Adobe Creative Cloud innlogging. Skjermdump: ITpro.no

Adobe vraker Creative Suite til fordel for abonnementstjeneste

De som vil ha oppgraderinger til sin Adobe Creative Suite-pakke, må nå åpne et abonnement i Adobes Creative Cloud - et webbasert system hvor kundene kan abonnere på oppdateringer fra Adobe.

På Adobes årlige Max Creativity Conference annonserer selskapet at de introduserer en abonnementsplan for mange av sine mest populære programmer, deriblant Adobe Photoshop og Adobe Dreamweaver.

Frem til nå, har kundene hatt en evigvarende lisens for programmene i Adobes Creative Suite. Fra neste måned, vil tilgangen til programpakken eller enkeltprogrammene reguleres av en månedlig avgift til Adobe.

Frittstående versjoner vil fortsatt være tilgjengelig, men vil ikke bli oppgradert.

Endrer oppgraderingssyklus

Adobes talsmann Scott Morris, sier at ved å gå over til et abonnementssystem vil det frigjøre selskapet fra de tradisjonelle oppgraderingssykulsene, som normalt har vært hver 18.-24. måned. Fra juni vil oppgraderingene bli utgitt til alle med en gang de er tilgjengelige.

Den frittstående versjonen av Creative Suite, som inneholder til sammen 16 programmer, deriblant Photoshop, Illustrator, Audition, Dreamweaver og Premiere, vil bli værende på versjon 6. Feilrettinger vil bli gjort tilgjengelig, men ikke nye funksjoner og forbedringer. De som ønsker å fortsette med oppgraderinger og forbedringer i Creative Suite-systemet, må åpne et abonnement i Adobes Creative Cloud. Inkludert i Creative Cloud er også en online lagringsplass og prosjektstyringsverktøy.

Adobe Photoshop CC og Dreamweaver CC

Tilgang til alle programmene i Creative Cloud vil i Norge koste nærmere 500 kr pr måned ved årlig betaling. Tilgang til enkeltstående programmer koster 200 kroner pr måned.

En halv million abonnenter

Adobe har kjørt pilotprosjektet med Creative Cloud i et års tid, og hevder de allerede har 500.000 betalende abonnenter og to millioner brukere i systemet. Rabatter vil være tilgjengelig for de som registrerer seg innen 31. juli.

Flere store programvarebedrifter har den siste tiden eksperimentert med å flytte over til skybaserte løsninger eller abonnementsløsninger. Microsoft har blant annet kontorpakken Office 365 som en skyløsning.