Fitbit lanserte for noen uker siden Fitbit Charge 5 og er arvtageren til den svært populære Charge 4. Charge 5 har nå fått fargeskjerm, GPS, måling av stress (EDA) og den skal også få (Fitbit sier ikke noe om når) samme funksjon som sin storebror Sense, nemlig måling av hjerterytme (ECG).
Her har Fitbit virkelig laget en godbit som er en slags mellomting av Fitbit Luxe og Fitbit Sense, og de har lykkes.
Først vil vi takke Fitbit for fremskaffelse av testeksemplar!
Oppsett
En ny Fitbit-enhet er enkelt å sette opp og enkelt å bruke. Man laster ned appen, registrerer konto hvis man ikke har en fra før, slår på klokken og velger å legge til ny enhet i appen. Deretter følger man instruksjoner og et lite minutt senere er man i gang. Bruker du Android, støtter den nå også Google Fastpair.
Med på kjøpet følger det med 6 måneders Fitbit Premium. Premium er i hovedsak en tjeneste for å gi mer motivasjon og inngående informasjon fra de ulike sensorene og lagre dette i flere dager. Dette aktiveres også i appen på mobiltelefon. Husk bare å avslutte prøveperioden når den er over, dersom du ikke lenger ønsker å bruke den. Fornyelse skjer nemlig automatisk.
Design og menyer
Designmessig ligner den litt på en større utgave av Luxe, og det er en positivt ting.
Vi synes nemlig designet på Luxe var vellykket og det samme med Charge 5. Med materialer som rustfritt stål og glass, så føles den langt mer luksuriøs enn sin forgjenger. Remmen er av mykt silikon og har samme festemekanisme som vi ser på Sense, som igjen ligner på Apple Watch sin løsning. Denne fungerer godt og remmen er behagelig å ha på seg.
Vi fikk også med en sport-rem og denne har blitt en personlig favoritt. Den er enda mykere, er perforert slik at den ikke føles klam under trening og har en normal festespenne, men med to pinner. Anbefaler virkelig denne remmen dersom du vurderer Charge 5.
Menystyringer er nå helt uten knapper og alt foregår ved å svipe på skjermen. Dette fungerer godt og menyene er raske i bruk. Vi liker godt denne måten å betjene et treningsarmbånd på. Det eneste som kan være en liten heft en gang imellom er funksjonen som lar deg dobbeltappe på skjermen for å ta deg tilbake til hovedsiden. Den fungerer stort sett fint, men innimellom så registrerer også enheten dobbeltapp som et enkelt trykk. Løsning som har fungert godt for dette er å rett og slett vinkle fingeren lite grann, slik at en større del av fingeren treffer skjermen. Da ser det ut til å fungere bortimot uten problemer.
Festeanordningen for laderen, er denne gangen kompatibel med Fitbit Luxe og smetter på med magnet for å lade. Endelig kan det se ut som Fitbit ikke bytter ladekabel for hver eneste enhet de lager.
Større skjerm gjør alt lettere
Skjermen har vokst i størrelse og denne gangen har Charge fått en lyssterk AMOLED-skjerm. Vi snakker fortsatt om et treningsarmbånd, så det er fortsatt ikke en stor skjerm for smartklokke-funksjoner. Men for å holde overblikk på daglige aktiviteter, søvn, oksygenmetning og treningsinfo, så gjør den en god jobb. Vi klaget litt på at Luxe ikke var veldig god i sollys, men Charge 5 fungerer godt også her.
Er du av typen som liker å lese varsler og meldinger på smartklokken din, så blir skjermen fortsatt litt for liten. Men for å se varsler og lese korte tekster, fungerer det greit.
Funksjoner og daglig bruk
Fitbit Charge 5 har mange funksjoner og er god å bruke. Menyene oppleves som raske i bruk og vi synes også betjening av menyen fungerer godt. Charge 5 har vært på armen siden vi mottok den og vært med på mange treninger.
Her gjør den også en god jobb i kjent stil og hver treningsøkt blir lagret i appen så man har en oversikt etterpå. GPS er på plass, så gjør man utvendig trening kan man nå logge sykling, gange, løping osv. rett i klokken og man kan derfor legge igjen mobilen hjemme.
Man kan velge mellom 20 treningsmoduser og sette opp de som passer deg i appen og fjerne de som du aldri bruker. Dermed blir det enkelt å velge rett måling når man bruker Charge 5.
Pulsmåleren måler pulsen kontinuerlig og virker å være rask og ganske presis. På trening henger den greit med så lenge ikke man blir for svett eller pulsen for høy. Da er det vel knapt noen optisk pulsmåler som henger med. Men til daglig bruk og for deg som vil holde øye med normal puls og hvilepuls gjør den en glimrende jobb.
En annen funksjon vi liker godt, er alarmfunksjonen. Siden det ikke er høyttaler på Charge 5, så vibrerer den. Stiller man inn alarmen på f.eks. 07:00 kan den enten vibrere akkurat på tidspunktet, eller man kan stille inn det som heter -Smart oppvåkning-. Enheten vil da følge med på hvordan du sover og i de siste 30 minuttene før alarmen skal gå, vil den vekke deg når den ser at du sover på det letteste. Dette for å gi deg en bedre oppvåkning og du vil føle deg mer våken rett og slett. Og det fungerer faktisk.
Fitbit Pay er på plass og har du en bank som støtter dette, så kan du altså betale kontaktløst med Charge 5.
Batteri og always-on display
Batteritiden er oppgitt til å vare i opptil 7 dager. Og det stemmer bra. Med mange varsler på, logging av søvn hver natt og trening tre dager i uken får vi ca. 7 dagers bruk med rundt 20% batteri igjen.
Siden Charge 5 støtter at skjermen alltid kan være på, måtte vi prøve dette også. Men da sank brukstiden drastisk. Etter 2 dagers bruk, hadde vi 17% igjen av batteriet. Liker du å ha på denne funksjonen har du i alle fall muligheten, men personlig velger jeg å skru den av siden den uansett reagerer meget godt på når man snur håndleddet mot meg og slår på skjermen. Derfor velger jeg heller å ha lengre brukstid enn at skjermen alltid skal stå på.
Stressmestring – EDA
Charge 5 har også på plass såkalt stressmestring. Dette gjør den ved å måle Elektrodermal aktivitet (EDA), eller på godt norsk kalt stress. Det gjøres ved å måle små endringer i huden og dermed vise om man viser tegn til stress. I appen har man et eget valg for stress og daglig gis man en score ut ifra hvor stresset man er. Man kan også ta en hurtigtest på tre minutter og ofte så stemmer dette med hvordan jeg føler meg. En ting vi skulle ønske derimot, er at den daglige scoren man får i appen var bedre forklart med hvorfor den var gitt. Hvorfor fikk jeg lav score på søvn, restitusjon og treningsmengde osv. Det forklares hva de ulike kategoriene er og en generell beskrivelse av hva man kan gjøre, men ingen forklaring på dagens score.
Som vi ser av bildene over, så vises siste ukes score. Denne uken har vel vært ganske god med tanke på stress og det gjenspeiles også i oversikten.
EKG
Charge 5 skal i likhet med sin storebror Sense også få EKG funksjon. Denne funksjonen lar deg måle hjerterytmen og vil måle plutselige variasjoner i puls, samt varsle om mulig atrieflimmer. Sense har fått denne funksjonen allerede, så vi tipper det ikke er lenge til den også er aktiv på Charge 5.
Helsemålinger
I Fitbit-appen har vi noe som heter helsemålinger. Her måles pustefrekvens, pulsvariabilitet (HRV), hudtemperatur, oksygenmetning (SPo2) og hvilepuls. Man kan dermed følge med på hvordan kroppen oppfører seg når man sover, og kanskje kunne oppdage dersom ting skulle begynne å avvike. Hvorfor oksygenmetning kun gjøres om natten og ikke kan utføres når jeg selv vil, slik som på mange andre smartklokker, skjønner jeg fortsatt ikke. Den viser dessuten lavere verdier enn hva både Apple Watch og Huawei GT 2 Pro gjør.
Temperatur
Charge 5 har også fått temperaturmåling av huden og bruker de første dagene på å finne temperatur på huden hos nettopp deg, slik at den har det som den kaller for basetemperatur. Ideen bak dette er å kunne varsle deg dersom temperaturen endrer seg, noe som kan tyde på at man f.eks. begynner å bli syk. Dette gjøres om natten mens man sover. Deretter vises variasjoner hver natt ut ifra det.
Nå har jeg heldigvis vært frisk i denne testperioden også, men litt av meningen er at man skal kunne se hvis man f.eks. begynner å få feber og kroppen da vil ha en høyere temperatur.
En annen ting den brukes til, er å gi deg oversikt over menstruasjon, siden kroppen da vil endre temperatur. Siden jeg er mann, har jeg riktignok ikke fått testet denne funksjon av sine ganske åpenbare grunner.
Søvn
Logging av søvn er også noe som er svært kjekt og hver natt får man inngående detaljer om natten som har vært samt en poengsum fra 0-100. Man kan se antall timer med søvn og hvor lenge man har vært våken i løpet av natten. Man ser også oversikt over dyp-søvn og REM-søvn samt restitusjon og hvor mye av natten man er rastløs.
Fitbit-appen er som den alltid har vært, god å bruke og gir god oversikt, men det begynner å bli så mye info at man nå må bli litt vant til hvor ting er. I tillegg er som nevnt også en del inngående informasjon nå kun tilgjengelige for Premium-kunder. Dette kunne vært akseptabelt, hadde det ikke vært for at prisen er ca. 10$ i måneden, noe som er rundt 100 norske kroner. Her tror jeg de kunne fått langt flere til å bruke Premium, dersom de hadde senket prisen betraktelig.
App-butikk og Clock-faces
Fitbit har en egen app-butikk i appen sin og lar deg laste ned ulike apper til Charge 5. Når vi testet Fitbit Sense, så var det en del å velge mellom, men for Charge 5 sin del er det kun noen få og egentlig ganske basis-apper som er tilgjengelig. Om Fitbit har planer om å øke antall apper i fremtiden, vites ikke. For mange vil det nok også være skuffende å se at kontrollering av Spotify nå er borte.
I tillegg har man egen avdeling for utseende av klokka, såkalte -Urskiver-. Her finnes det i skrivende stund 23 ulike utseender å velge mellom. Det vil derfor være mulig å kunne gi Charge 5 et uttrykk man liker.
Daily Readyness
Under lanseringen tidligere i høst, sa Fitbit at de skal lansere sin nye tjeneste for Premium-brukere, funksjonen «Daily Readiness». Målet med funksjonen er å gi brukerne en forståelse av om kroppen er klar for en treningsøkt eller om man bør prioritere restitusjon i stedet. Hver morgen vil du få en poengsum basert på ditt nylige aktivitetsnivå, pulsvariabilitet (HRV) og søvnmønster de siste dagene. Du får også en analyse av hva som påvirket poengsummen din og ulike forslag, som et anbefalt antall aktive soneminutter og Premium-innhold, som skal hjelpe deg med å ta de beste avgjørelsene for kroppen din. Denne funksjonen er heller ikke klar, og vi venter i spenning på denne da vi tror den kan være verdifull for mange.
Konklusjon
Charge 5 er et allsidig og pent treningsarmbånd. Det har mange funksjoner, god batteritid og en lyssterk og fargerik AMOLED-skjerm.
Det har fått funksjoner som stressmåling (EDA), måling av hjerterytme (EKG) kommer snart, SPo2 måler oksygenmetning i blodet og pulsen måles kontinuerlig og henger overraskende godt med så sant pulsen ikke blir for høy.
I tillegg måler den en rekke ting mens du sover og gir deg en god oversikt over hvordan natten er vært. Appen er fortsatt meget god i bruk og gir deg generelt god oversikt.
GPS er på plass og det samme med Fitbit Pay.
Vi liker Charge 5 veldig godt og er en god blanding av elegant design og mange funksjoner. I tillegg er den hyggelig priset og vi tror dette kan bli nok en hit fra Fitbit og vil ligge under manges juletrær i desember.
PS. I år som i fjor, fyrer ITproX løs med vår kreative julekalender. I år har vi også puttet en Fitbit Charge 5 blant gavene du kan vinne, så følg med når desember starter.