Test: TINY Audio Stereo

TINY Audio leverer multimedia-spiller, forkledd som en gammel radio, klar for fremtiden.

Går du med tanker om å kjøpe deg ny radio? Du er nok ikke alene om det. Om et par år er det planlagt å stenge ned dagens FM-bånd og DAB er det som da skal ta over. Om det skjer gjenstår å se, men for å ikke kjøpe en radio i dag som allerede er gammel om to år, så er det smart å kjøpe en med DAB og DAB+. TINY Audio Stereo har både FM, DAB, DAB+ og støtter i tillegg UPnP for avspilling av musikk fra nettverksenheter, Bluetooth, AUX inngang for 3,5mm og Spotify Connect. Man får altså her hele syv ulike måter man kan spille av musikk på.
Ramme i treverk og med en slags retro-utseende og fargeskjerm, så er det duket for mye moro fra en radio.

Design

Det er inn å lage ting moderne, men som ser ut som de kommer fra et annet tiår. TINY Audio Stereo ser ut som en radio fra sendt 70-tallet, men med fargeskjerm og knapper. Ett stykke tre omkranser radioen og i front og bak er det hvit plast som er brukt. En 2,8» fargeskjerm er plassert i midten, med en høyttaler på hver side. I bunnen er det plassert en 4,5» basselemet, som hjelper til med å lage mer trøkk og fylde.

Navigering på radioen.

På toppen sitter navigeringen og er formet i en sirkel. Bak sitter antenne og tilkoblinger. Til nettverksbruk, kan man både bruke kablet og trådløst, alt etter hva man selv ønsker. Det er også 3,5mm utgang og inngang, så ønsker du å koble til f.eks. en MP3-spiller, kan man gjøre dette. I front sitter det også en hodetelefonutgang, så man kan høre på musikk uten å forstyrre andre.

Oppsett

Det følger med en plast-fjernkontroll av simpleste sort, men tross laber kvalitetsfølelse, så gjør den jobben. Det er aller enklest å betjene oppsett fra fjernkontrollen og alt går enkelt for seg via menyen. Litt kronglete er det riktignok å skrive inn nettverksnøkkel, men slik er det alltid når man skal bla i alfabet og tegn med piltaster.
Søk av DAB-kanaler er lekende lett og etter et søk, blir alle kanaler lagret i en liste.

Man kan legge til favorittkanaler og nå disse via 1-5 knappene på fjernkontrollen, eller PRESET på selve radioen.

Bruker man nettradio, så driftes tjenesten av Frontier Silicon. Det ligger inne en mengde kanaler allerede og i menyen har man mulighet for å velge Sist hørt på og Stasjonsliste. I stasjonsliste kan man lage egne bokmerker eller brukes radioens innebygde lister. De er styrt av Local Norge – Stasjoner – Podcasts og under Stasjoner og Land, kan man igjen velge kanaler basert på land, sjanger, søk og populære stasjoner.  Ønsker man å legge til egne kanaler, så styres altså dette fra websiden til Frontier Silicon. Man går inn på http://wifiradio-frontier.com/ og oppretter en konto(hvis man ikke har fra før da). Etter «paring» med kode, så har Frontier tilgang til nettradiodelen på vår radio. Når man lagrer lister på webportalen, blir de synket til radioen umiddelbart og dukker opp i listen Bokmerker. 

Vi synes som nevnt at navigering er enklest via fjernkontrollen hvis man skal søke og ordne med innstillinger, men til volumjustering, skifte av stasjon osv., så fungerer det også godt ved å bruke knappene direkte på radioen. Siden skjermen ikke er touch, så blir man nødt til å bruke knapper til alt.

Noen steder er det litt manglende oversettelse og engelske ord blir blandet inn med de norske, men det er ikke noe stort problem.

Lyd

Lyden i slike radioer er ofte tynn og spinkel. TINY Audio har derfor sørget for å plassere en liten basshøyttaler i bunnen og en bassport bak, slik at lyden blir mer fyldig. Dette fungerer bra og selv om lyden er litt ullen og mangler litt sprut, så er den overraskende behagelig og kraftfull.

Bassport hjelper til med å lage mer bass.

I menyen kan man velge Equalizer og velge mellom forhåndsdefinerte innstillinger, eller justere lyden manuelt selv. Vi valgte å justere en del for å få opp diskanten og lyden ble vesentlig bedre etter det, men en liten ulempe er at radioen gir fra seg litt sus som høres i diskantområdet når diskantnivået settes høyt. Høres hvis man spiller veldig lavt, eller når det er stille, så ikke noe stort problem.

Ellers er det også litt støy når vi bruker nettverksfunksjonen og det er tydelig at ting innvendig ikke er godt nok skjermet fra hverandre. Dette er mer fremtredende enn susingen, men heller ikke dette er noe stort problem under avspilling av musikk.

Til radiobruk er også lyden svært behagelig og man blir ikke lyttetrett slik man lett blir av slike radioer.

Funksjoner

Ønsker du en radio med mange muligheter, så er TINY Audio Stereo et godt valg. Som nevnt innledningsvis så får man både FM, DAB, DAB+ og den støtter i tillegg UPnP for avspilling av musikk fra nettverksenheter, Bluetooth, AUX inngang for 3,5mm og Spotify Connect. Man har dermed de aller fleste muligheter her, men er det noe vi kunne ønsket oss, så er det AirPlay støtte for Apple-enheter.

I tillegg til vanlig navigering og favorittkanaler, så har man to kjekke funksjoner. Den ene er alarm. Her har man mulighet for to alarmer og man velger hva man vil bli vekket av. Nettverk, FM eller DAB. Man kan velge alarm èn gang, daglig, helger og ukedager, så her kan man skreddersy hvordan man vil våkne.

En annen kjekk funksjon er innsovning. Velg om radioen skal skru seg av etter 15,30,45 eller 60min. Da kan man høre litt musikk eller radio når man legger seg og radioen skrur seg av etter angitt tid.

Ønsker du høre musikk via hodetelefoner, er det utgang for dette i front. Vil du koble til en MP3-spiller, så er det inngang for dette bak eller ønsker du å spille av lyden fra TINY Audio Stereo på f.eks. stueanlegget, så er det også en 3,5mm utgang for dette bak.

Fjernkontrollen er som tidligere nevnt av simpleste sort og her synes vi ærlig talt TINY Audio kunne kostet på seg litt mer. Den reagerer ikke alltid på trykk og virker billig. Den fungerer, men til prisen synes vi at de godt kunne sett på konkurrenten fra f.eks. Amadeus Lacuna som virker å være bygget på noenlunde samme lest.

En annen ting vi savner, er en app for styring av radioen. Det burde vært en smal sak å få til siden radioen allerede kobler seg til nettverket, men vi kan jo håpe at dette er noe som kommer.

Konklusjon

TINY Audio Stereo er en musikkavspiller, forkledd til å se ut som ut som den er tatt ut fra 1970-tallet, modifisert med knapper og fargeskjerm og lansert i 2015. Ganske så kul, men passer nok designmessig ikke inn i alle miljøer. Den dekker mange felt, og med støtte for både FM, DAB, DAB+ og i tillegg UPnP for avspilling av musikk fra nettverksenheter, Bluetooth, AUX inngang for 3,5mm og Spotify Connect er det virkelig snakk om mange muligheter i en liten boks. Når lyden att på til er god og gir lyd med bra trøkk og er god på radiostemmer så er det rett og slett et produkt man blir glad i.

En 2,8» fargeskjerm i front, viser menyer og reklame/stasjonsbilder ved bruk av DAB, samt all informasjon man ellers trenger for å navigere i et slik produkt. Man styrer produktet fra en sirkel på toppen eller fra medfølgende fjernkontroll. Sistnevnte er å foretrekke, men den er av rimeligste sort og kunne med hell vært noe mer påkostet.

Med to fulltoneelementer i front og ett 4,5» element i bunnen som tar seg av bass, så spiller den med god fylde. Det er naturligvis begrenset hvor mye dyp bass man får ut av et 4,5» element, men sett i sammenhengen er det bra. Man kan også justere lyden med den innebygde equalizeren og vi skrudde opp særlig diskanten en del. Ulempen da er man får litt sus i rolige scener, men ikke så mye at det er sjenerende. Litt mer støy er det når man bruker streaming fra nettverket, så virker som om de interne kretsene ikke er godt nok skjermet.

Alt i alt synes vi TINY Audio Stereo er en svært god radio og musikkavspiller og er beredt for fremtiden med både DAB og DAB+. Spotify Connect er en bonus og gjør den bare enda mer fleksibel. Tross noe rom for forbedringer, så tror vi den faller i smak for svært mange.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

70%

Oppsett

70%

Lyd

80%

Funksjoner

90%