Bilde fra Utdannet.no

Utdanning på dine premisser

Espen Faugstad er gründeren bak nettstedet Utdannet.no, hvor han tilbyr en rekke kurs og artikler med temaene grafisk design, foto og bildebehandling.

Alle som har forsøkt seg på Adobe Photoshop for første gang vet at det kan være en skremmende opplevelse, med angst for alle knapper og funksjoner programmet inneholder. Om du ønsker å spe på fotokunnskaper og bruk av ulike redigeringsprogrammer, eller om du starter fra scratch med Adobe Photoshop, har Espen Faugstad gjort veien enklere for deg.

Han er mannen bak kursnettstedet Utdannet.no, som gir deg en rekke videokurs og guider som vil gjøre hverdagen enklere. Alle kursene er enkle å komme i gang med, og gjennomføres i sin helhet på norsk.

Stort kursarkiv

På nettsiden finnes allerede en rekke kurs innenfor bruk av digitale programvarer, blant annet Adobe Photoshop Elements, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop CS6, Adobe Bridge og Adobe Camera Raw, i tillegg til artikler om retusjering, og om hvordan man lager gode komposisjoner.

Siden videokursene foregår på nett, har man tilgang til hele kursbiblioteket 24 timer i døgnet, og kan starte eller fortsette på et kurs når man selv ønsker det. I tillegg kan kurs gjennomføres på PC, nettbrett og mobil. Espen Faugstad kaller dette for “undervisning på dine premisser”.

Espen Faugstad opplyser til ITpro.no at målet for de neste fem årene er å skape et stort kursbibliotek som medlemmene kan benytte seg av.

Vi vil framover fokusere på å lage kurs til flere av de mest populære programvarene der ute, f.eks. InDesign, Premiere, After Effects, Excel, Powerpoint og Word, for å nevne noe.

Espen Faugstad, Utdannet.no

– Innen 2017 håper vi å være et “allmennkjent varemerke” og et av landets ledende kursutviklere, sier Faugstad.

Logisk oppbygging av kursene

– Hvordan kom du i gang med Utdannet.no?

Utdannet.no ble startet opp fordi jeg trives godt i rollen som lærer og fordi jeg tror kunnskap i bruk av digitale programvarer er viktig for å lykkes i dagens digitale hverdag.

Vi har brukt lang tid på å tenke ut hvordan vi kunne organisere kursene på best mulig måte, hva vi selv ville forventet av en slik tjeneste, og ikke minst, hvordan vi kunne skille oss fra overfloden av YouTube-filmer som allerede ligger på nett.

– Hva ble resultatet av dette?

I hvert kurs begynner vi med å beskrive hvordan programvaren ser ut, hvordan den er bygget opp, og videre, hvordan man tar den i bruk. Med andre ord gir vi kursdeltakeren et overfladisk innblikk før vi beveger oss inn i dybden av programvaren.

Vi bestemte oss tidlig for å dele opp kursene i kapitler. Et eksempel på dette er hvordan du i kurset om Photoshop har et kapittel som heter «Markeringer». I dette kapittelet har du flere videoer. Hver video omhandler et spesifikt tema, f.eks. «Slik bruker du Rektangulært Markeringsverktøy».

Det er heller ingen krav om forkunnskaper. Vi tar først og fremst sikte på å lage kurs for nybegynnere, eller erfarne brukere som ønsker å oppdatere gammel kunnskap. Kursene er tilgjengelig på nett, tilsendt som DVD eller som applikasjon til Android, Iphone og Ipad.

Vi skal fortsette å utvikle kurs slik at vi kan tilby våre medlemmer et stadig bredere tilbud.

– Hvem er Espen Faugstad?

Jeg er en nyutdannet medieprodusent som stortrives med oppgaver innen film, foto, design, web og undervisning.

Uteksaminert fra Høgskulen i Volda i 2012 med bachelorgrad i Media, IKT og Design. Etter utdanningen har fokuset mitt vært på egne prosjekter som blant annet etablering av Utdannet.no og Steinkast Film og Vilt Studio. I tillegg har jeg de siste årene jobbet frilans gjennom Frost Media, Bergen Kommune, Ålesund kommune og Redd Barna.

 

Videoen under gir et kort innblikk i hva Utdannet.no er og hvordan det fungerer:

Gratis kurs og videoer

Utdannet.no har lagt ut en del gratis videokurs på sin YouTube-kanal, i tillegg til en rekke gratis artikler på sine nettsider.

Besøk Utdannet.no

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...