Test: Huawei Watch 3 Pro

Et smykk av en klokke, men det er noen utfordringer på veien

Huawei er kjent for sine elegante smartklokker og lanserte for noen måneder siden siste utgaver av deres smartklokker. Vi har hatt Huawei Watch 3 Pro med oss i noen uker nå og sitter igjen med en blandet følelse. Men hvorfor blandet følelse? Vel, den er griselekker å se på, utført i utsøkte materialer, ser og virker eksklusiv, har nydelig skjerm, raske menyer, støtte for flere teknologier og sensorer, men vi merker likevel at Huawei har måttet gå sine egne veier etter at USA nektet de handelsavtaler. Dermed er ikke opplevelsen like sømløs som man skulle ønske, og særlig ikke hvis man bruker iPhone. Mot Android fungerer det nærmest plettfritt med unntak av oppstarten (mer om det senere).

Siden jeg mesteparten av tiden bruker nettopp en iPhone så er opplevelsen litt så der, men det meget tiltalende utseende og den høye kvalitetsfølelsen samt at de fleste funksjoner fungerer bra, har jeg allikevel brukt klokken hver eneste dag siden vi mottok den og savner den så fort jeg prøver en annen klokke.

Først vil vi takke Huawei for fremskaffelse av testeksemplar!

Design og byggekvalitet

Bilde: Huawei

Wow, var i grunn den første tanken som slo meg når jeg åpnet esken med Watch 3 Pro første gang. Denne er lekker, og klokken oser kvalitet og det er kanskje ikke så rart når man ser hvilke materialer som er brukt. Glasset er i safir og urkassen er av titan. Undersiden er keramisk og remmen som fulgte med er av ekte skinn. Her snakker vi premium lang vei.

Klokken er stor. 48mm i diameter faktisk. Selv liker jeg store og tunge klokker og synes denne virkelig er lekker på armen og innenfor det jeg ser på som passe størrelse. Når det er sagt, tror jeg nok også en del vil synes dette blir for stort, litt avhengig av størrelse på armen, hva man er vant til å gå med og hva man liker.

Watch 3 Pro føles passe tung og veier 63gram uten rem. Den kommer i enten utgaven Classic, som har skinnrem eller Ultra hvor remmen også er i titan. Sistnevnte koster også noen tusenlapper ekstra. Heldigvis har Huawei valgt å bruke standard 22mm innfestinger, så vi monterte en tykk stållenke siden det er slik jeg liker det. Dette gav klokken enda mer tyngde og siden jeg liker store og tunge klokker, er det for det meste denne kombinasjonen jeg har brukt i testperioden.

Bilde: Huawei

Skal den brukes mye for trening, er det nok anbefalt å bruke en silikonrem, siden den medfølgende skinnremmen fort blir stygg hvis den utsettes for mye svette og fukt.

På høyre side av klokken er det en dreibar krone for menystyring og under den en knapp som fungerer som en valgfri snarvei.

Baksiden huser alle sensorene og lading foregår trådløst med den medfølgende ladeenheten. Laderen festes magnetisk og det er ingen pins eller ladepunkter som stikker ut.

Meny og styring

Nytt i den nye serien smartklokker fra Huawei er deres eget operativsystem Harmony OS. Det erstatter det gamle LiteOS. Harmony OS er noe Huawei vil bruke i alle deres fremtidige enheter, siden de ikke lenger får lov å bruke Google Android eller WearOS. Og vi liker det vi ser.

Det første vi legger merke til når man slår den på, er den glimrende skjermen. Med en stor 1,43» og fargesterk AMOLED-skjerm med 466 x 466 piksler(PPI 326),  gir skjermen er virkelig god opplevelse. Oppdateringsfrekvensen på skjermen virker også å være rimelig høy, siden alt flyter silkemykt over skjermen mens vi navigerer. Menyene er svært raske og i tillegg til å bruke berøring for navigering i menyer har også Huawei fått på plass en dreibar krone. Denne er også nydelig i bruk og når man dreier på den, får man en svakt med presis vibrering som kjennes ut som manuelle trinn. Godt utført.

Menyene ligner mye på det man kjenner fra tidligere utgaver fra Huawei, men Watch 3 Pro er nå en fullblods smartklokke med en rekke funksjoner (mer om det om litt).

I tillegg til å være enkel i bruk har man nå også langt flere valg på selve klokken, slik at man i mindre grad trenger å være avhengig av en app for å endre innstillinger.

Celia er talestyringen til Huawei. Denne virker dessverre ikke her i Norge og virker kun med Huawei telefoner i utvalgte land foreløpig. Vi håper dette er noe de får på plass etter hvert.

Apper og appgalleri

Watch 3 Pro har en del apper installert som standard som gir klokken godt med funksjoner ut av esken. I tillegg til alle målinger man kan gjøre, har man også apper som Trening, Telefon, Kontakter, Musikk, Puls, Søvn, SpO2, Stress, Pusteøvelser, Vær, Alarm, Stoppeklokke, Tidtaker, Kompass, Barometer, Notisblokk, Hudtemperatur og Petal Kart.  Særlig notisblokken liker vi, siden man her kan gjøre lydopptak. Parer man den opp som snarvei på den nederste fysiske knappen, så har man en enkel diktafon tilgjengelig til enhver tid.

Som en fullblods smartklokke, så har også Watch 3 Pro fått egen app-butikk. Siden Harmony OS er såpass ferskt, er det dessverre ganske få apper i app-galleriet og enda færre som er nyttige for oss nordmenn. Du finner flere apper med rare navn jeg ikke har hørt om eller vet hva gjør, og det er foreløpig ikke noen app for noen av de kjente musikktjenestene, kanskje med unntak av eSound. Denne er det vel knapt noen som er seriøst interessert i musikk som bruker siden alle musikken bruker Youtubes musikk i lav bitrate, men har du en android-telefon, så vil den i alle fall fungere som et alternativ. iPhone-bruker? Nope, ingen støtte foreløpig og man kan ikke overføre egen musikk heller.

I tillegg finner man kalkulator-apper og et par radio-apper som kan være nyttige. Den siste uken la vi i alle fall merke til at Philips Hue har kommet med en app til Harmony OS, så nå kan jeg styre lysene fra klokken. Et lite, men positivt fremskritt.

Appene kan lastes ned rett fra klokken eller via Huawei Health app. Igjen, har du iPhone, må man bruke appen rett på klokken da funksjonen ikke er støttet i iPhone-appen.

Urskiver

Ut av esken følger det med et godt antall ulike urskiver via Huawei Health appen. Bruker du iPhone, kan man også laste ned en haug av urskiver gratis, men legg merke til at de betalte urskivene som man får tilgang til hvis man bruker Android, ikke eksisterer sammen med iPhone. Jeg klarte uansett å finne noen lekre urskiver å bruke.

Bruker man Android derimot får man tilgang til enda en haug med urskiver som koster penger. Alt fra noen få kroner, til flere titalls kroner. Så her er det bare å sette seg ned og finne en eller fler man liker.

Sensorer og e-Sim

At Watch 3 Pro har blitt en fullblods smartklokke, kan vi se på funksjoner og antall sensorer den har.

For det første har den fått WiFi (2,4Ghz), men baromter, Bluetooth, NFC, GPS og eSim er også på plass. Vi har dessverre ikke fått prøvd eSim i testperioden, men det skal i følge Huawei være tilgjengelig i Norge.

 

Bilde: ITproX.no

 

Dessuten måler klokken en rekke ting. Man har kontinuerlig måling av puls, oksygenmetning (SpO2), hudtemperatur og automatisk måling av søvn. Det den mangler er vel EKG.

Tekniske spesifikasjoner:

Mål 48 x 49,6 x 14mm
Ur-størrelse 48mm
Vekt 63 gram uten rem
Skjerm 1,43» AMOLED berørings-skjerm
Oppløsning 466 x 466 piksler som gir en PPI på 326
Materialer Titan, safir og keramikk
Sensorer Akselerasjons-sensor
Gyro-sensor
Geomagnetisk-sensorOptisk pulsmålerOmgivelseslys-sensorBarometrisk trykk-sensorTemperatur-sensor
Lagring 2GB ram og 16GB lagring
Knapper Roterende krone og trykk-knapp
Lading Trådløs lading
Vanntetthet 5ATM (50m)
Nettverk eSim UMTS: B1/B3/B5/B6/B8/B19LTE: B1/B3/B5/B6/B7/B8/B9/B18/B19/B20/B26/B38/B39/B40/B41
WiFi Ja, kun 2,4 GHz
GPS GPS + GLONASS + Galileo + Beidou + QZSS
GPS– L5: GPS + GLONASS + Beidou
NFC Ja
Bluetooth BT 5.2 og BR + BLE
Innebygd høyttaler og mikrofon Ja, begge

 Helseappen
Som de fleste leverandører av smartklokker, har også Huawei en egen app som knytter klokken opp mot alle funksjoner den kan gjøre og lese av. Huawei Health heter appen og her gjør man alt fra å koble til enheter, skifte urskiver, overføre musikk (Android), sette opp eSim og lese av treningsøkter, søvn og andre data.

Appen er svært oversiktlig og har vært blant mine favoritter lenge. Dataene samles i en fin oversikt og gir gode detaljer i hver sin kategori.

Man har oversikt over treningsresultater og man kan trykke videre inn på hver treningsøkt for å få mere informasjon. Har man brukt GPS, så ser man også kart med ruten man har beveget seg. Noen vil kanskje savne integrering mot tredjeparts treningsapper.

Sunn livstil er viktig, og nytt er at man kan sette opp ulike oppgaver man skal gjennomføre hver dag for å holde seg bevisst på ulike valg. En fin funksjon for å bevisstgjøre seg i hverdagen.

Søvn-oversikten gir også god innsikt i søvnmønsteret og en god oversikt over både dyp søvn, lett søvn, REM-søvn og våken tilstand presenteres på en lettforståelig måte. Man får også en skår for natten og om de ulike nivåene er innenfor normalen. En fin beskrivelse av hver kategori er også tilgjengelig.

Trening

En vesentlig del av Huawei sine smartarmbånd og smartklokker har alltid vært fokus på trening og antall ulike treningstyper man kan måle. Med over 100 ulike treningstyper støttet i treningsappen, bør det være mulig å finne nettopp den treningsformen man selv liker. Jeg trener styrke og fant ikke umiddelbart denne treningsformen blant de som er satt opp som standard, men man kan definere egne valg og her ligger og styrketrening.

Klokken registrerer tid, puls, kalorier osv. under trening og resultatene er generelt gode. Vi ser dog samme tendens som med mange andre klokker med optisk pulsmåler, at den lett faller av eller ikke henger med hvis pulsen øker fort eller man blir for svett. Ellers virker pulsmåleren bedre enn den har gjort i tidligere utgaver fra Huawei og er lang mer presis. Er du ute etter en mest mulig presise treningsdata, kommer du ikke utenom et dedikert pulsbelte, noe Watch 3 Pro ikke støtter.

Bilde: ITproX.no

GPS er også noe som nå er på plass og selv om det er støtte for ulike posisjonsteknologier, bruker ofte klokken litt lang tid på finne og låse seg til posisjon. Hvis vi ser på kartet i etterkant, ser vi også at den ikke er helt presis. Hvis man går samme sted flere ganger, vil ruten ofte være markert med litt avstand og svinger blir ofte kappet. Litt skuffende egentlig, men som en grov oversikt, fungerer det greit.

Telefonsamtaler og varslinger

Man kan både ringe og ta imot telefonsamtaler med Watch 3 Pro. I tillegg kan den vise varslinger fra telefonen, både fra Android og iPhone.

Vi har foretatt noen telefonsamtaler gjennom klokken og når vi mottok klokken, fikk vi ingen lyd når den var koblet opp mot iPhone. Så kom det en oppdatering nå rett før jul og funksjonen fungerer nå, men lyden er hakkete. Hva dette skyldes har jeg ikke funnet ut av.

Med Android fungerer dette uten problemer og lyden i den innbygde høyttaleren er ganske høy, og det går fint an å gjennomføre en samtale hvis ikke omgivelsene er for bråkete. Motparten har også sagt at de hører meg bra, men at lyden er litt dårligere enn om jeg bruker mobiltelefonen.

Jeg har også besvart meldinger når jeg har vært koblet mot Android-telefon, og i tillegg til å ha ferdige ord man kan både lage og svare med, finnes det også et tastatur på skjermen. Dette fungerer også helt greit, men her begrenser størrelsen hvor effektivt dette fungerer og er ikke noe jeg har brukt ofte. Det går rett og slett fortere å ta opp telefonen og svare hvis det er med enn ja og nei.

Batteri og lading

I følge Huawei skal klokken klare inntil 5 dager mellom hver lading, dersom den er paret mot Android eller Hamony OS og 2,5 dager mot iPhone. Hvorfor den halverer tiden mot iPhone er ikke godt å vite, men mulig kan det være fordi den har to Bluetooth-tilkoblinger aktivert samtidig. Vi målte likevel 3 dager med bruk mot iPhone og hadde da 8% batteri igjen.

Mot Android målte vi hele 5-6 dagers bruk mellom hver lading og må sies å være svært bra. La oss håpe både batteritid, stabilitet og funksjoner blir like gode for iPhone etter hvert.

Batteriet i Watch 3 Pro er ganske stort og er på hele 790mAh. Det tar derfor hele 3 timer å lade fra tom til full med den medfølgende ladeplaten. Dette er relativt lang ladetid, og valget når jeg koblet klokken til iPhone ble for meg å lade den hver morgen etter jeg stod opp. Da ladet den mens jeg var i dusjen og spiste frokost og var stort sett full-ladet igjen når det var unnagjort. Personlig likte jeg det bedre, enn å bruke den i tre dager for så å måtte gå uten i tre timer.

iPhone vs Android

Som jeg har nevnt flere ganger allerede i denne testen, er opplevelsen av Watch 3 Pro varierende. Vi har ingen mobil med Harmony OS tilgjengelig, men har brukt den mot både Android og iPhone. Vi prøvde den mot Huawei P30 Pro som kjører Android og her fungerte paring osv. på første forsøk.

Mot OnePlus Nord 2, som også kjører Android, så er opplevelsen solid og det aller meste fungerer knirkefritt. Her kan man høre på musikk, svare på meldinger (men ikke sende nye), ta telefonsamtaler uten hakking, laste ned apper fra appen, kjøpe urskiver osv. Det eneste vi ikke får satt opp er Celia og lommebok, men det er nok også fordi tjenestene ikke er støttet her i landet foreløpig.

Det som er trist for Huawei sin del, er at siste utgave av Huawei Health, som er appen man må bruke, ikke finnes i Google Play Butikk. Laster man ned den utgaven som ligger der og prøver å koble opp en klokke med Harmony OS, får man beskjed om at enheten ikke støttes. Man må derfor inn på Huawei sine websider og enten laste ned Huawei App Gallery for deretter å installere siste utgave, eller bare laste ned .apk-filen med siste utgave. Dette krever igjen at man åpner opp for installering av tredje-parts apper og telefonen varsler om mulig sikkerhetsbrudd. For mange vil dette være uaktuelt å gjøre og for andre vil det være helt greit. Men det er med på å gjøre opplevelsen til litt mindre elegant, noe vi synes er synd.

Bruker du iPhone derimot, så kan man laste ned siste utgave av Huawei Health på vanlig måte og koble opp klokken. Det fungerte riktignok ikke på første forsøk for oss, men andre gangen vi prøvde gikk det fint. Man må også opprette to ulike Bluetooth-forbindelser og den som oppdaterer varsler o.l har en tendens til å koble seg av. Da må man fysisk inn på iPhone og koble den til igjen. Dette skjer daglig og viser at Huawei har en jobb å gjøre her.

I tillegg er det en del ekstrating som ikke fungerer med iPhone. Ikke kan man svare på meldinger. Telefonsamtaler er støttet, men fungerer hakkete og dårlig. Apper kan kun lastes ned direkte på klokken, man kan ikke overføre musikk og Huawei sin musikk app er heller ikke støttet enda. På min Huawei Watch GT 2 Pro som bruker LiteOs, kan man midlertidig koble opp klokken mot en Android-enhet, føre over den musikken man vil, og så koble den tilbake til iPhone. Dette går dessverre ikke med Harmony OS, da klokken må nullstilles hvis man bytter operativsystem klokken er paret mot.

Man sitter da igjen med basis-funksjoner for den som vil ha en svært elegant klokke for varslinger, treningslogging og helsedata. Om det er verd prisen, må være opp til hver enkelt, men det er ikke til å stikke under en stol at opplevelsen ikke er av de beste sammen med iPhone. Vi håper Huawei fikser på flere av tingene nå som de har sitt eget operativsystem. For klokken er så lekker, at jeg i testperioden har brukt Watch 3 Pro fremfor Apple Watch, ene og alene pga. den enorme kvalitetsfølelsen og det lekre utseende.

Konklusjon

Huawei har med Watch 3 Pro laget en usedvanlig lekker smartklokke, fullspekket med sensorer og funksjoner. Bruker du Android, fungerer alt som er støtter her i landet av funksjoner og det har vært en stabil og fin opplevelse.

Bruker du iPhone derimot, så er opplevelsen en helt annen. Klokken virker, den leser av alle måledata og overfører dette til Huawei Health-appen, men ikke kan man svare på meldinger, telefonsamtaler er hakkete, muiskk-appen fungerer ikke, app-gallery virker kun fra klokken, ikke kan man kjøpe urskiver (kun gratis fungerer) og Bluetooth-forbindelsen faller ut daglig. Hvis du likevel setter pris på en eksklusiv klokke som gjør basis ting, kan det likevel være verd å ta en titt om du synes prisen er verd det.

Siden Huawei selv sier de støtter både Harmony OS, Android og iPhone, kommer vi ikke unna å ta med dette når vi gir karakter. Vi har lurt på hvordan vi skal gi en karakter som er rettferdig, siden opplevelsen med iPhone og Android er såpass ulik, så vi velge å gi to karakterer for å gjøre det mest mulig rettferdig.

For Android-brukere:

Stabil og fin opplevelse, men trekker for manglende støtte til stemmestyring, lommebok og det å kunne starte en ny melding.

Batteri og ladetid: 90
Funksjoner: 80
Stabilitet mot telefon: 90

Totalt: 85

________________________________________________________________

For iPhone-brukere:

Mange funksjoner som ikke fungerer og ustabil tilkobling. Ellers virker helseinformasjon og varslinger som det skal.

Batteri og ladetid: 70
Funksjoner: 65
Stabilitet mot telefon: 60

Totalt: 65

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...