Internettleverandører innfører Copyright Alert System for å bekjempe piratkopiering

Internettbrukere som ulovlig laster ned og deler musikk, filmer eller TV-serier på nett vil snart motta advarsler fra internettleverandøren sin om at de begår ulovlige handlinger.

Brukerne vil kunne motta opp til seks advarsler før det får alvorlige konsekvenser.

Det er i USA at de fem største internettleverandørene, AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable og Verizon, sammen med Center for Copyright Information (CCI), har satt i gang et nytt system de kaller for “Copyright Alert System” (CAS). Systemet er designet for å alarmere brukerne om at de er oppdaget i å begå ulovlige handlinger på internett, og skal motarbeide nettpirater. I det nye systemet vil innholdsleverandører, herunder film- og musikkbransjen, kunne informere internettleverandøren om ulovlig nedlasting, hvorpå internettleverandøren vil sende advarsler til abonnenten.

En person som laster ned innhold ulovlig, vil få 6 sjanser til å stoppe den ulovlige aktiviteten, før internettleverandøren setter i gang mer drastiske tiltak. For at internettleverandøren skal sende ut advarsel til abonnenten, må de få et varsel fra innholdsleverandøren om når det påståtte overtrampet skjedde, og hvilken fil som har blitt ulovlig distribuert.

Varselet skal også inneholde IP-adressen til den som distribuerte materialet, slik at internettleverandøren kan identifisere abonnenten og sende vedkommende en advarsel.

Prikkbelastingssystem

I systemet er det innført en type prikkbelastingssystem, som gjør at jo flere advarsler du får, desto mer alvorlig blir tiltakene fra internettleverandøren. De to første prikkene er for å informere brukeren om at handlingene er ulovlige. De neste to prikkene vil kreve et svar fra brukeren, og ved de to siste vil internettleverandøren gjennomføre konkrete tiltak, som å begrense internetthastigheten din, eller videresende internettrafikk til informasjonssider som du må lese.

Center for Copyright Information har påpekt på sine nettsteder at CAS ikke vil kunne kreve at internettleverandøren avslutter abonnementet, og at systemet ikke skal drive med systematisk overvåkning av nettrafikken utenfor peer-to-peer-nettverkene. Internettleverandørene skal ikke utlevere personlig informasjon til rettighetshaver uten rettslig kjennelse.

Skyldig til det motsatte er bevist

Brukere som mener de har mottatt en ugyldig advarsel, eller som mener de ikke har gjort noe galt, kan klage på advarselen. Da må de betale et gebyr på 35 dollar for at det skal utføres en uavhengig gjennomgang av saken under administrasjon av American Arbitration Association. Beløpet vil bli refundert dersom du får medhold i klagen.

Jill Lesser i Center for Copyright Infringement sier at systemet er ment til å utdanne fremfor å straffe, og vise brukerne til lovlige alternativer. Bedrifter som tilbyr gratis Wi-Fi, slik som Starbucks Coffee, flyplasser og andre offentlige områder vil ikke bli sendt advarsler.

Det er derimot usannsynlig at systemet vil fange opp de største forbryterne, siden det finnes mange måter å skjule en IP-adresse på, eller ved å bruke naboens usikrede nett.

Se også filmen under for å se hvordan systemet fungerer i praksis:

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...