Biometrisk informasjon fra 350 millioner innbyggere skal lagres

EU skal bygge gigantisk biometrisk database

EU-parlamentet har gitt grønt lys til å opprette "Common Identity Repository" - en gigantisk biometrisk database med fingeravtrykk og personinformasjon.

Europa-parlamentet stemte i forrige uke for å knytte sammen flere grense-, migrasjons- og rettshåndhevelsessystemer til en gigantisk, biometrisk, søkbar database av EU-borgere og ikke-EU-borgere.

Denne nye databasen vil bli kjent som “Common Identity Repository” (CIR), og skal holde informasjon om over 350 millioner mennesker.

CIR skal samle både identitetsregistre (navn, fødselsdato, passnummer og andre identifikasjonsdetaljer) og biometri (fingeravtrykk og ansiktsscanning). Databasen skal være tilgjengelig for bruk av grense- og politimyndigheter.

Databasens rolle vil være å forenkle jobben til blant annet grenseoffiserer som vil kunne søke i ett system mye raskere, fremfor å søke gjennom separate databaser individuelt.

CIR gikk gjennom EU-parlamentet mandag 15. april i to separate avstemninger, og det loves “riktige sikkerhetstiltak” for å sikre folks rett til privatliv og regulere myndighetenes tilgang til data.

Den nye databasen vil inkludere informasjon fra blant annet “Schengen Information System”, Eurodac, Visa Information System (VIS) – i tillegg til tre nye systemer; “European Criminal Records System for Third Country Nationals”, “Entry/Exit System” (EES) og “European Travel Information and Authorisation System” (ETIAS).

Blir en av verdens største biometriske databaser

Helt siden planene om å opprette denne biometriske databasen ble offentliggjort i fjor, har personvernforkjempere kritisert EU, og kaller opprettelsen av CIR som et vendepunkt i å skape et Big Brother-samfunn med denne sentraliserte EU-databasen.

I det øyeblikket CIR blir realisert, vil den bli en av verdens største biometriske database, rett  bak systemene som brukes av den kinesiske regjeringen og Indias Aadhar-system.

I tillegg har grensemyndighetene i USA og FBI lignende biometriske databaser.