Fakta om 404

Hva er en 404-melding? En 404-melding er en HTTP statuskode. Hver gang du besøker en webside, henter maskinen din (klienten) informasjon fra en server ved hjelp av HTTP. Før siden engang blir vist i nettleseren din, har maskinen mottatt en statuskode. 404-koden sier at siden ikke ble funnet (finnes ikke). Hva betyr 404, og finnes det andre meldinger? Hvis vi deler 404 ned til vært enkelt tall så kan vi finne ut akkurat hva feilkoden betyr: Det første 4-tallet indikerer en klient error. Det kan f.eks. være at klienten har stavefeil i URLen, eller at du leter etter en side som ikke lengre finnes. 0 i midten viser bare til en generell syntaks-feil. Dette kan være f.eks. skrivefeil. Det siste 4 tallet viser bare til en spesifikk error i 40x gruppen. Det finnes mange andre 40x meldinger. Den vanligste koden er 200. Denne får du når siden blir vellykket lastet inn. Grunnen til at du ikke ser den er fordi at serveren da fortsetter med engang å sende innholdet på websiden til deg. Du kan finne mange flere statuskoder her. Hvorfor trenger man en egen 404-melding? Undersøkelser viser at de fleste trykker på Tilbake-knappen når de kommer til en 404-melding. Hvis du lager din egen melding er sjansen mye større for at du beholder dem på siden din. Men da må du ikke bare lage en hvilken som helst melding, den burde inneholde visse detaljer. Hva burde en god 404-melding inneholde? Gi folk en mulighet til å gå andre steder enn tilbake. Du burde ha:

 • Linker til viktige deler av siden.
 •  
 • Et kontaktskjema til å rapportere en ødelagt link (folk orker sjeldent å skrive en mail bare for å rapportere en ødelagt link).
 •  
 • Ha en søkefunksjon til siden din.
 • Det trenger ikke være noe avansert side med masse grafikk, osv. En enkel side er det beste. En redirect-kode kan også være en god ide. Det er ingen sak å lage en sånn kode:
  Eksempel
  <HTML> <head> <meta HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="15; URL=http://din_side.no/404.html"> </head> </HTML>  
  Hvor 5 er hvor mange sekunder før siden redirectes Du burde ha en såpass “lang” tid før siden videresendes. Spesielt hvis det står noe annen informasjon der. Det kan f.eks. være: “Denne siden finnes ikke. Du blir videresendt til hovedsiden innen 5 sekunder..” Du kan også lage en redirect kode hvis du ser at det er en side folk ofte går inn feil på. Dette ser du i logg-filen.

  Hvordan lage en 404-melding?

  Dette kommer helt ann på hvilken type server websiden din er hostet på. Vet du ikke det kan du prøve NetCraft sin løsning. Bare skriv inn domenenavnet helt øverst, og trykk Search. Under er løsningen på de to mest vanlige server typene: Apache: Lag en fil som du kaller for .htaccess, og legg den i root. I den skriver du: ErrorDocument 404/error/404.html Så lager du en fil som heter “404.html” som ligger i mappen “/error”. Du kan selvfølgelig endre dette selv. Denne filen blir da vist når noen kommer til et dokument som ikke eksisterer på siden din. PS: Noen har problemer med å lage en fil som heter .htaccess, derfor kan man lage en tekstfil som heter 404.htaccess.txt. Denne filen flytter du da til root, så renamer du den til .htaccess Microsoft ISS: Å lage egne 404-meldinger på ISS er veldig enkelt hvis du har tilgang til serveren. Gå inn på egenskaper for WWW service -> Så går du til Custom Errors-tabben -> Finn 404, og bytt den med din egen side. Hvis du ikke har tilgang til serveren, så kan du sikkert be de som har serveren om å gjøre det for deg. Hvordan få Internet Explorer til å vise din 404-side? Internet Explorer 5.0 og større har sine egen 404-kode, så man slipper å se den stygge standard koden. Men enkelte har kanskje oppdaget at selv om du har laget din egen 404-side, så ignorer Internet Explorer dette. Men heldigvis er det enkelt å kommer rundt: IE ser på størrelsen på 404-siden, før den bestemmer seg for å vise sin egen, eller den du har laget. Hvis en fil er mindre en 512 bytes, så viser den sin egen feilmelding. Hvis filen din ikke er større, så er det bare å legge til masse tekst, som bare sier tull, som en kommentar. Å legge til tekst som en kommentar er lett. Bare skriv // foran teksten. Hvordan kan jeg bruke statuskodene? Hvis du har tilgang til logfilene til websiden din – ta en titt på dem! Du vil finne ut at et av feltene er HTTP statuskode. Så kan du se om en kode går mye igjen. Er det mange 404-koder er det mest sannsynlig en ødelagt link et sted. Dette kan du bruker til å forbedre nettsiden din! — Artikkelen er publisert med tillatelse fra ITrestart.no]]>