Med Notepad++ kan du også håndtere filer på din FTP-server

Bruk Notepad++ som FTP-klient

I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du kan bruke Notepad++ til å koble deg til din FTP-server.

Notepad++ er et lite, raskt og effektivt skriveprogram basert på åpen kildekode, og er et foretrukket webutviklingsverktøy for mange. Programmet er skrevet i C++, og bruker Win32 API og STL, som begge sørger for at programmet er raskere og mindre enn flere andre tilsvarende programmer.

Som webutvikler bruker man gjerne en dedikert FTP-klient for å koble til FTP-serveren, for eksempel WinSCP. Dette er en grei løsning i mange tilfeller, men er noe mer tid- og ressurskrevende. Først må du starte opp FTP-klienten, og koble til serveren, deretter navigere deg frem til riktig mappe. Videre laste ned filen du skal redigere og åpne den i Notepad++, redigere, lagre og laste opp til serveren igjen.

notepad_plus_plus_logo

I Notepad++ kan du få FTP-klienten integrert i programmet, noe som gir deg full kontroll til en hver tid, samt raskere tilgang til filene på serverne. Med tilleggsfunksjonen NppFTP, har du mulighet til å utføre de enkleste og mest brukte FTP-oppgavene uten å forlate skrivevinduet.

Slik setter du opp FTP-klienten i Notepad++

Aktivere FTP-klienten

Det første du må gjøre, er naturligvis å laste ned den nyeste versjonen av Notepad++, noe som er gjort på et blunk. Link til nedlasting finner du nederst i denne artikkelen.

For å aktivere NppFTP, går du først til Plugin Manager i Tilleggs-menyen øverst i programmet. Finn frem og huk av for NppFTP og trykk Install.

notepad_plus_plus_nppftp0

Deretter aktiverer vi FTP-vinduet for å få tilgang til klienten. Dette gjør vi via filmenyen -> Tillegg -> NppFTP -> Vis NppFTP-vindu

Notepad++ med NppFTP

Konfigurere NppFTP

Når du har aktivert NppFTP, vil du få opp et eget vindu på høyre side i Notepad++, og vi er klare for å konfigurere og koble til en FTP-server. Dette gjør vi ved å klikke på Innstillinger, og velge Profile Settings.

Du vil da få opp et vindu hvor du må legge inn en ny FTP-profil. Vi starter med å skrive inn et enkelt navn for profilen, for eksempel “ITpro Server 1”.

Videre må vi skrive inn detaljene for å koble til FTP-serveren. Dette er informasjon du får av serverhosten din, og nødvendig informasjon er;

  • Hostname eller IP-adresse
  • Brukernavn
  • Passord
  • Port

Som regel er porten for FTP 21, mens dersom du bruker SFTP er portnummeret 22.

Når du har lagt inn alle serverdetaljer, kan du åpne en tilkobling. Dette gjør du ved å trykke på Connect-knappen i FTP-vinduet. Du får da tilgang på web-/FTP-serveren din, og du har mulighet til å gjøre blant annet følgende operasjoner:

  1. Endre en fil med Notepad++ umiddelbart
  2. Laste opp en ny fil
  3. Slette en fil
  4. Opprette en ny mappe
  5. Fjerne en mappe

Last ned Notepad++ fra produsentens hjemmesider.

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...