Site icon ITproX

Techpaper: Hva er NAS

For dagens techtalk har vi i ITproX tatt en prat med Michael Wang, produktleder for QNAP i Europa.

Men først, hva er NAS og hvorfor bruker vi det enda?

Hvordan NAS ble til
For å definere hva NAS er som teknologisk produkt må vi gå litt tilbake i tid og se hvor vi kommer fra. Selv om det finnes løsninger for lagring utenfor direktetilkoplede lagringsenheter før, så er nøkkelen bak det vi snakker om noe som vender helt tilbake til USB som tilkoplingsgrensesnitt og USB disker. Du kopler til disken og begynner å lagre personlige og bedriftsdata.

Utfordringer som måtte løses
Hva da med dine kollegaer som ønsker å nå de samme dataene, eller lagre til den samme disken mens du bruker den? Dette er nøkkelen til problemet som ble adressert da NAS så dagens lys på 2000- tallet. Utfordringen er ikke bare å finne rett disk hvor filene ligger, men gjerne også å finne rett versjon av filen!

Betydninger
NAS er en forkortelse for Network Attatched Storage. Tanken er at istedenfor å kople til en USB- kabel for å nå én lagringsenhet, så benytter vi en nettverkskabel for at NAS enheten skal bli nådd av mange klienter. Dette kan være både datamaskiner, telefoner, videoovervåkningsløsninger og printere bare for å nevne noen Samtidig er det også NAS produkter som benyttes som medieavspillere med HDMI- utganger integrert.

Er det mer eller mindre administrasjon med NAS?
Velkonfigurerte NAS- løsninger vil både spare deg for tid og kostnader. Med et sentralisert administrasjonskonsoll som du kan nå fra alle maskinene i nettverket. Du har muligheten for å utvide lagringen med å utvide enten med flere frittstående disker, eller ved å utvide RAID volum. Dette forutsetter selvsagt at du har en NAS som støtter både funksjonaliteten og ikke minst, har tilstrekkelig med plass til diskene.

Overordnet tanke: Hva er NAS? Faksimile: QNAP.com

Men nå som vi har skylagring og skyløsninger, trenger vi NAS?
Skyteknologi er en veldig brukervennlig og enkel løsning for både sluttbrukere og bedriftskunder. Samtidig som det gir oss en rekke nye muligheter følger det også med noen utfordringer.
Eksempelvis har mange leverandører en plattform som er gratis, eksempelvis 10-15 gigabyte med gratis lagring før man må begynne å betale et regelmessig beløp.

En annen utfordring er at du trenger en nettforbindelse – noe som er en utfordring for mange bedrifter eller sektorer som ikke kan nyttiggjøre sky – her kommer NAS- løsninger og/eller “private cloud” løsninger som svar. Det finnes mange bedrifter og privatpersoner som sliter med dårlig båndbredde – og gjerne med kvotebegrensninger.

Hva med sikkerhetskopiering?
Et siste scenario er hybridløsninger hvor du kan synkronisere tjenester som Google Disk og OneDrive med din NAS. Dette er veldig populært blant mange privatbrukere, slik at du kan ha en lokal kopi av det som også ligger i skyløsningen, enten som en ekstra lokal sikkerhetskopi, eller som en synkronisering for å bedre båndbredden for lokalt arbeid. En fotograf som arbeider med store filmer og bilder ønsker gjerne å ha høy båndbredde når de arbeider med dem.
Samtidig har bedrifter I stor grad satt opp backup fra sin NAS til skylagring slik at det lokale datalageret blir sikkerhetskopiert til eksempelvis Azure storage BLOB.

Overordnet illustrasjon på hvordan NAS kan cache data mellom lokale arbeidsprosesser og skytjenester. Faksimile: QNAP.com

Sett bort fra sikkerhetskopiering og synkronisering til sky – hva mer kan en NAS tilby?
En moderne NAS vil kunne gi deg en rekke funksjoner og tjenester på topp av nettverkslagring. Hvor godt den håndterer denne typen oppgaver vil avhengige av både prosessor- og minnekapasitet.
Ser vi ti-femten år tilbake i tid, så var NAS i sin gryende barndom hvor det i hovedsak til lagring. Nå har NAS bokser som gir utvidede søkefunksjoner av data som er lagret på dem, egne indekserings- og identifikasjonsapplikasjoner for forvaltning av foto- og videoarkiver.

Som nevnt tidligere kan de være medialager- og avspiller til overvåkningsløsninger, og kraftigere NAS med mye minne kan også kjøre konteinertjenester som LXC og Docker, virtuelle datamaskiner og servere direkte fra NAS boksen.