For erfarne Sonos kjøpere, har tilbehør (som subwooferen er) fått en rekke oppgraderinger og tilsvarende prisjusteringer. Som tilsvar for kunder som ikke trenger en diger sub til et digert rom for en diger lommebok, har Sonos nå lansert et alternativ som for mange kan være løsningen på floken.
Det tok riktignok et tiår (og tre generasjoner) fra deres første sub så markedets lys, men endelig kan også hjemmekontoret få seg en liten oppgradering.
Takk til Sonos for fremskaffelse av testenhet.
Design og oppsett
Det er vanskelig å rose eller kritisere form eller fasong når det kommer til teknisk estetikk. En subwoofer må tross alt følge de naturlovene som er kjent, så er det opp til programvareutviklerne å tune samspillet for å optimalisere opplevelsen og lydbildet så mye som mulig.
Den ble lansert i to farger, blankpolert hvit og piano-sort. Dette er kjente farger fra nært sagt alle de øvrige produktkategoriene til Sonos, men for testens formål er Beam og Beam 2 de mest aktuelle.
Selvsagt, den kan konfigureres opp sammen med nært sagt alle av Sonos sine eksisterende produkter – også Arc, men da er vi tilbake til samspill og helhet.
Sub Mini har fått et helt nytt kjernedesign fra det ellers ti år gamle storebroren. Mens Sub (gen 1, 2 og nå 3) har et kvadratisk design som lar den plasseres tre veier, sideveis, langsgående eller liggende – kan Sub Mini kun plasseres én vei: Stående. Den har et sylindrisk tønnedesign med to åpninger som du selv kan rotere til å passe inn med estetikken i rommet. Sonos- logoen på enhetens overflate gir et inntrykk av at den skal ha lufteåpningen plassert slik at de ikke synes sett fra forsiden, men her kommer design og funksjon til sin rett: plasser den slik den gjør seg best.
Dessverre er det slik at selv om den heter «mini» i navnet, er den ikke så mini som vi gjerne skulle håpe at den var. Ikke fordi den er så veldig stor, men den er litt utfordrende å plassere. Vår løsning var at den forble en del av inventaret og ikke en del av den tekniske installasjonen. TV og lydplanke sammen fremme, sub ved siden av sofaen som et lite møbel, eller bord om du vil.
Som en liten kuriositet kan vi nevne at selv om lyden så absolutt er der, vibrerer Sub mini ikke nevneverdig mye. Dette har gjort det mulig for oss å bruke enheten som et lite sidebord, enten til pyntegjenstander eller bruksgjenstander når gjester er på besøk.
Enhetens fysiske mål er 230 cm (diameter) og 305 cm i høyden. Sub Mini veier 6.35 gram, uten at vi har kontrollmålt disse tallene.
Installasjon og konfigurasjon
Selv om det for mange vil være naturlig å tenke på Sub mini i kombinasjon med en lydplanke, er det derimot ingenting i veien for at den ikke kan stå sammen med andre produkter som Sonos One, Ray eller til og med IKEA sine Symfonisk- produkter. Dersom du i installasjonsfasen velger å kople Sub Mini mot en av disse produktene er det derimot ingenting i veien for at du kan fjerne paringen og flytte Sub Mini til et annet rom og/eller at annet oppsett.
Sammen med Sub Mini kommer det en enkel bruksanvisning og strømkabel. Etter dette er du overlatt til eventuell bistand i Sonos- appen hvor selve oppsettet og installasjonen av enheten også skjer. Etter Sub Mini er konfigurert, aktivert og oppdatert blir du spurt om hvilket Sonos produkt- eller oppsett du ønsker å sette den sammen med.
Når denne prosessen er overstått kommer vi videre til et steg som er valgfritt men sterkt anbefalt: kalibrering av lyden med Sonos eget Tru Sound system. Selv om Sonos i en årrekke har levert produkter som lar seg kalibrere med Tru Sound, er det kun Move som virkelig tar steget nevneverdig ut og kalibrerer seg selv med de innebygde mikrofonene. Det er tross alt et portabelt produkt og skulle du manuelt ha re-kalibrert lydbildet for hver gang enheten ble flyttet. For Sub Mini er det derimot som for de øvrige produktene til Sonos: Tørk støv av en enhet fra Apple og etterap veiviseren i Sonos- appen hvor du vimser med dingsebomsen i luften slik at iPad eller iPhone kan fange opp lydbildet forskjellige steder i rommet.
Det er litt trist at ikke det finnes annet vis enn å måtte bruke Sonos sin egen app på en Apple- enhet, samtidig er det fint at man kan bruke produkter som ikke må kjøpes separat fra Sonos selv.
En siste detalj som er verd å vite om oppsettet av Sonos sine sub- produkter. Dersom du går inn i menyen og deaktiverer sub’en, vil hovedproduktet endre lydbildet for å ta over de lave frekvensene. En liten og kompakt TV- stue med en Sonos Arc og to bakhøyttalere kan fort virke veldig intens og levende med en gang Sub Mini deaktiveres – bassfrekvensene og trøkket kommer nemlig fra bakhøyttalerne! Her gjelder det å tune inn oppsettet korrekt.
Verd å nevne er også at det er mulig å justere opp bassnivået gjennom tunining av equalizer. Her er verdien satt på midten fra start, og dersom du ønsker å justere den opp er det mulige å kjenne et lite ekstra spark fra den. Utfordringen kommer dersom du da ønsker å skru opp lyden på lydbildet i sin helhet. Det er bare så mye man kan gjøre med en equalizer.
Ytelse
Men hvordan er lyden på Sub Mini? Det er ikke mange kjernefunksjoner dette produktet har utover det estetiske og å lage lyd. Svaret er at den lager ganske imponerende god lyd når man tar størrelsen og prisen i betraktning. Selvsagt, det finnes andre systemer med kablede produkter som gjerne ikke koster like mye, men hvis en først har investert i et Sonos produkt og ønsker å utvide lydbildet med en ekstra subwoofer er dette noe som absolutt kan anbefales.
Litt av utfordringen med Sub Mini er at den ikke tydelig setter noen grenser for hvor du bør gå for storebror hvis du ønsker mer enn hva Sub Mini kan levere. På Sonos sine egne nettsider er det nærmeste du får av informasjon at Sub Mini er anbefalt for Beam, Ray, One, One SL og Play:1 – og at den er best for små og mellomstore rom. Storebror (sub) er anbefalt for Arc, Beam, Five, Play:5 (g2) og Play:3 – og for mellomstore til store rom.
Det som derimot ikke blir skildret i teksten er hvordan selve bassen oppfører seg, og hvordan brukeropplevelsen er for den som sitter og lytter til musikk eller nyter en film. Realiteten er at Sub Mini veier 6,35 kilo mens storebror veier 16.
Ikke et vondt ord om Sub Mini, men den får ikke klassene til å dirre og du får heller ikke den dypeste punchen som du gjerne ønsker med en subwoofer som tross alt koster fem tusen kroner.
Nøkkelen her er å treffe på plassering og hvilket lydbilde du oftest bruker. Et eksempel på dette er Daft Punk sitt OST for Tron, som sammen med en time lang live-konsert med NU-NRG gir deg en real lydopplevelse du vil sette stor pris på. Det samme gjelder filmserien John Wick som alle har noen intense scener hva lyd angår. Med ett er du et lite steg nærmere opplevelsen og Sub Mini gjør som Arc og Beam ellers – selv lineært TV gir en ny brukeropplevelse.
Konklusjon
Det mange gjerne spør seg rundt Sonos Sub Mini er om den er verd å kjøpe. Svaret på det er så lett og vanskelig å gi: Det spørs. Sub Mini er ett av de vanskeligere Sonos- produktene å gi en klar konklusjon på for det hele avhengiges av romstørrelsen og hvilket lydbilde du selv ønsker å oppnå.
Dersom du enda ikke har noen Sonos produkter og ønsker deg en komplett hjemmekinoløsning kan dette være svaret for deg, men vit at inngangsbilletten fort blir i underkant av ti tusen kroner for en Beam 2 og Sub Mini. Dersom du allerede har ett eller flere Sonos produkter og ikke har budsjett, behov for lydbildet (eller å plage naboen under deg) til storebror Sub kan Sub Mini være akkurat det produktet du er på jakt etter.
Det vi prøver å si er at Sub Mini gjorde det ikke lettere for oss å anbefale et komplett hjemmekinosystem for nye kjøpere. Det gjorde det bare billigere hvis du allerede hadde bestemt deg for å gå denne veien. Personlig skulle vi gjerne ha likt å se en Sub Mini med et design som gjorde det mulig å plassere den under sofaen, men med de kortene Sub Mini har fått må vi si at designet er trolig det vi setter aller mest pris på ved dette produktet. Ja, også prisen da!