Slik kan du konfigurere personvernet i Windows 10

Microsoft henter og deler mye informasjon om ditt privatliv gjennom Windows 10, og mange mener det er kostnaden å betale for en gratis oppgradering. Men du kan selv ta grep om personvernet ditt.

Mange brukere har reagert på hvordan personvernet behandles og ivaretas i Windows 10, og føler at operativsystemet og Microsoft samler inn for mye informasjon om databruken.

Her er en guide på hvordan du kan konfigurere Windows 10 til å bruke minst mulig data om deg og ditt bruk av datamaskinen.

Velg egendefinert konfigurasjon ved installasjonen

Selv om det er fristende å komme kjapt igang med det nye operativsystemet, og velge de anbefalte innstillingene når du installerer operativsystemet, bør du tenke deg om.

Standardinnstillingene gjør blant annet at systemet sender tale og tekst, så vel som lokalisering og annonseID til Microsoft og partnere. Velg Custom Settings for å selv velge hva du ønsker å sende til Microsoft.

Om du allerede har installert Windows 10 (eller det kom forhåndsinstallert ved ny PC), kan du gjøre om på nevnte innstillinger ved å gå til Innstillinger > Personvern og deaktivere det du ønsker.

Deaktivere innsamling av data gjennom Cortana

Cortana er Microsoft’s digitale, personlige assistent, på lik linje med Google Now og Siri (som vi kjenner fra Android og IOs). Den personlige assistenten lærer seg hvordan du bruker datamaskinen og graver dypt i ditt personvern for å gi deg en best mulig opplevelse. Om du ikke ønsker at den digitale assistenten skal grave i dine eposter, avtaler, kontaker og annen informasjon som måtte være relevant, kan du deaktivere funksjonen.

Gå til Innstillinger > Personvern > Tale, håndskriving og skriving, og deretter klikk Stopp å bli kjent med meg.

Justere tilbakemeldinger og diagnoseverktøy

Windows 10 sender periodevis diagnostiseringinformasjon, slik som krasjrapporter, tilbake til Microsoft. Disse rapportene inneholder ofte minneinformasjon som kan bestå av personlig, identifiserbart innhold.

Det finnes dessverre ingen måte å forhindre operativsystemet å sende bruks- og diagnoserapporter, men du kan justere innstillingen til “Grunnleggende” for å redusere mengden data som sendes til Microsoft.

Dette gjøres via Innstillinger > Personvern > Tilbakemelding og diagnose

Bruk en lokal Windows-konto

Windows 10 har mange funksjoner som baserer seg på skyteknologi, og dette er også grunnen til at du må logge inn med en Microsoft-konto (tidligere Live ID). Ved å logge inn med din Microsoft-konto, vil en del kontoinnstillinger bli synkronisert via Microsoft-skyen.

Selv om synkroniseringen har sine fordeler (som å migrere profilinformasjon fra én maskin til en annen), legger det også grunnlaget for den kontroversielle Wi-Fi Sense-funksjonen. Denne funksjonen deler dine WiFi-nettverksinnstillinger med kontakter på Skype eller Facebook-venner, om ikke automatisk så ligger funksjonen i bunn.

En lokal Windows-konto kan du opprette under installering av Windows, men du må sørge for at du ikke er tilkoblet internett. Om du allerede har installert Windows 10, kan du gå til Innstillinger > Kontoer > Logg på med lokal konto i stedet

Beskytt din kontoinformasjon

Windows 10 lar applikasjoner dele noe av din private informasjon, slik som profilbilde, ditt navn og annen kontoinformasjon med tredjepartsapplikasjoner. Om du ikke er komfortabel med denne, kan du deaktivere deg ved å gå til Innstillinger > Personvern > Kontoinformasjon.

Vi anbefaler forøvrig at du går igjennom alle innstillingene under Personvern minst én gang. 

Endre P2P-distrubisjon av oppdateringer

I Windows 10 har Microsoft endret måten oppdateringer distribueres på gjennom Windows Update, og tillater nedlasting fra andre steder enn Microsoft selv. Windows 10 bruker en Peer-to-peer-teknolgoi lignende BitTorrent til å levere oppdateringer. Det betyr at når du har lastet ned en oppdatering til systemet, vil din datamaskin også fungere som en oppdateringsserver, slik at andre datamaskiner utenfor eller innenfor ditt hjemmenettverk kan laste ned oppdateringer fra deg.

Dette hjelper Microsoft til å holde serverpågangen nede, samtidig som oppdateringer distribueres raskere ut til brukerne. Kapasiteten fordeles utover alle brukerne, men kan påføre deg kostnader om du bruker mobilt bredbånd eller lignende.

Som standard er funksjonen aktivert, og din datamaskin både mottar og sender oppdateringer fra hele internett. Du kan velge om du ønsker å deaktivere hele P2P-funksjonen, eller om du ønsker å dele oppdateringer i hjemmenettverket ditt.

For å endre disse innstillingene, går du til Innstillinger > Oppdatering og sikkerhet > Avanserte alternativer > Velg hvordan oppdateringer skal leveres.