Firefox fyller 10 år, og feirer med å hjelpe deg å glemme

Illustrasjon: Ingvild Fossheim Gratulerer med dagen, Firefox! Historien har vært lang. Allerede i 1992 kom den eldste nettleseren som fortsatt er tilgjengelig – Lynx. Dette var en ren tekstbasert, Linux-basert, nettleser. Selv om denne nettleseren både var liten, rask og portabel, og til og med hadde en egen DOS-versjon, ble den ikke mye brukt. På tidlig 90-tallet kom det også noen grafiske nettlesere, ViolaWWW for det populære Unix-systemet, og Cello for Windows. I ’93 dukket også Mosaic opp, og ble raskt populær blant annet fordi den støttet mange plattformer, inkludert Windows, Unix og Macintosh. Mosaic ledet til Netscape Navigator, og Netscape ledet til Mozilla. Mozilla Application Suite ble faktisk bygget på Netscape sin kildekode som ble gratis tilgjengelig i ’98. Det ble imidlertid ansett som noe dramatisk å kreve at brukeren skulle laste ned en pakke med programmer kun for å kunne surfe på nett, det blir litt som å bruke Microsoft Office for å endre et txt-dokument. Derfor ble det fokusert på å utvikle en mer fokusert Mozilla Browser. Denne ble lansert med navnet Phoenix, men så seg fort nødt til å bytte navn grunnet forvirring med det velkjente Phoenix BIOS som også utviklet en nettleser. Derfor ble navnet endret til Firebird, men også dette navnet var problematisk grunnet et annet åpen kildekode-prosjekt brukte det navnet.

Du kan forresten fortsatt laste ned etterkommeren til Mozilla suite. Den inneholder en avansert epost-klient, nyhetsstrøm, IRC chat og HTML editeringsverktøy. Etterkommeren heter idag SeaMonkey.
Slik var historien til hvordan vi endte opp med Firefox versjon 1.0, offisielt utgitt 9. november 2004.

Ti år senere…

Hvis du er en fast Firefox-bruker har du muligens lagt merke til at det nylig har kommet en oppdatering med et noe uvanlig versjonsnummer: 33.1 Som de skriver:
Som en del av vårt tiårsjubileum er vi begeistret over å kunne annonsere en spesiell utgivelse av Firefox med nye muligheter som gir deg kontroll.
Det er spesielt 2 nye ting Mozilla ønsker at vi skal vite om i nye 33.1. Den ene er “Forget!”-knappen og det andre er støtte for søkemotoren DuckDuckGo som tilbyr sporbar cookie-fri søking. Forget! knappen ser ikke ut til å være tilgjengelig fra noen av de vanlige menyene, men kan legges til i toolbaren. Den gir deg mulighet til å glemme de siste 5 minuttene, to timene eller 24 timene på en rask og effektiv måte. Hensikten ser ut til å være å kunne rydde opp når du plutselig må skjule dine spor, og kan kanskje redde deg fra en lekse fra mor når hun plutselig må låne maskinen. Det ser imidlertid ikke ut til at Firefox gjør noe forsøk på å minne deg på å slette all historikk og cookies, noe som kan være hendig for å sikre at du ikke er logget inn på diverse nettlesere lenger (ofte mye lenger) enn du hadde tenkt. Dette kommer kanskje som et egent “Glem alt”-alternativ?]]>

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...