Et webkamera som oser kvalitet, støtter 4K og Windows Hello!

Vi fortsetter med å teste webkameraer og denne gangen har vi sett på et litt dyrere alternativ til Creative sitt rimeligere kamera vi testet for litt siden, som for øvrig gir veldig mye for pengene.

Denne gangen er det Cisco Webex Desk Camera vi har hatt til test og dette koster en god del mer enn Creative sitt. Vil den økte prisen ha noe for seg? Definitivt!
Her får man rett og slett mer av det meste og Cisco Webex er til og med sertifisert for Windows Hello. Mer om det senere.
Selv om Cisco kanskje er mest kjent for sine nettverksprodukter, lager de også andre produkter og har i år kommet med dette gode webkameraet med 4K for bedrifter og hjemmekontor-bruk.

Aller først vil vi takke Cisco for fremskaffelse av testprodukt!

Spesifikasjoner

Oppløsning Opp til 4k 30fps (4096×2160)
Megapiksler 13MP
Mikrofoner 2 stk rundstrålemikrofoner med støykansellering. 48kHz, UAC 1.0
Synsfelt Justerbart: 65°,70°,75°,81°
Zoom Inntil 10X digital zoom
Ansiktsgjenkjenning Ja. Via IR
Windows Hello sertifisert Ja
Personvern-deksel Ja
Vekt 153gram
Størrelse 19,5mm x 90,64 x 41mm
Programvare Cisco Webex Desk Camera
Oppgraderbar firmware Ja

Design

Esken webkamera kommer i, er typisk bedriftsrettet. En brun kjedelig eske med Cisco-logo i front. Ingen fancy innpakning her, men pengene er lagt i selve kameraet.

Når vi førstegang åpnet esken og tok ut kamera, fikk man litt WOW følelse. Kamera har litt vekt og oser kvalitet, og selve kamerahuset er laget i svart, matt aluminium, så ingen plast her nei. Fronten har naturligvis kameralinsen, beskyttelsesdeksel, LED som viser når kamera er aktivert og en rød LED når IR er i bruk for f.eks. ansiktsgjenkjenning via Windows Hello.

 

Det er et svært lavt kamera, så det passer elegant over en PC-skjerm og ser rett og slett proft ut.

Bilde: ITproX.no

Velg kabel selv
Så en ting vi liker veldig godt, det er ikke montert noen kabel på kamera, men en USB-C inngang. Dette gjør at man selv kan velge den kabelen man ønsker å bruke, samt velge kabellengde. Med i esken følger det to kabler faktisk og det er ikke ofte man ser. En USB-A til USB-C og en med USB-C i begge ender.  Man kan dermed velge den kabelen som passer for sitt bruk, eller hvis du sitter med en stasjonær PC med USB-A og trenger en litt lang ledning er det bare til å bruke det. Ønsker man derimot å bruke en bærbar PC, har man ofte i dag USB-C og man kan bruke en kortere kabel hvis man har det for å slippe å ha en meter kabel liggende på kontorpulten, stuebordet eller hvor man enn sitter. SMART!

Undersiden har fastmontert brakett som er justerbar i vinkel, men den kan ikke snues sideveis. Kamera er dermed lett å feste på en skjerm eller bærbar PC. I tillegg har den feste for tripod dersom man ønsker å bruke det, også en funksjon vi tror mange vil like og ha nytte av.

Bilde: ITproX.no

Personvern
En annen ting vi også liker godt, er at Cisco også tar personvern seriøst. De har påmontert et lite deksel som man elegant skyver foran kameralinsen dersom man ikke ønsker at kamera skal kunne se inn i rommet man sitter i når det ikke er i bruk. Ikke bare dekker det til linsen, men det slår også av kamera slik at kamera er deaktivert inntil man skyver tilbake dekselet. I tillegg virker dekselets skyvemekanisme å være av utmerket kvalitet og er utrolig lett å flytte på, samtidig som det smetter på plass i begge posisjoner. Det å skyve denne bryteren er omtrent like tilfredsstillende som det er å lukke opp og igjen ladeetuiet til Airpods Pro 😊

Dette er små detaljer som vi liker godt nå hvor webkamera for mange er mer i bruk enn noen gang.

Oppsett og programvare

Det meste av moderne småutstyr er plug&play og Cisco Webex Desk Camera er ikke noe unntak. Sett i kabelen og drivere installeres automatisk. Men for å få full utnytte av kamera, er det anbefalt å laste ned tilhørende programvare. Med i esken ligger en svært enkel bruksanvisning og her er det også en QR-kode. Skann koden, last ned programmet og man får tilgang til mange justeringer samt mulighet for å oppdatere firmware. Det med oppgradering av firmware ser vi på som et stort pluss. Skulle Cisco finne bugs eller ønsker å forbedre noe, så de altså muligheten til dette ved å endre på firmwaren og viser igjen at Cisco tar selv sine webkameraer seriøst.

God software
Programmet med samme navn som selve kamera, har mange justeringsmuligheter. Det kan også gjøre opptak av både video og bilder i appen, i tilfelle man vil spille inn en enkel video eller ta et bilde.

Man kan justere oppløsningen og dette kamera har faktisk mulighet til å filme i 4K 4096X2160 piksler med 30 fps, men det vil legge beslag på mye kraft og båndbredde, så vi tipper de fleste vi bruke Full-HD som er 1920X1080 piksler og her kan man velge 30fps men også 60fps. Skulle du derimot jobbe et sted med dårlig internettforbindelse, kan oppløsning skrues helt ned til 256X144 piksler. Det vil naturligvis gi dårlige bilder, men bedre enn ikke noe hvis det skulle være sånn.

I tillegg kan man justere synsfeltet mellom fire ulike synsvinkler. Valgene man har er 65°, 70°, 75° og 81°. I tillegg kan man zoome inn digitalt og finjustere bildet både i høyden og bredden. Dermed er du sikker på at alle får se ditt vakre ansikt midt i skjermen 😊

Autofokus kan man velge å ha på automatisk, eller justere manuelt. Det samme med hvitbalanse. Man kan også justere lysstyrke, kontrast og skarphet i bildet. Det er dermed god mulighet for å få det slik man vil.

I bruk

Nå har Cisco Webex Desk Camera vært i bruk de siste to ukene og vi har fått et godt innblikk i hvordan det fungerer. Vi hadde høye forventinger og det meste er bra, men det er også et punkt hvor vi ikke er like begeistret. Når prisen ligger på ca. 2000kr i skrivende stund, forventer vi mer enn vi gjorde når vi testet Creative Live! Cam for litt siden, som koster ca. 33% av Cisco Webex.
For det første digger vi at man kun har USB-C inn på kamera og dermed kan velge kabel selv. Vi synes også det at dekselet over kameralinsen, som faktisk slår av kamera, er en nydelig funksjon.

Lyd
Cisco Webex har 2 mikrofoner med støydemping og disse er virkelig gode. Vi har gjort opptak selv og vi har spurt andre via Teams og Zoom hvordan de hører oss, og tilbakemeldingene har vært at lyden har vært meget god og selv om vi også skrøt av Creative sitt rimelige kamera, så har Cisco vesentlig bedre lyd. Støydempingen er ikke justerbar, men den ordner seg selv og dette fungerer godt. Siden god lyd nesten er viktigere enn godt bilde, så vektlegger vi dette mye.

Bilde: ITproX.no
Bilde: ITproX.no

Windows Hello
En ting vi ser etter når webkamera kommer opp i denne klassen, er om det har støtte for Windows Hello. Og det har Cisco Webex. Vi skjønner at det kanskje ikke er alle som bryr som om denne funksjonen, men bruker man Windows 10 er det fantastisk deilig å få kameraet til å bruke ansiktsgjenkjenning istedenfor passord ved innlogging og til visse apper. Det er rett og slett slike funksjoner man lærer seg å sette pris på og som også vektlegges høyt hos oss i ITproX.

Bildekvalitet
Med 13MP oppløsning og støtte for 4K video, så forventet vi meget godt bilde. Ikke det at vi tror de fleste vil bruke 4K ved normal videokonferanse, men det sier litt om hvor Cisco ønsker å legge lista.
Ved god belysning, gjør kamera en god jobb og har klart og fint bilde med naturlige farger som er godt eksponert. Det er heller ikke så mye støy i bildet ved god belysning, så for mange vil dette være den typiske hverdagen for kamera og vi tror de fleste vil synes bildekvaliteten er god. Ser vi i forhold til innebygde kameraer i bærbare PC-er, er det milevis bedre.

Men Cisco lover også utmerkede bilder selv i lav belysning, men her opplevde vi at kamera ofte rett og slett prøver litt for hardt. Bildene kan bli ganske så støyete og man «ser at kamera jobber» litt for hardt med å prøve å gjøre bilde så godt og lyst som mulig. Det blir rett og slett en del ISO-støy i bildet og ser litt unaturlig og for polert ut. Bilder er for all del ikke dårlig, men vi hadde forventet bedre også i lav belysning og fikk bedre resultat med Logitech BRIO, som dette kamerat på mange måter kan sammenlignes med sånn prismessig.

En ting som også kommer frem mer tydelig på dette kamera, er hvordan bildet forandret seg i ulike plattformer. Cisco sier at det støttes i alle de vanlige videokonferanse-plattformer og det stemmer. Men når vi bruker Teams, er bilde i lav belysning vesentlig dårligere enn når vi bruker f.eks. Zoom. Så her må rett og slett plattformens valg av kodeks og måten det behandler bilder på utgjør en stor forskjell, som ikke gikk i Cisco sin favør denne gangen. Men siden Cisco har mulighet for firmwareoppgradering, så håper vi dette er noe de kan løse i fremtiden, for alt i alt leverer kamera godt. Det er bare det at vi forventet noe bedre bilde også i lav belysning i denne prisklassen, når Cisco også nevner dette på sine sider. Ref Cisco:  Excellent video quality in all lighting conditions.

Konklusjon

Cisco Webex Desk Camera er et webkamera for deg som vil ha god kvalitet, med virkelig god lyd og bra bilde. Det kan filme helt opp til 4K – 30fps, men man kan også velge lavere oppløsning. I Full-HD kan man også velge 60fps hvis man skulle ha behov for det.

Bildekvaliteten er god ved godt lys, men vi merker at kamera jobber litt for hardt i dårligere belysning og fort gir en del ISO-støy som gjør bilde litt i overkant polert og unaturlig.
Lyden derimot er meget god, og støykanselleringen fungerer godt.

Bilde: Cisco

Appen lar deg justere en mengde ulike ting og vi liker også at man kan endre synsfelt, eller field of view som det så fint heter på utenlandsk. Man kan også zoome digitalt inn i bilde og justere det i fire retninger.
I tillegg kan man justere lysstyrke, kontrast og skarphet. Autofokus kan skrues av hvis du ønsker og det samme med hvitbalanse. Det er dermed en stor sjanse for å finjustere bildet slik du vil ha det.

USB-C inngang gjør at man kan selv velge den kabelen man ønsker og beskyttelsesdekselet foran kameralinsen slår faktisk av kamera og ikke bare dekker linsen. Dette gjør det til et godt valg for de som er opptatt av personvern.

Cisco Webex Desk Camera leverer jevnt over bra, men vi kunne ønske oss noe bedre bilder ved lavere belysning til denne prisen. Alt i alt får du en solid kamera med glimrende lyd, bra bilde og støtte for ansiktsgjennkjenning slik at man kan bruke det til Windows Hello.

Karakteren er gitt med tanke bilde og lyd i forhold til pris, personvern og støtte for Windows Hello.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

95%

Lyd

90%

Bilde/video

80%

Funksjoner

95%