Trådløse nettverk som ikke rekker til enden av stua eller ned i kjelleren, er kjent for mange av oss. En repeater eller en forlenger om du vil, kan være det som skal til.

Denne lille enheten fra ZyXEL kan gjøre underverker med rekkevidden på det trådløse nettverket ditt. Har du rom i huset eller på jobben hvor det trådløse nettverket ikke rekker frem, vil du trolig bli glad i denne.

WRE2205 gjør noe så enkelt som at den henter signaler fra ditt eksisterende nettverk et sted den har dekning, og sender ut signalet på nytt. Du vil dermed kunne forlenge rekkevidden på nettverket ditt til steder det ellers ikke er dekning.

Design

Den er laget i hvit plast, er ganske liten og har innebygd strøm-støpsel. En av/på-knapp finnes på toppen, en WPS knapp for automatisk oppsett på front sammen med 5 lysdioder som viser ulike funksjoner.

WRE2205 har også uttak for nettverkskabel, slik at du kan koble til en printer eller andre ting som ikke allerede har innebygd trådløst nettverk. Praktisk!

Oppsett

WRE2205 er meget enkel å sette opp. Det kan gjøres enten helt automatisk via WPS(Wi-Fi Protected Setup), eller du kan gjøre det manuelt ved å koble den direkte til din pc via en nettverkskabel . Velger du å bruke WPS, så krever det at du også har WPS på din router, noe de fleste routere har i dag. Da aktiverer du WPS på din router først og deretter trykker du på WPS-knappen på WRE2205 og i løpet av et par minutter er alt oppe og går, og den er satt opp som en transparent repeater. Dvs. at den bruker eksakt samme innstillinger som ditt eksisterende nettverk og sender det videre. Du trenger dermed ikke velge hvilket nettverk du vil være tilkoblet, da hver enhet velger dette selv, alt ettersom hvilken sender som er tilgjengelig.

Er du litt mer avansert eller ikke har WPS-støtte på din router, kan man sette den opp manuelt. Koble til en nettverkskabel mellom din pc/mac og WRE2205 og slå den på. Så fort den er oppe og går, kan du nå det grafiske webgrensesnittet med adressen 192.168.1.2. Oppe i høyre hjørne har du en Wizard-knapp og den leder deg gjennom det manuelle oppsettet.

Du kan også her sette opp om du vil at WRE2205 skal være eksakt likt dit eksisterende nett, eller du kan sette den opp med egen SSID for å skille mellom de trådløse nettene. Det mest praktiske er at de er like da det vil oppleves som kun ett nettverk for andre enheter.
Du kan også gjøre SSID usynlig, slik at du må vite navnet på det hvis du skal koble til nye enheter. Det kan være praktisk på noen steder.

Når du setter opp WRE2205 for første gang, er det smart å gjøre det et sted den har god dekning. Når den er ferdig satt opp og innstillinger lagret, kan du ta den med deg dit du har dårligere dekning og prøve deg litt frem. Husk at den må stå et sted det allerede er dekning. En led-diode varsler hvor god eller dårlig dekning du har med antall blink. Dette står beskrevet i den digitale manualen som følger med.

Du vil ikke oppleve økt hastighet i nettet ditt hvor du bruker WRE2205, heller det motsatte, men det som er så genialt er at du forlenger rekkevidden, slik at du har tilgjengelig trådløst nett på steder du før kanskje ikke hadde det.

Funksjoner

ZyXEL WRE2205 er liten og enkel, men den har fått noen funksjoner som er praktiske. Det aller viktigste er WPS som gjør oppsettet automatisk, men den har også andre godbiter på plass.

MAC-filtrering er en gammel og kjent funksjon som ikke er særlig sikker, men en viss praktisk funksjon har den. Hvis du aktiverer dette, må du i oppsettet til WRE2205 angi hvilke enheter som har lov til å koble seg til og kun disse får tilgang. Det kan være praktisk om du har satt den til å forlenge nettverket ditt bort mot naboer eller lignende som du ikke vil skal bruke nettet ditt. Eller at kun visse enheter skal få tilgang i en ellers død sone.

WMM (Wi-Fi MultiMedia) er en praktisk funksjon for å sikre visse tjenester god båndbredde og kvalitet. Det gjelder jo da særlig VOIP-programmer som f.eks Skype og andre video og lyd-tjenester som krever god kvalitet og hastighet i nettverket.

Man kan også endre sendestyrken på WRE2205, slik at du ikke trenger å sende med full styrke dersom du kun vil dekke et lite område eller har flere trådløse nettverk som ikke bør forstyrre hverandre for mye. Den står på 100% som standard.

Ellers støttes 802.11b/g/n men dessverre kun på 2,4GHz og ikke 5GHz. Det vil ikke ha stor betydning for de fleste av oss, men for noen vil det kunne være en mangel.

WRE2205 har som tidligere nevnt 5 led-dioder i fronten som angir ulike funksjoner. De respektive lysene er til for å vise hvor godt signal den mottar, om enheten sender ut trådløse signaler, vise om enheten er påslått, for WPS-oppsett og ett lys om det er koblet til en nettverkskabel.

I webgrensesnittet kan man også velge å slå av alle led-lysene, på alle led-lysene eller kun for å vise om den er av eller på. Kan være kjekt om den står på f.eks et soverom eller i en hjemmekino hvor man vil ha det mørkt.

Konklusjon

Sliter du med at nettverket ditt ikke når ut i alle kanter eller etasjer av huset, kan WRE2205 være det som skal til. Liten, enkel og elegant, kobler den seg til eksisterende nettverk og forlenger rekkevidden.

Ved ett tilfelle mistet vi kontakten med routeren da vi prøvde videostreaming. Årsaken til dette fant vi ikke ut av, men generelt har den oppført seg stabilt.

Den er enkel å sette opp, har noen gode funksjoner som MAC-filtrering, WPS og WMM og eget uttak for kablet nettverk( RJ45)

Den støtter kun 2,4GHz båndet og er ikke veldig kraftig, men for mange vil den være det som skal til for å nå ut i  rom eller døde soner man ikke har dekning.

En enhet vi anbefaler!

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

80%

Oppsett

75%

Funksjoner

70%