En skikkelig solid Bluetooth-høyttaler som er beregnet for det våte element.

Bang & Olufsen er mest kjent for sine glamorøse oppsett av HiFi-anlegg og har de siste årene også laget blant de aller beste trådløse hodetelefonene på markedet. De er kjent for høy luksus med bruk av premium materialer og dertil stiv pris. Explore er noe helt annerledes. Det er en liten Bluetooth høyttaler som er beregnet for utendørs bruk. Altså noe helt annet enn hva vi er vant til å se fra den Danske produsenten. Men hvordan klarer de seg og hva er egentlig formålet med denne høyttaleren?

Design

Først må vi starte med designet. B&O er ikke redde for å skille seg ut og det beviser de også med Explore. Med et sylinderformet design i aluminium og med riller på siden og gummiert topp og bunn, ser den unektelig annerledes ut enn de meste annet. Man kommer ikke utenom å få assosiasjoner med et litt stort krus. Og kanskje er det med vilje? Siden den er beregnet for utendørs bruk og kommer med bærestropp og karabinkrok, så vil designen passe rett inn i tursekken og campingutstyret.

Explore har litt tyngde, virker svært solid og veier hele 637 gram med krok. Den er laget i aluminium og er svært robust. Den er dessuten vanntett og er IP67 sertifisert. Vi liker designen og særlig når vi tenker på hva den er designet for. Rett og slett en litt artig vri fra B&O.

På toppen har vi styreflaten med fem knapper. Bluetooth, av/på, volum opp og ned samt spill/pause. Enkelt og greit. Toppen er laget i en slags plast/gummi (polymer) og passer perfekt for fuktige fingre på tur.

Bak har vi innfesting til bærestroppen, samt en USB-C port for lading og Explore fåes i tre ulike farger. Sølv, antrasitt og grønn.

Oppsett og funksjoner

Explore er meget enkel å sette opp og støtter både hurtigtilkobling for Apple, Google og Microsoft via henholvdsvis Made for iPhone, Google Fast Pair og Microsoft Swift Pair. Eller så kan man sette den opp på gamlemåten med å holde inne Bluetooth-knappen og paret den via menyen på enheten din.

Explore støtter Bluetooth 5.2, men har dessverre ingen mikrofon slik at den ikke kan fungere som en trådløs høyttaler for tale. Litt synd, siden det ville vært kjekt hvis man er på tur og ønsker å ligge å prate med madammen mens man ligger og kikker på stjernehimmelen, eller rett og slett bruke den som en handsfree på skrivebordet.

Det er heller ingen taleassistent tilgjengelig, så Explore er rett og slett en enkel trådløs høyttaler med meget god batteritid. Ja, faktisk lover B&O opp til 27 timer avspilling mellom hver lading ved moderate lydnivåer, via et 2400mAh batteri. Presser man den til å spille høyt, vil naturligvis batteritiden bli kraftig redusert.

Spesifikasjoner

Høyttalere 2 stk 1,8» fulltone-elementer
Forsterkere 2x30W klasse D fulltone
Design 360 graders
Frekvensområde 56 – 22700Hz
Maks lydtrykk 91db SPL
Kodek SBC
Annet Kan koble to i stereo
Vann og støvbeskyttelse IP67
Materiale Type2 anodisert aluminium og polymer
Dimensjoner 81 x 124 x 81 mm
Vekt 631g uten krok, 637g med krok
Batteri 2400mAh, opp til 27 timer per lading
Ladetid 2 timer med 5V – 2A/3A

Appen
En ting man bør gjøre, er å laste ned B&O sin app. Den lar deg justere lydbildet og gjør at du kan fininnstille lyden mer mot slik du liker. Appen er enkel i bruk og vi liker B&O sin løsning hvor man drar en sirkel rundt i avmerkede områder. I tillegg kan man lagre sine egne preferanser for senere bruk eller for ulik musikk.

Lyd
Hva er god lyd? Hvordan skal eller bør en enhet låte for at flest mulig skal like den? Vel, det finnes ingen fasit på hva som er god lyd. Men veldig ofte liker vi mennesker fyldig lyd med en del bass og først da synes vi lyden er god. Men ikke alle er slik.

Vi leste noen tester av Explore før vi selv fikk den til test og ser at veldig mange klager på lyden og at lyden er dårlig. Vel, hvis mye bass og fyldig lyd definerer god lyd, så kommer Explore til kort. Lyden er ikke fyldig, men er rimelig slank og mangler buldrende bass. Men igjen må vi se på hva dette er. Skal du ta med deg en høyttaler som tåler å bli med på tur, tåle vann og røff behandling, samtidig være liten nok til å ha med seg, så blir størrelsen begrenset. Med 2 stk. 1,8» elementer, så er det begrenset hva som fysisk er mulig å få til av fyldig lyd. Så med tanke på det, synes vi at bassen er akseptabel. Bassen er i alle fall ganske stram.

I tillegg er høyttalerelementene plassert slik at de sprer lyden 360 grader i rommet. Derfor vil lyden låte nesten helt likt samme hvor man sitter. Vi merker en liten anelse mer diskant fra to sider enn fra resten og tipper det har litt med monteringen å gjøre. Uansett, en vel utført konstruksjon som gjør at alle i teltet eller rundt bålet kan høre musikken man spiller. Og det er jo også fint mulig å bruke den hjemme, på kontorpulten, på barnerommet e.l. dersom man ønsker det.

Faximile: Tidal

Men hva med resten av lydbildet. Hører man på mer akustisk musikk, jazz eller lignende, så er saken annerledes. Mellomtonen er nemlig rimelig god og hører man på f.eks. Chris Jones med sin akustiske gitar, så spiller det absolutt godkjent og ganske stort til å være en liten Bluetooth-høyttaler. Diskanten er også ganske bra og ikke påtrengende og med litt justering i B&O appen, så kan man stille inn lyden litt mer slik man ønsker. Så en ørliten økning mot Energisk, samt en liten justering mot Bass, så spiller det faktisk ganske så bra.

Eller ta f.eks. Ane Brun med sin vakre stemme. Den låter overraskende godt, igjen til å være på en så liten enhet og vil definitivt gjøre jobben for produktets påtenkte formål. Det samme gjelder Jessica Pilnäs – There must Be an Angel. Stemmen kommer godt frem og pianoet og trommer høres greit i bakgrunnen.

Faximile: Tidal

Konklusjon

Er du glad i å være ute i naturen, dra på teltturer, gå turer i marka med ungene og ønsker å ha med deg en liten Bluetooth-høyttaler som tåler det meste inkludert regn? I så fall kan B&O Explore være noe du bør ta en kikk på. Den er hovedsakelig laget i aluminium og er IP67 sertifisert.

Den låter fint på rolig musikk som voice-jazz, akustisk gitar osv. Liker du dermed buldrende bass og typisk V-formet lydbilde, så bør du nok lete videre. Buldrende bass er det ikke veldig mye av og mange vil nok synes lydbildet blir for bassfattig.

Bilde: Bang&Olufsen

Ikke det at den ikke spiller bass, men den går av naturlige grunner ikke veldig dypt og B&O har valgt å ikke digitalt tune lyden så den buldrer og overdøver mellomtone og diskant. Normalt er jeg en som liker varm lyd og en del bass, så lenge den er av god kvalitet. Først gang jeg satte på Explore synes jeg lyden var tam, men jo mer musikk jeg spiller på den, jo mer ser jeg hva som funker og på musikk som funker så spiller den nemlig ganske så godt og blir faktisk en del brukt. Nå skal det også sies at jeg hører på veldig mye forskjellig musikk og har en godt variert musikksmak.

Den har Bluetooth 5,2 batteritid på opp til 27 timer per lading og lades via USB-C.

Prisen er relativt stiv, som det meste fra den Danske produsenten og har en veiledende pris på 1999kr når testen blir skrevet. Vi vil da tro du vil ha en høyttaler i mange mange år og tenker at batteriet er det første som vil gå i stykker etter noen år. For makan til solid byggekvalitet tror jeg du skal lete lenge etter.

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

85%

Funksjoner

70%

Lyd

70%