Vil internett noensinne ta igjen FedEx?

«Båndbredden» til FedEx er intet å kimse av.

Hvis du bor i statene og vil overføre noen hundre gigabyte med data, er det generelt raskere å sende en harddisk med FedEx enn å overføre filene over internett. Dette mer slettes ikke noe nytt – Google har gjort dette lenge. Vil internett teoretisk sett noensinne ta igjen FedEx i overføringsrate? Skaperen av den velkjente nettstripen xkcd har gjort et overslag.

La oss finne «båndbredden» til FedEx. De har en flåte på over 650 fly med en total lastekapasitet på omtrent 12 millioner kg per dag. En høykapasitets SSD-disk veier rundt 78 gram og kan lagre 1 TB med data. Et enkelt gangestykke gir det svimlende resultatet at FedEx kan overføre 150 exabytes per dag, eller 14 petabits per sekund. Et estimat på total internettrafikk er på i snitt 167 terabit per sekund, så dette er nesten hundre ganger raskere enn gjennomsnittlig nettrafikk i dag.

Bytter vi fra SSD-disker til microSD-kort blir det enda mer imponerende: Minnekortene er så lette at de har en lagringstetthet på 160 terabyte per kilo, som plasserer FedEx sin «båndbredde» på 177 petabit per sekund, som er tusen ganger raskere enn internett i dag.

Vil FedEx noensinne tas igjen?

Cisco estimerer en økning i nettrafikk på 29 % årlig. Da vil internett nå igjen FedEx i 2040. Nå er det imidlertid slik at lagringskapasitet på harddisker og minnekort også øker, så FedEx vil også få en betraktelig høyere båndbredde innen da.

Den eneste måten internett kan ta igjen FedEx på er dersom netthastigheter øker mye raskere enn lagringskapasiteter, men siden disse to generelt har mye med hverandre å gjøre er det høyst tvilsomt.

FedEx og tilsvarende selskaper vil sannsynligvis alltid ha betraktelig høyere «båndbredde» enn internett. Men til alt annet enn overføring av store mengder data er det klart at latenstiden til FedEx blir en begrensende faktor.