Ti gratis programmer du bør ha på minnepinnen din

Med de riktige programmene på lomma er du parat til de fleste situasjoner i det digitale livet, hvor enn du er i verden.

Med en sveitsisk lommekniv eller en Leatherman kan du enkelt gjøre overraskende mye av småreparasjoner og annet småplukk i dagliglivet. Med en billig minnepinne med de riktige programmene på kan du enkelt gjøre overraskende mye i det digitale livet. Hvor enn du er i verden kan du surfe trygt på nettet, redigere bildene dine eller til og med fikse problemer.

Vi har samlet ti gratisprogrammer som til sammen vil gjøre minnepinnen din til et kraftig verktøy.

1. Firefox/Chrome: Surf trygt på nettet

Mange nettlesere, deriblant Firefox og Chrome, har portable versjoner. Du kan til og med installere de fleste av dine add-ons du bruker hjemme, enten de synkroniserer bokmerker og passord eller holder reklamen på avstand. Siden du bruker en portabel versjon direkte fra minnepinnen vil det ikke bli lagt noen spor igjen på PC-en du bruker. Perfekt for internett-kafeer og lignende!

2. KeePass: Hold passordene dine trygge og tilgjengelige

Mange bruker fremdeles samme passord “overalt”, selv om dette er noe av det verste du kan gjøre med tanke på din egen cybersikkerhet. Men hvordan kan man holde styr på ett kraftig passord for hver eneste nettside, tjeneste og lignende? Man kan bruke et program som KeePass.

I KeePass legger du inn alle dine brukernavn og passord sammen med nettside/applikasjonsnavn og annen relevant info du måtte ønske, og hele databasen krypteres med ett enkelt hovedpassord. Dersom du velger et sterkt nok hovedpassord på databasen (og det bør du), så er det ingen som klarer å knekke seg inn i denne filen. Så lenge du husker dette passordet kan du enkelt finne alle andre passord, PIN-koder osv. du måtte ønske. Nettlesere husker gjerne de fleste passord, men ikke alle nettsider lar nettleseren lagre brukernavn og passord, og da er det greit å ha en applikasjon som dette.

KeePass er åpen kildekode (som alltid er en fordel med programmer som dette), og det finnes til og med en Android-versjon som enkelt lar deg kopiere og lime inn lange brukernavn/passord på mobilen din. Kombinert med å plassere den krypterte databasefilen på Dropbox har du alltid tilgang til passordene dine, enten du er på en PC eller på smarttelefonen din.

3. 7-Zip: Alltid parat til å pakke ut

Windows har bare innebygget støtte for ZIP-filer. 7-Zip er kanskje kjent for de fleste, og støtter det meste som kan krype og gå av pakkefiler, enten du støter på RAR, GZIP, TAR, ARJ, CAB eller ISO. Programmet kan også kryptere pakkefiler.

4. LibreOffice/OpenOffice.org: Kontor i lomma

Nettskytjenester som Google Docs er nyttige om man er på reisefot, men om man ikke har internett tilgjengelig nytter ikke dette. LibreOffice og OpenOffice.org er to kraftige kontorpakker som er kompatible med Microsoft Office-filer, og har portable versjoner som passer fint på en minnepinne.

5. GIMP: Kraftig bildebehandling på tur

Bildebehandlingsprogram kan nærmest være et religiøst valg for noen, og da nytter det ikke å komme dragende med noe fremmed. Men noen ganger vil man bare justere et par småting, enten det er til seg selv eller for å rette opp i hvitbalansen på bestemors barnebarn-bilde som du nettopp hjalp henne med å flytte over på PC-en. GIMP er et meget kraftig bildebehandlingsprogram som klarer mye av det Photoshop klarer – fra beskjæring til Content-Aware Fill.

6. VLC Media Player: Spiller av det meste

Med en USB-minnepinne på en dugelig størrelse kan du ha med deg både hele musikksamlingen din og et knippe filmer til lett underholdning en slapp kveld på reisefot. Vil PC-en du har tilgang til støtte formatene du har? Det spørs. Men hvis du har med deg VLC Media Player på minnepinnen din, så er du sikret kompatibilitet med omtrent alt som kan krype og gå av både lydfiler og videofiler, enten det er OGG, MKV, FLAC eller DivX.

7. Recuva: Angrepillen

Papirkurven i Windows gir deg en ny sjanse hvis du sletter noe du ikke ville slette. Men den er ikke idiotsikker, og ikke-lokale lagringsmedia som nettverksdrev får ikke dra nytte av den. Recuva kan heldigvis hjelpe deg med å få tilbake filer du trodde du hadde slettet permanent.

8. ClamWin: Antivirus

Du holder kanskje din egen PC klinisk fri for alt av virus, men stoler du på eierne av andre PC-er du bruker? ClamWin er et gratis antivirusprogram basert på åpen kildekode, og kan gi deg en ekstra trygghet på at PC-en ikke vil infisere minnepinnen.

9. Spybot Search & Destroy: Anti alt annet

Antivirusprogrammer er ikke alltid så flinke til å finne annen ondsinnet kode enn virus. Spionvare er fremdeles et problem, så før du bruker nettbank eller lignende på en fremmed datamaskin bør du også kjøre for eksempel Spybot Search & Destroy – et veldig respektabelt antispionvare-program – for å være sikker på at PC-en ikke vil spore tastetrykkene dine eller lignende.

10: FreeOTFE: Beskytt minnepinnen din

Minnepinner er små og lette å miste. Om du har sensitiv informasjon på den bør du sikre deg at ingen andre enn deg får tilgang til den. FreeOTFE kjører fra minnepinnen din og krypterer og dekrypterer filer i sanntid, men krever dessverre administratorrettigheter på maskinen du bruker. Om dette er et problem, prøv heller å pakke sensitiv data i krypterte ZIP-filer (eller lignende) med 7-Zip (se punkt 3).

Flere nyttige portable applikasjoner kan du finne på PortableApps.com

Hvilke programmer må du ha på minnepennen din?