Guide: Dualbooting med Windows 8 og Windows 7

Vil du prøve Windows 8, men er ikke klar for å gi slipp på Windows 7 helt med det samme? Det finnes heldigvis en enkel løsning.

Du har kanskje lyst til å prøve Windows 8, men enten det er programvarestøtte, grensesnittet eller noe helt annet, føler du ikke at du vil ta hele steget på én gang. Windows 8 har heldigvis innebygget multiboot-funksjonalitet som gjør det lett å bruke begge operativsystemene samtidig.

Følg disse fire enkle stegene, og du er i mål:

1. Sikkerhetskopi

Før du begir deg ut på endring av operativsystem, bør du alltid ta sikkerhetskopi av alt du har på harddisken. Optimalt sett skal det ikke være nødvendig, ettersom Windows 7-installasjonen din forblir urørt, men man kan aldri være helt sikker når det kommer til installasjon av nye operativsystemer, og spesielt å partisjonere harddisken (steg 2). Bilder, videoer og dokumenter er gjerne det mest essensielle å ta sikkerhetskopi av, men ta gjerne sikkerhetskopi av hele harddisken om du har muligheten.

2. Partisjonering

Du må nå dele opp harddisken din slik at en del av den er reservert Windows 8. Det er her det nye operativsystemet skal installeres i steg 4. Windows 8 krever minst 16 GB for 32 bit-versjonen og 20 GB for 64 bit-versjonen.

Åpne startmenyen i Windows 7 og skriv “disk management”, eller “Datamaskinbehandling” om du har norsk Windows 7. Da får du opp noe som heter “Create and format hard disk partitions”. Høyreklikk på den partisjonen i listen med mest ledig plass (eller en annen om du vet hva du driver med), og velg “Shrink Volume” (Reduser Volum). Etter at programmet har jobbet litt, må du velge hvor mye du vil forminske partisjonen med. Dette er den plassen som vil bli ledig, og som vi skal installere Windows 8 på. Velg minst 16 GB eller 20 GB avhengig av om du vil installere 32 bit-versjonen eller 64 bit-versjonen av Windows 8.

Du skal nå ha en partisjon i listen som heter “Unallocated”, og vi kan gå til neste steg.

3. Last ned Windows 8

I skrivende stund er det Release Preview-versjonen av Windows 8 du kan laste ned. Gå inn på denne siden, velg språk, og velg mellom 32- og 64 bit-utgavene. De fleste PC-er i dag klarer 64 bit.

For å installere Windows 8 med dualbooting må du starte opp med installasjons-DVD’en – du kan ikke installere direkte fra Windows 7. Når ISO-filen er lastet ned, må du derfor enten brenne den til en DVD med Windows 7 sitt innebygde verktøy for brenning av diskbildefiler (OBS: ikke brenn ISO-filen som en vanlig fil til DVD’en!), eller bruke Windows 7 USB/DVD Download tool for å lage en oppstartbar USB-minnepinne.

Les også: Slik installerer du Windows 8 fra USB

4. Installer Windows 8

Sett inn DVD’en eller minnepinnen og start PC’en din på nytt. Windows 8-installasjonen vil da starte. Produktnøkkelen finner du på nedlastingssiden når du klikker på et språk – for ordens skyld er den TK8TP-9JN6P-7X7WW-RFFTV-B7QPF.

Etter du har godtatt programvarelisensen, velg “Custom”, ikke “Upgrade”. Du skal nå se en liste over partisjoner. Klikk på “Drive options (advanced)” og velg den som heter “Unallocated Space”. Klikk på New, og videre på Accept (den skal som standard bruke hele den ledige plassen). Avslutt med Apply og helt til sist Next. Installasjonen er nå i gang.

Etter ca. 20 minutter starter PC’en din om igjen og inn i Windows 8 for noen grunnleggende innstillinger. Fra og med neste gang du starter PC’en din vil du få et valg om du vil starte Windows 7 eller Windows 8. Ved å klikke på “Change defaults or choose other options” under denne listen kan du endre standard operativsystem til Windows 7 om du ønsker det, og du kan også endre tiden det tar før standardoperativsystemet starter automatisk.

Gratulerer – du kan nå bytte mellom Windows 7 og Windows 8 som du vil!