Leserinnlegg: Vi trenger nye, digitale ID-kort

Brukerne må selv ta kontroll over egen situasjon, ikke stole blindt på at våre seriøse leverandører og offentlig forvaltning skal sikre våre viktige verdier.

Leserinnlegg av Harald Marthinussen

Harald Marthinussen er oppfinner, sivilingeniør og har vært med på teknologiutviklingen fra den spede start på 1960-tallet, og er engasjert i sine nye fremtidsrettet PCU-løsning og PCU-applikasjonsutvikling.

Dette innlegget er skrevet av en av våre lesere. Artikkelen gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens meninger eller redaksjonelle krav til publisering.

Våre biometriske avtrykk vil, i strid med GDPR og Datatilsynets regelverk være åpent tilgjengelig for myndigheter og internasjonale konsern for å identifisere oss ved fremmøte.

Når vi bruker globale tjenester, som Facebook, Twitter, YouTube med mer, og godtar visum-/passvilkår når vi reiser, blir våre bilder, informasjon, kroppspråk og biometriske verdier lovlig lagret overalt.

I likhet med de fleste land i dag, krever Norge biometriske avtrykk for å få pass og visum. I India har de fleste av befolkningen registrert sine biometriske ID-tegn for å få kjøpe nasjonalt ID-kort, og i Kina registreres alle ved biometri i et ytelsessystem.

Besøkende til Amerika og deres innbyggere som ønsker et grønt kort, må registrere sine 10 fingre, 2 iriser og ansiktet i US emigrasjonsbase for å krysse grensene.

I tillegg gir “Cloud Act.” styresmaktene i USA full innsynsrett i alle USA-registrerte selskaper og deres datterselskaper verden over.

FN ønsker at alle globale borgere skal bli biometriske registrert innen 2030, og allerede nå er over 50% av verdensbefolkningen registrert.

 Les også på ITpro.no: Dette må du vite om den nye personvernforordningen, GDPR

Vi trenger alle en personlig og tryggere digital ID-nøkkel

– Dersom kriminelle hacker USA-emigrasjonen, kan alle være digitalt ID-døde om alle våre biometriske verdier blir handelsvarer på mørkenettet.

Harald Marthinussen

En digital ID-nøkkel må kun være unik for eieren for å kunne styre og sikre seg selv og sine private verdier.

Koblet til internett, kan også den amerikanske emigrasjonsdatabasen bli hacket for viktige data. Dersom kriminelle hacker USA-emigrasjonen, kan alle være digitalt ID-døde om alle våre biometriske verdier blir handelsvarer på “mørkenettet”.

Med milliarder av online-forbindelser må våre ansikt, fingre, stemme, kroppsbevegelse og irisavtrykk bare bli en del av en global registrering og lagring for identifikasjon ved fremmøte – som i en internasjonal “person-katalog”.

Om vår biometriske identitet utelukket brukes som person-ID frem personlig fremmøte i banker, forsikring, politi, helse, skatt, offentlige etater, skoler og emigrasjon, kan de ikke brukes over nett for å stjele våre hemmeligheter og verdier. Da får våre biometriske avtrykk ingen verdi for kriminelle hackere og utro tjenere i offentlige etater, bank og næringsliv.

Vi må skape en Cyber-sikker personlig ID-nøkkel for å bekjempe cyberkrim- og angrep

Med våre biometriske avtrykk i sentrum for alt fra privat tilgang til global, offentlig identifikasjon, vil vi snart ha behov for en ny type personlig identifikasjon som er ulik våre biometriske avtrykk som flyter rundt overalt – lovlig eller ikke-lovlig.

En Cyber ID-nøkkel som genererer våre unike Cyberbiometriske ID’er for autentisering hvor enn vi går, uten å avsløre vår virkelige ID-verdier er løsningen.

Nøkkelen må kunne kommunisere med alle eksistrerende ID-løsninger for å bidra til å bedre vår personsikkerhet i de eksisterende løsningene. Den nye cyber ID-nøkkelen må være en autonom, trådløs og universell digitalnøkkel som vi skal ha med oss for å erstatte alle våre nøkler for hus, jobb, bil, båt og trådløs betaling og bankkort – i tillegg til å være din personlige ID for å autentisere ditt pass og nasjonalkort der biometrisk avlesning ikke er tilgjengelig eller ute av drift.

Når store aktører lover “responsible use of AI”, vet vi at det ikke kommer til å skje

RELATERT ARTIKKEL
Norske bedrifter lagrer mye ulovlig persondata

Ny EU-regel kan få store konsekvenser for økonomi og omdømme dersom ikke bedriftene rydder opp, advarer ekspert. [Les artikkel]

Ingen har mulighet for å styre og overvåke de store supercomputerserverne med sine gigantiske sentrallagre.

Våre egne ID-nøkler må derfor være både supersmarte og sikre, selv i svært liten størrelse. Alle jeg spør ønsker sin egen unike, personstyrte digitale nøkkel for å ta med seg hvor enn de går.

Utviklingen innen tekniske micro- og nanocomputere gjør at vi nærmer oss muligheten for å pakke alle funksjonene vi trenger i en bitteliten personlig, sikker digitalnøkkel. Den må selv være både en smart ID-datamaskin og en separat AI-datamaskin for personsikker brukerhjelp fra automatisk læring ved personlig bruk.

Test: Google Nest Audio

Det har gått noen år siden vi først så Google sin først smarthøyttaler med taleassisten og nå har oppfølgeren til den populære Google Home høyttaleren kommet.

Netgear business PoE+ switcher

Et par av oss i redaksjonen satt en dag og snakket om nettverksutstyr og vi kom inn på switcher. Switcher er jo liksom noe man aldri tenker så mye på, fordi de bare er...