Skaperne av «politiviruset» er tatt

Men vi bør likevel ikke forvente oss en slutt på disse angrepene.

Et av virusene som har vært i søkelyset i løpet av det siste året har vært det såkalte «politiviruset». Dette har blant annet har fungert slik at filer på harddisken blir kryptert, og brukeren får opp melding angivelig fra politiet med anklage om ulovlig materiale og blir bedt om å betale en bot for å få filene dekryptert.

Nå melder PandaLabs på bloggen sin at det spanske politiets IT-divisjon sammen med Interpol og Europol har pågrepet bakmennene. Dette skal være ti personer som i snitt har håvet inn rundt én million euro hvert år på sine angrep. Bakmennene er fra Russland, Ukraina og Georgia, alle bosatt i Spania. Operasjonen er ennå ikke avsluttet, og flere arrestasjoner kan komme.

Flere uavhengige skapere

PandaLabs har sett nøye på utviklingen til viruset, og mener det er sterke signaler på at det er flere grupper som driver med nettopp dette viruset. Teknikker som ble forkastet (slik som kryptering av filer på offerets harddisk) dukket plutselig opp igjen, og ulike varianter brukte vidt ulike metoder for å oppnå samme resultat. Sett fra et kommersielt synspunkt er dette bare logisk: Om noen kommer på en god idé for å tjene penger, vil andre gjerne kopiere den. En annen klar indikator er at det hele tiden dukker opp nye utgaver av politivirusene – den nyeste versjonen ble oppdaget da PandaLabs satt og skrev blogginnlegget.

Vi kan derfor ikke forvente å ha sett det siste til dette viruset, men det er alltid positivt med litt mindre organisert kriminalitet, og vi kan bare håpe at det fortsetter slik.