mobiltelefon. Vi tester HyperX SoloCast