Pokémon-feber

Pokémon-feber

Hvis du tilbringer litt tid på internett skal det godt gjøres å ikke ha sett alle nyhetene og innleggene om Pokémon Go de siste dagene.

Niantic, utviklerene bak spillet Ingress, i samarbeid med The Pokémon Company, lanserte for en uke siden Pokémon Go i USA, Australia og New Zealand. Den enorme populariteten gjorde at Nintendo’s aksjer økte med hele 25% i de første 3 dagene etter lansering. Internett har hatt overflod av Pokémon Go nyheter den siste uken, og det ser ikke ut til å stoppe med det første. Appen har allerede en aktiv spillerbase som er nesten like stor som Twitter! Men hvis du er en av de som er lei av å se de små lomme-monstrene dukke opp i nyhetsfeeden din på Facebook, kan du følge denne guiden for å blokkere innlegg relatert til Pokémon.

Men for de av oss som har vokst opp med Pokémon, eller har fattet interesse for de populære monstrene senere i livet, er Pokémon Go en gledelig nyhet! Mange har ventet på spillet i lang tid, etter det som utgangspunktet var en aprilspøk i samarbeid med Google, utarbeidet av Satoru Iwata fra Nintendo, Tsunekazu Ishihara fra The Pokémon Company og Tatsuo Nomura fra Google Maps. Som mange vet pleier Google å ha en unik, omfattende aprilspøk hvert år, og i 2014 het den Pokémon Challenge. For de som husker tilbake skulle man fange Pokémon i “den virkelige verden” ved å bruke Google maps og mobilens kamera. 10. september 2015 ble spillet offisielt annonsert.

Lanseringstrøbbel

Pokémon Go er enda ikke lansert utenfor de første 3 områdene, men det finnes bakveier om man ønsker å spille før offisiell lansering. Tusenvis av spillere har gjort nettopp dette, noe som dessverre kommer med uønskede problemer. Det største problemet i starten var overbelastning av serverne. Niantic har jobbet på spreng for å fikse problemet, men annonserte etter få dager at videre lansering ble utsatt frem til problemet var tatt hånd om. Skal vi tro ryktene vil spillet likevel bli lansert i Europa og Asia om få dager.

Men serverproblemer er langt ifra den mest negative effekten av å laste ned appen gjennom uoffisielle kanaler. Android brukere kan “side-loade” APK filen direkte for å få tilgang, mens iOS brukere lager seg falske Apple kontoer med bostedsadresse i et av landene som har tilgang på spillet i app store. Men den enorme populariteten til spillet har naturligvis også fanget oppmerksomheten til hackere, og det er flust med APK versjoner på nettet som inneholder meget skadelig malware. Vi oppfordrer ingen til å gå utenom offisielle kanaler for å laste ned apper, men hvis du likevel har tenkt til å gjøre det – hold deg til nettsider som er kjent for å være trygge. Selv om du finner en trygg APK versjon, vær klar over at Niantic har all rett til å slette spilldataen din når den offisielle appen faktisk blir lansert. Du risikerer med andre ord å måtte starte spillet helt på nytt, selv om ingen vet om Niantic har planer om dette eller ikke.

For iOS brukere er det ingen farer av den typen, selv om ryktene florerte om at appen har full tilgang på alt i Google kontoen din. Og da mener vi alt – mail, bilder, dokumenter etc. Dette ryktet har Niantic nå tatt ved roten, og Apple brukere kan ta det helt med ro. Derimot må man være klar over at det ikke nødvendigvis er spesielt lovlig å lage seg en falsk Apple konto med en falsk, utenlandsk adresse…

Men det er ikke bare mobilen din som kan bli skadet av Pokémon Go – det kan være direkte helseskadelig! Visstnok finnes det mange ivrige spillere som ikke har klart å løfte blikket fra mobilen, og dermed har skadet seg av diverse årsaker. Det har i tillegg kommet flere oppfordringer fra offentlige etater om at folk ikke skal kjøre bil mens de spiller og å holde seg unna andres private eiendommer. I tillegg ber både kirker, museer og butikker folk om å respektere de som ikke spiller, ved å slutte å gå inn på disse stedene kun for å fange Pokémon. Oppgitte arbeidsgivere ber ansatte slutte å fange små monstere i arbeidstiden, og noen har også blitt feilaktig mistenkt for å drive med narkotikahandel…

Får deg ut av huset

Når alle de potensielt skadelige sidene av spillet er nevnt, må vi jo også legge til at Pokémon Go er utrolig morsomt og noe avhengighetsdannende! Enten du er gammel, hardbarka fan eller ny i gamet, så er det noe spesielt med å gå rundt og fange søte, små monstre utendørs! Og der kommer en av de positive tingene inn; med mindre du jukser og kjører rundt i bil, så kan faktisk Pokémon Go gjøre mange gode ting for helsen din! Den får spillerne ut av huset og i aktivitet. Man må tross alt gå for å finne både Pokestops, treningsarenaer og Pokémon, samt at eggene man får fra Pokestops kun klekkes når du har appen oppe og registrerer at du har gått så og så mange kilometer.

Niantic har annonsert at de ønsker å legge til mange flere funksjoner i appen etterhvert, som for eksempel bytting mellom spillere. De vil også gjøre lag mer funksjonelle, ved at spillere på samme lag får litt flere fordeler og kan samarbeide om ting. Det er tre forskjellige lag man kan velge mellom i spillet, og på treningsarenaer kan man blant annet kjempe mot de andre lagene, hvis lederen av arenaen ikke er på samme lag som en selv. Topplister har også blitt nevnt, og det vil høyst sannsynlig komme flere mindre og større oppdateringer til spillet de neste månedene.

Mens vi venter på den offisielle lanseringen her i Europa, kan vi likevel kose oss med noen av de beste blinkskuddene fra AR kameraet, tatt av spillere i de første dagene etter at spillet ble tilgjengelig.