QR-vett = nettvett

Europeere bruker QR-koder som aldri før, men tenker du på sikkerheten når du skanner de små firkantene?

QR-koder er i vinden som aldri før. En rapport av comScore peker på en dobling av bruken blant europeere i forhold til i fjor. Tre av fire skanninger gir produktinformasjon, men også informasjon om events, veldedighet, tilbud og nedlasting av apps er viktige bruksområder. Lenker er for øvrig ikke alt QR-koder kan brukes til – de kan for eksempel inneholde visittkort/kontaktinformasjon klar til å lagres på mobilen, eller bare en beskjed i helt vanlig ren tekst.

Siden QR-koder er relativt nytt, kan det også lett brukes av cyberkriminelle å stjele informasjon dersom man ikke passer på. Særlig utbredt er det kanskje ikke i dag, men alle med litt fartstid innen nettverdenen vet at det er ikke et spørsmål om hvis, men når.

Bruk riktig skanne-app

Mye av det man har liggende i bakhodet av generell nettvett er også relevant for QR-koder. Husk først og fremst på å bruke en skanne-app som ikke automatisk utfører handlingen QR-koden ber om, men som viser deg for eksempel en URL i klartekst før mobilen sender deg rett inn i en mulig phishing-felle. Et eksempel på en gratis, rask Android-app som viser deg informasjonen først er Barcode Scanner. Hvis URL-en virker mistenkelig, eller er forkortet av tinyurl, bit.ly eller lignende tjenester, så er det kanskje ikke så lurt å gå inn på siden. Om du blir sendt rett til et innloggingsskjema, ikke fyll det ut!

Vær spesielt oppmerksom dersom du blir spurt om å installere en applikasjon. Navn og utseende kan ligne på offisielle applikasjoner, men det kan være raskt gjort å installere noe som plukker opp alt du skriver på telefonen din, fra e-poster og tekstmeldinger til innloggingsdetaljer i nettbanken din.

Generelt bør du aldri skanne tilfeldige QR-koder du kommer over dersom ingen annen informasjon står i tilknytning til den. Dersom QR-koden finnes i sammenheng med produktinformasjon fra et seriøst selskap er det sannsynligvis trygt å skanne den, men det er fullt mulig for personer med skumle hensikter å klistre en ondsinnet QR-kode over koden som allerede er på en reklameplakat eller lignende.

Sammen med en QR-kode-app som viser deg hva QR-koden inneholder, er sunn fornuft ditt beste forsvar. Bruk den!