En 2-i-1 Ultrabook med imponerende batteritid, profesjonelt design og mange muligheter - kan den konkurrere med Microsoft's Surface Pro 4?
Toshiba Portege Z20T er en allsidig laptop med en helt suveren batteritid og et stilig, men nøytralt design. Den sikter seg inn på det profesjonelle markedet, men vil nok også falle i smak hos hverdagsbrukeren som har sansen for det lille ekstra. Og med sin elegante utførelse i magnesium, to stylus-penner og en styrepinne på tastaturet, er det ingen tvil om at denne maskinen har nettopp det – det lille ekstra.
Skjerm og tilkoblinger
Laptopen har en matt IPS touch skjerm på 12.5 tommer, med en oppløsning på 1920 x 1080. Det er sjeldent å finne en hybrid med matt skjerm nå for tiden, og spesielt når det i tillegg er en touch-skjerm! Det hindrer irriterende gjenskinn og gjør det lettere å bruke laptopen utendørs. Fargene og lyset i skjermen er heller ingenting å klage på, men klarheten i fargene blir naturligvis noe dusere med den matte skjermen i forhold til hva høyglans-skjermer kan tilby.
Ønsker man en litt mer hendig enhet, er det bare å skyve på låseknappen øverst på tastaturet – så har man plutselig et nettbrett i hånda! Det er litt stort og tungt hvis man er vant med vanlige nettbrett, og med et 16:9 format er det ikke alt som føles like naturlig – formatet passer spesielt dårlig i portrett-modus. Det blir rett og slett litt for smalt og langt.
På høyre side av nettbrettet finnes det en rekke muligheter; her er det plass til microSD, SIM-kort, micro-HDMI, micro-USB og hodetelefoner. I tillegg er også Power-knappen og volumkontrollen plassert her. Ingen adaptere er nødvendig, veldig positivt! Strømtilkoblingen og en hendig, liten stylus-penn er plassert på undersiden av nettbrettet.
På tastatur-dockingen finner vi enda et sett med tilkoblinger som gjør denne laptopen komplett. Den har to USB 3.0 porter, ethernet-port, vanlig HDMI samt VGA. I tillegg til de fysiske tilkoblingene får man 802.11ac WiFi og Bluetooth 4.0 LE, samt HSPA+/LTE hvis man velger å sette inn et SIM-kort. Med så mange tilkoblingsmuligheter uten behov for adaptere har Z20T et klart forsprang i forhold til konkurrentene.
Tekniske spesifikasjoner og ytelse
Selv om Z20T har mye å by på, så imponerer den ikke veldig når det kommer til ytelsen. Her er spesifikasjonene på utgaven vi fikk til testing (Z20T-B-10W), hentet fra produsentens egen side:
- Windows 8.1 Pro 64-bit
- Intel® Core™ M-5Y71 Vpro™-prosessor
- 12,5 tommer (31,75 cm) , Toshiba IPS full HD berøringsskjerm med høy lysstyrke, vidvinkel, Digitizer-funksjon og penn og visningsformat på 16:9, LED-bakgrunnslys, herdet IOX-glass, beskyttelse mot fingeravtrykk og antirefleks
- Solid State-stasjon 128 GB
- 8 GB, LP-DDR3L RAM (1600 MHz)
- Intel® HD-grafikk 5300
- Batterikapasitet:
- Opptil 9 timer som nettbrett
- Opptil 17 timer med tastatur tilkoblet
- Vekt:
- Nettbrett: 0.73
- System totalt: 1.51 kg
- Bredde x Dybde x Høyde:
- Nettbrett: 309 x 199,9 x 8,8
- System totalt: 309 x 215,2 x 18,5-21,0 mm
Core M prosessoren er ikke best på ytelse, og det merkes hvis man prøver å bruke laptopen til mer krevende oppgaver, som en del spill og tunge programmer – for eksempel Photoshop. Core M er heller ikke like rask som Core i-serien, og det er absolutt noe man tenker over hvis man er vant med raskere og kraftigere prosessorer, eller jobber med mange programmer oppe samtidig. Men til oppgaver som krever lav til medium ytelse, vil denne hybriden være mer enn god nok.
Batteritiden er som nevnt imponerende! Og det er ganske riktige tider Toshiba oppgir i spesifikasjonene. Som nettbrett alene kan du fint bruke det en hel arbeidsdag uten å måtte plugge i ladekabelen; hvis du kobler til tastaturet holder den faktisk i to arbeidsdager, noe vi absolutt ikke kan klage på! Med så lang batteritid kan man trygt være på reisefot uten å hele tiden se seg om etter en stikkontakt.
I bruk
Siden Z20T er så allsidig i bruk kan den tilpasses de fleste situasjoner. Skjermen kan som nevnt tas av helt og brukes som nettbrett, men den kan også snus rundt og festes på tastaturet i motsatt retning. Hengslene er noe løse, så skjermen har lett for å vippe litt frem og tilbake – den er tross alt halve vekten av det komplette systemet. Dette kan fort bli et lite irritasjonsmoment, spesielt hvis man bruker touch-skjermen mye.
Tastaturet i seg selv er stabilt og gir god støtte når nettbrettet er tilkoblet, så det er enkelt å jobbe med laptopen på et bord eller på fanget. I tillegg kommer den med to stylus-penner: en liten en som er gjemt i en docking under skjermen og en større, aktiv stylus med flere funksjoner (spesielt praktisk når man bruker programmer som OneNote). Vi savner riktignok en docking til den aktive stylusen også, så hadde vi sluppet å holde styr på hvor den er hele tiden.
Det er komfortabelt å skrive med stylus på skjermen, og den har veldig god følsomhet for trykk. Men veldig nøyaktig – det er den ikke. Noe vi merket ekstra godt da vi bestemte oss for å tegne litt i OneNote! Et fint tidsfordriv hvis man ikke har noe bedre å finne på, men her må man være obs på hvor stylusen faktisk tegner strekene. De ligger omtrent 1-2 mm vekk fra der man holder pennen, så hvis man har behov for å tegne ting til presentasjoner, dokumenter o.l. må man først venne seg til den lille avstandsforskjellen. Men til tross for litt unøyaktig posisjonering, er det en håndskrift funksjon som kan komme veldig godt med – Z20T har nemlig håndskriftsgjenkjenning. Dette betyr at det man skriver blir gjort om til digital tekst. Hvis man som regel skriver i kråketær er dette en veldig praktisk funksjon – spesielt hvis andre skal lese notatene dine senere.
Men uansett hvor hendig det er med håndskrevne notater i OneNote, så er et godt tastatur alfa omega, spesielt hvis man bruker datamaskinen mye. Til tross for at tastene er noe i minste laget så er tastaturet forholdsvis godt å skrive med. Tastene er også bakgrunnsbelyste, noe som er veldig kjekt på steder med lite lys. Styrepinnen og touchpaden er derimot litt midt på treet – hverken bra eller dårlig. Alt i alt fungerer det greit til enkle oppgaver og normale skriveøkter, men til for eksempel programmering, er det ikke spesielt brukbart.
Det finnes også to kameraer på nettbrettet, et foran og et bak. Ingen av de gir spesielt gode bilder, men de er helt ok til å ta raske bilder på farten eller foreta videosamtaler. Lyden er også rimelig skuffende, så dette er definitivt ikke laptopen for deg som vil ha en enhet som også kan brukes til musikk og filmer!
Konklusjon
Toshiba Portege Z20T har mange positive aspekter ved seg, og utifra hvilke behov man prioriterer kan den absolutt være en utfordrer til blant annet Microsoft’s Surface Pro 4. Det stødige tastaturet som man enkelt kan ha på fanget, fantastisk batterikapasitet, de mange tilkoblingene og den matte skjermen kan være gode argumenter for å velge Z20T. Men ønsker du en klarere, mer fargesterk skjerm, kraftig og rask prosessor samt bedre lyd og skjermstørrelse – bruk heller pengene på en Surface i samme prisklasse.
Som arbeidskompanjong er denne laptopen veldig god, og kan fylle de aller fleste krav for profesjonell bruk. Den er hendig å ta med seg på reise og tilbyr mange forskjellige måter å arbeide på. Bakgrunnsbelyst tastatur er et stort pluss, det samme er den pene og robuste utførelsen i magnesiumlegering.
Prisen er dog ganske høy, rundt 15.000kr, og trekker totalinntrykket noe ned. Løse hengsler, veldig liten Power knapp og mindre god touchpad og styrepinne trekker også Z20T nedover på lista. En litt svak prosessor gir enda et lite minus i margen og gjør at helhetsinntrykket ender litt nedenfor toppen. Likevel, det er en god hybrid som kan fylle mange behov, så den er en verdig konkurrent til andre innenfor samme klasse! De nye versjonene som er tilgjengelige nå kommer i tillegg med 256GB SSD uten tillegg i prisen.
Interessert?