Sonos Play:1 er den minste høyttaleren til Sonos og er rett og slett et multiroms-kinderegg.

For en stund siden testet vi Sonos Playbase. Denne gangen har vi hatt Sonos Play:1 på besøk. Play:1 er Sonos minste høyttaler, men den er ikke bare en liten høyttaler. Den har nemlig flere bruksområder og gjør dermed denne til en svært så fleksibel høyttaler i et moderne hjem. Den kan brukes alene og er godt egnet på kjøkken og bad siden den tåler fuktighet, den kan brukes som bakhøyttalere sammen med Playbase/Playbar og Sub og den kan settes opp som stereopar med to stk. Play:1. Supplerer man da med Sub i tillegg, har man et virkelig fleksibelt, lite og morsomt stereoanlegg til en overkommelig pris.

Design

Bilde: Sonos
Bilde: Sonos

Sonos oser kvalitet og fra man tar i esken til man pakker opp produktet og holder det hånden så kjenner man at dette er kvalitet. Play:1 er laget i kvalitetsplast med stålgitter rundt. Den kjennes virkelig ut som et velbygd produkt.
På toppen finner vi Spill/pause knapp samt volum opp og ned. Bak er det strømkontakt, tilkobling til nettverk dersom man ikke vil bruke trådløst samt feste for veggbrakett. Man kan velge mellom hvit/sølv og svart/sølv.

Oppsett

Sonos sin kanskje aller størst styrke er en ekstremt velbygd app. Her styrer man alt og den bare fungerer. Installasjonen er eksemplarisk og man blir tatt gjennom et intuitivt og enkelt oppsett enten man vil ha Play:1 som en singel enhet i et rom, som stereopar eller som bakhøyttalere. Alt styrer man enkelt fra appen. Har man f.eks. satt opp to Play:1 og finner ut at man vil bruke de i stereo hvor en enhet spiller høyre kanal og den andre spiller venstre kanal, så er det lekende lett. Samme motsatt vei. Alt er så enkelt at jeg tror de aller fleste vil klare dette uten problemer.

Bilde: ITpro
Bilde: ITpro
Bilde: ITpro

Funksjoner

Sonos er som nevnt bygd rundt sin egen app og det fungerer veldig bra, men vi savner f.eks en enkel måte å sende til en Sonos enhet fra bl.a. Tidal. Spotify har Connect-funksjon, men bruker man andre musikktjenester som f.eks. Tidal, så blir man nødt til å bruke Sonos sin egen app. Heldigvis er appen god også her, men her savner vi f.eks. at Sonos kunne hatt støtte for AirPlay og ChromeCast fra alle casting-apper. Foreløpig er det vel kun Google PlayMusic som fungerer av de vi har prøvd og Spotify via sin egen Connect-funksjon. Bluetooth er en annen ting som kunne vært kjekt på Play:1, men det er ikke dette Sonos ønsker å tilby. De tilbyr multiromsløsning og alt bygges rundt deres app. På den måte får de i alle fall systemet til å fungere bort imot perfekt til enhver tid.

Kinderegg
Sonos er fortsatt helt på topp i multiromsløsninger og vi merker godt at de har vært lenge på markedet. Play:1 er en liten høyttaler, men har flere funksjonsområder.

Singel: Ønsker man å bruke Play:1 som en frittstående enhet, så fungerer den utmerket til det. Ikke bare kan man spille musikk fra egen samling, men den støtter jo utrolig mange streaming-tjenester. I tillegg har man tilgang til en mengde radiokanaler fra nettradio via tjenesten TuneIn og i disse tider for FM forsvinner og DAB overtar, så kan Sonos Play:1 være et godt alternativ hvis man har tilgang til internett vel og merke. I appen kan man her lage favoritter og søke etter omtrent det man ønsker fra hele verden.

Lyden som frittstående enhet er ganske så god og med riktig oppsett, gjerne litt nærme en bakvegg så er det også overraskende god fylde i lyden, men midt på et bord f.eks. så har også denne enheten visse begrensninger p.g.a sin fysiske størrelse. Man kan også justere bass og diskant i appen samt slå av og på Loudness. Her kan justere så man får det langt på vei slik man selv foretrekker.

Bruksområder for frittstående bruk synes vi må være utmerket til soverom, barnerom, bad og kjøkken.

Stereo: Kjøper man to Play:1, så kan man enkelt sette de opp til å spille i stereo. Vi satte opp to stk på hvert sitt stativ og valgte i appen at de skulle være et stereopar.

Her åpner det seg plutselig opp et riktig så fint lydbilde sett i forhold til størrelse. Større rom og fyldigere lyd og godt stereoperspektiv. Vi tror mange som bare vil spille litt musikk i hverdagen vil kunne klare seg langt med dette oppsettet.

Vi prøvde å legge til Sub sammen med to Play:1. Wow, nå har vi brått et riktig så flott lite og nesten usynlig stereoanlegg som spiller dyp bass i tillegg. Vi vil virkelig anbefale å investere i Sub dersom du kjøper to Play:1 for oppsett i stereo. Prisen havner på ca. 11000kr i skrivende stund, men da får du et flott oppsett som nærmest ikke synes og i tillegg spiller så den dekker veldig manges behov for musikk-spilling. Bor du i hybel eller leilighet, eller bare vil ha det enkelt så kan dette være et godt alternativ.

Bakhøyttalere: Hvis du har eller skal kjøpe deg Sonos Playbar eller Playbase, så kan Play:1 også brukes som bakhøyttalere. Vi satte opp Playbase, Sub og to Play:1 i stua. Oppsettet er like enkelt som vanlig og etter få minutter hadde vi et komplett oppsett som spiller surround og støtte for Dolby Digital.

Jeg skal innrømme at jeg hadde liten tro på at dette faktisk kunne gi særlig romfølelse, men Sonos har fått det til ganske så bra. Her har man følelsen av at lyden kommer fra hele rommet og Play:1 gjør det overraskende godt som bakhøyttalere. Her får vi også bedre nytte av romkorreksjonsløsningen til Sonos, Trueplay. Større rom og tightere lyd, men vi synes den ofte justerte bassen litt for lavt, så her kan man heldigvis justere slik man selv vil i etterkant.

Det er riktignok ikke til å sammenligne med det stort oppsett i 7-11 kanaler som er vanlig i dag, men for et enkelt oppsett i et hjem hvor enkelhet og diskrethet er viktig så får man et oppsett som har minimalt med kabler og gir mye moro. Prisen begynner nå å bli relativt høy og skal man kun ha mest hjemmekino for pengene, får man vesentlig bedre løsninger på den tradisjonelle måten.

Bor man på hybel, i leilighet eller ønsker at både kone og barns skal kunne spille både musikk og se film, så er derimot Sonos et godt valg.

Bilde: ITpro
Bilde: ITpro

Trueplay
Vi skrev litt om Sonos romkalibrering da vi testet Playbase og hadde litt delt opplevelse sammen Playbase. Play:1 støtter også Trueplay og i stereo med Sub, så utgjorde Truplay en god del faktisk. Lyden ble strammet opp og bassen ble redusert slik at lydbildet ble mindre utflytende og rommet ble enda større. Det samme når Play:1 utgjorde bakkanaler i hjemmekino-oppsettet.

Jeg synes ikke all musikk spiller best med Trueplay slått på og innimellom synes jeg det spilte best ved å slå av trueplay og heller justere lyden manuelt i appen. Det gjaldt særlig gammel musikk og metal som har lite bass i innspillingene. Smak og behag, men Trueplay har absolutt noe for seg også i stereo-oppsett.

Konklusjon

Bilde: Sonos

Har du Sonos fra før eller vurderer å kjøpe det, så vil du antagelig eie en eller flere Play:1 med tiden. Det er en veldig fleksibel liten høyttaler som fungerer superfint som frittstående enhet til musikk og radio på bad, kjøkken eller sove/barnerom.

Kjøper du to Play:1 så kan du sette de til å spille i stereo og man får en lite stereoanlegg som spiller overraskende bra, størrelsen tatt i betraktning. Klinker du til og supplerer med en Sub, så har du et anlegg som spiller dyp bass, god mellomtone og diskant. Med romkalibreringsfunksjonen Trueplay kan du tilpasse lyden til rommet ditt, vel og merke hvis du har en iPhone, iPad eller iPod. Android er enda ikke støttet.

I tillegg kan du kjøre to Play:1 som bakhøyttalere sammen med Playbar eller Playbase og dermed har du et hjemmekino-oppsett som er omtrent uten kabler. High-res formater er ikke støttet og Dolby Digital er det du må klare deg med til film, men det fungerer ganske så bra.

Lyden generelt er god, men Sonos er ikke noe du kjøper for å få best mulig lyd, men for å bygge det fleksibelt system i hele huset som alle kan bruke og styre fra mobilen eller nettbrettet. Lyden er god den, og har en karakter som er lett å like. Sonos har nok med vilje lagt seg på en linje som ikke stikker seg ut særlig i noen retning, men spiller jevnt over slik at de fleste liker det. Er du virkelig opptatt av best mulig lyd, så er fortsatt tradisjonell Hi-Fi og hjemmekino et bedre valg.

En annen trygghet med Sonos, er at de i følge websiden deres lar kunder kjøpe produktet og prøve det hjemme i 100 dager.

Play:5 har nå ankommet til test og vi kommer med test av denne om noen uker, så følg med.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

80%

Oppsett

100%

Funksjoner

80%

Lyd

75%