For de fleste er kanskje Huawei mest kjent for å lage fantastiske mobiltelefoner til en hyggelig pris. Det har vært litt stille en stund nå av naturlige årsaker, men nå har Huawei kastet seg inn i skjerm-markedet på alvor.
Når Huawei spurte om vi ville teste deres nye 34 tommers, buede skjerm var vi først litt betenkte. Vi i redaksjon er nemlig ingen store gamere, men tenkte likevel det kunne være interessant å se hvordan en slik buet skjerm ville fungere til typisk kontor og hverdagsbruk. Og jammen fungerer det som bare det. Det fungerer rett og slett så godt at jeg vurderer å kjøpe en slik skjerm privat, den dagen den skal i retur til Huawei.
Først vil vi takke Huawei for fremskaffelse av testeksemplar.
Design
Det første vi la merke til når skjermen kom, var den enorme esken. Inni esken lå det også en enorm skjerm. 34» er faktisk stort når man sitter så nærme som man gjør ved en kontorpult. Det er også litt uvant helt i starten med denne buede formfaktoren, men etter en dags bruk er det jammen rart å bruke en vanlig flat skjerm. Det føles faktisk ut som om en flat skjerm nå buer motsatt vei.
Huawei Mateview GT er som sagt en en 34» skjerm, men 1500R kurving. Dette gir en merkbar buing av skjermen, dog ikke like mye som en 1000R skjerm, som jeg personlig synes har for mye buing. 1500R føles rett og slett helt perfekt til denne størrelsen.
Panelet er av typen VA, og gir meget god kontrast, farge og sortnivå. Innsynsvinkelen derimot er ikke like god som på en IPS, men rimelig god til å være VA og nettopp fordi skjermen er akkurat passe buet, så får man svært lite endring i bildet mot kantene.
Kantene rundt panelet er små, og skjermen virker solid. Den er bygd i plast, med unntak av stativet, som er av metall.
Denne skjermen kommer i to ulike utgaver. En med en egen soundbar montert foran på foten og en uten. Vi har den med soundbar til test og vi kommer tilbake til denne litt lenger ned i testen.
Oppsett og tilkoblinger
Innpakkingen var meget smart og gjennomtenkt, og første man gjorde var å ta ut kabler. Deretter tok man ut foten for så å feste denne på skjermen, siden skjermen lå opp ned. Dermed kunne man løfte hele skjermen med fot ut av esken og plassere den der den skulle. Enklere kan det knapt bli. For den som ikke vil bruke den medfølgende foten, støtter også skjermen VESA 100x100mm feste, men vær da klar over at du ikke kan bruke soundbaren og dermed ikke har noen høyttalere i skjermen.
Etter at skjermen var satt på plass var det tid for tilkobling. Modellen med soundbar kommer med to stk. USB-C kontakter, én for strøm og én for tilkobling og lading. USB-C kontakten støtter også lading av andre enheter med opp til 10W.
I tillegg har den to HDMI2.0 tilkoblinger, samt én Displayport type 1.4 og den har en 3,5mm lydutgang for tilkobling av ekstern lyd.
Utgaven uten soundbar, har av en eller annen grunn ikke den ekstra USB-C kontakten. Hvorfor Huawei dropper denne ekstra USB-C porten fordi man fjerner soundbaren, skjønner vi ikke helt.
Joystick og menyer
Menyene på Mateview GT er enkle i bruk og styres via en 5-veis joystick. Dette fungerer meget bra og personlig liker jeg dette bedre enn berøringsflater på en skjerm. Man kan velge mellom ulike forhåndsinnstillinger ab bildet og har 8 ulike å velge mellom. I tillegg kan man manuelt justere lysstyrke, kontrast og fargetemperatur.
Skulle du være ømfintlig for blått lys, eller sitter lange dager, har også skjermen en egen funksjon for å begrense det blå lyset. Funksjonen er også godkjent av det anerkjente TÜV Rheinland.
For gamere finnes det tre ulike funksjoner som vil kunne være til nytte.
Darkfields: Hjelper deg med å se bedre i mørke områder ved å senke kontrasten.
Refreshrate: Viser nåværende oppdateringsfrekvens på skjermen.
Crosshair: Gir deg et rødt eller grønt senterpunkt i tilfelle spillet du spiller ikke har en god nok crosshair selv.
Har du støttet skjermkort, støtter også Mateview GT AMD FreeSync Premium. Dette står det ikke noe om i salgsmaterialet til Huawei, og hvorfor de dropper å opplyse om dette virker litt rart siden det er en funksjon mange vil ha. For å slå på denne funksjonen, må man skyve joysticken fra deg i 10 sekunder og et eget valg dukker nå opp i menyen hvor man kan slå av eller på denne funksjonen. Skjermen støtter også 5 nivåer med overdrive.
Tekniske spesifikasjoner:
Størrelse | 34-tommer |
Forhold | 21:9 |
Oppløsning | 3440 x 1440 piksler |
Fargespekter | 90%DCI-P3(typisk) / dekker 100% sRGB |
Lysstyrke | 350nits (typisk) |
Fargenøyaktighet | ΔE < 2* |
Kurving | 1500R |
Paneltype | VA |
Oppdateringsfrekvens | 165 Hz |
Farger | 10-bits – 1,07 milliarder farger |
Kontrastforhold | 4000:1 (typisk) |
HDR | Ja, HDR10 |
Innganger | 2x HDMI2.0, USB-C, DP1.4 |
VESA kompatibel | Ja, 100x100mm |
Tilt | Ja, fra -5 – 20 grader. Kan ikke snues |
Bilde
Bilde Mateview GT leverer er flott. Kontrast og farger er meget bra, og skjermen leverer en kontrastratio på 4000:1 som også gir meget godt sortnivå. Skjermen støtter HDR, men med en maks lysstyrke på 350 nits, synes vi ikke HDR fungerer like godt som vi har sett på andre skjermen. Når det er sagt og uten å ha målt sitter vi med et inntrykk av at den faktisk leverer mer lys enn 350nits fordi skjermen oppfattes som relativt lyssterk.
Skjermen har et 10-bits panel og støtter hele 1,07 milliarder farger. Fargespekteret skal dekke 90% DCI-P3 og hele 100% sRGB som også gjør skjermen egnet for bilde og videoredigering, hvis man vil ha en skjerm med denne formfaktoren til denne type bruk. Og til videoredigering er en skjerm med 21:9 ratio meget behagelig siden man kan få lange tidslinjer å jobbe med. Men det finnes skjermer som har enda mer presis fargegjengivelse, så for en proff designer vil nok kanskje en enda mer korrekt skjerm være å foretrekke. For oss andre, er det et virkelig godt bilde.
Responstiden er på 4ms og er omtrent så godt som man kan få et VA-panel i dag. For normal bruk og litt gaming er dette raskt nok, men for dedikerte gamere kan det nok bli i tregeste laget da man ofte vil ha en skjerm ned mot 1ms responstid.
I testperioden har vi spilt litt Asphalt 9: Legends og det er helt rått med kurvet skjerm på denne størrelsen til slike spill. Det blir så oppslukende at man blir helt dratt inn i spillet. Fargene er igjen nydelige og selv om Mac Mini M1 kanskje ikke er den ultimate gamingmaskinen, så får man likevel et godt inntrykk av hvordan skjermen håndterer dette.
Skjermen støtter en oppdateringsfrekvens på opp til 160Hz, men legg merke til at for å få det med full oppløsning på 3440X1440px, må man enten bruke Displayport eller USB-C grunnet begrensninger i HDMI2.0 standarden.
Skjermen kan justeres i høyde og man kan faktisk bevege den så mye som 110mm opp og ned. I tillegg kan den vinkles fra -5 – 20 grader, men skjermen kan ikke vris sidelengs.
For vanlig dagligdags bruk er skjermen glimrende. Med den gode kontrasten, livlige og ganske så korrekte fargene samt fin-fin oppløsning med nydelig størrelse er Huawei Mateview GT en fryd å bruke. Skepsisen falt fort når skjermen ble tatt i bruk og en skjerm i 21:9-format er faktisk deilig å bruke til daglig også siden man får plass til flere programmer ved siden av hverandre på en gang. Dermed blir arbeidsflyten mer effektiv. Vi har også sett film på Mateview GT og igjen er det bare gøy. Film blir gjengitt på en herlig måte og man lever seg fort inn i filmen når man sitter på normal avstand og ser film. Det blir rett og slett litt kinofølelse av det.
Vi har også sjekket hvor mye bleeds det er på skjermen når den er helt svart og det er relativt lite. Noe finner man, men absolutt godkjent.
Soudbar og mikrofoner
Huawei har gjort en artig vri når det gjelder høyttaler i skjermen. Istedenfor å ha høyttalere innebygd i skjermen slik de fleste andre har, så har Huawei valgt å montere en liten soundbar i fremkant av foten. Dermed peker lyden rett mot deg og lyden er vesentlig bedre enn en vanlig skjerm. Med 2x5W stereohøyttalere er lyden bra for å se Youtube-videoer og den slags, men for å se film eller spille med realistisk lyd, ville vi fortsatt gått for dedikerte høyttalere.
En annen funksjon, som er genial, er at på soundbaren er det et felt, eller en lysstripe om du vil. Lyset kan endres i ulike pulsvariasjoner, eller vise en farge konstant. Den kan også slåes helt av. I tillegg fungerer denne stripen som volumkontroller og det er derfor veldig enkelt å justere lyden på denne måten.
Mateview GT har to stk. DMIC mikrofoner innebygd. For at de skal virke, må man koble skjermen til via USB-C porten. Mikrofonene skal kunne fange opp stemmer på opptil 4 meter fra skjermen fra 360 graders vinkel. Den har også ekko-kansellering og støydemping innebygd. Vi prøvde den på hovedmaskin, en Mac Mini M1 og her fikk vi opp mikrofonen, men vi fikk ingen lyd og fant heller ikke ut hvorfor. Når vi prøvde på en Lenovo bærbar PC med Windows 11, fungerte det fint. Lyden var litt lavere enn den innebygde mikrofonen, men lyden var klar og støyfri og vesentlig bedre nå, selv fra 3 meters avstand. Hadde Mateview GT hatt innebygd kamera også, så hadde vi hatt en komplett pakke til dagnes mange videokonferanser, men vi ser ikke på dette som noe minus siden det rett og slett ikke er vanlig i dag.
Er det virkelig ingen mangler på denne skjermen? Jo, en ting fant vi fort ut at vi savner og det var rett og slett en måte å organisere kablene bak skjermen. De er gjemt bak et magnetisk lokk, men etter det går de bare rett ned og blir fort synlige. Så her må man være litt kreativ selv og feste kablene litt opp på stativet, men her kan godt Huawei komme opp med en løsning synes vi. Ellers er det faktisk fint lite å trekke på når man ser hvor mye god skjerm man får til denne prisen.
Konklusjon
Huawei var en stund svært nærme å bli nummer 1 i verden på mobiltelefoner og infrastruktur i mobilnettet verden over. En politisk agenda satte en foreløpig stopper for dette og vi skal ikke legge oss opp i det. Men nå har Huawei kastet seg inn i skjermmarkedet på alvor og Mateview GT er en glimrende gaming-monitor som også fungerer helt nydelig til dagligdags bruk. Man trenger altså ikke å være en gamer for å kjøpe denne skjermen.
Med to HDMI porter, USB-C, Displayport og én 3,5mm utgang for hodetelefoner, får man en god pakke som holder for de fleste. Når man da også har AMD Freesync, 165Hz oppdateringsfrekvens og 10-bits panel på en 34 tommers skjerm, er det duket for mange kvalitetstimer foran skjermen.
Fargene er nydelige, kontrasten det samme og selv om de mest kresene kanskje vil lete i en dyrere ende av skalaen, tror jeg Huawei har truffet blink med denne skjermen for mannen i gata.
Soundbaren er en fin vri og man får langt bedre lyd her enn på de fleste andre skjermer. Lyden peker rett mot deg som bruker og også det at man kan justere lyden rett på soundbaren er en fiffi funksjon som fungerer godt i bruk.
Faktisk tenker jeg å kjøpe en slik skjerm privat, nå som skjermen skal tilbake til Huawei.
Anbefalt!