Er Windows Defender tilstrekkelig i Windows 10?

Windows Defender er den innebygde malware- og antivirusbeskyttelsen i Windows 10. Spørsmålet er om det holder.

Windows Defender er Microsofts eget malware- og antivirusprogram, og ble tilgjengelig for noen år siden. Både Windows 7 og Windows 8/8.1 har støttet Windows Defender, men det er først i det nyeste operativsystemet Windows 10 at Windows Defender er innebygget og brukes som standard beskyttelse mot trusler.

Siden Windows Defender er bygget inn i operativsystemet, betyr det at så lenge du bruker Windows 10, har du allerede antivirus- og malwarebeskyttelse.

Det er derfor ikke behov for å installere et tredjeparts antivirusprogram. 

Den nyeste versjonen av Windows Defender i Windows 10 har en rekke nye funksjoner, blant annet skybasert beskyttelse (Cloud Protection).

Beskytter Windows Defender bra nok?

I utgangspunktet gir Windows Defender bare grunnleggende beskyttelse, hvilket betyr at det er bra nok for alminnelig hverdagssurfing.

For de som hovedsaklig bruker datamaskinen til enkle kontoroppgaver, sosiale medier og laste ned en dokumentfil her og der, vil Windows Defender være bra nok beskyttelse. Flertallet av PC-brukere vil falle inn under denne kategorien.

 Les også: Antivirus er kun et tillegg til sunn fornuft

Dersom du laster ned mye torrent-filer, komprimerte zip- og exe-filer og besøker mange ukjente og “mørkere” nettsider, vil du komme opp i situasjoner hvor Windows Defender ikke gir tilstrekkelig beskyttelse.

I tillegg er det mange tilsynelatende uskyldige annonser og såkalte click-baits som ofte lurer brukerne til å laste ned og kjøre skadelige filer og programvare på datamaskinen.

Gode vaner er viktigst

Personlig foretrekker jeg å bruker Windows Defender over andre gratisprogrammer, mye fordi den aldri maser i stor grad – ber aldri om penger eller maser om å oppgradere til en bedre versjon. I tillegg er jeg svært bevisst på farene som truer, og hvordan styre unna de største fellene.

De aller fleste brukere vil kunne klare seg med Windows Defender, men vi i ITpro.no vil i tillegg anbefale å bruke gratisprogrammet Malwarebytes for å holde datamaskinen fri for trusler. Ha dog i bakhodet at gratisversjonen av Malwarebytes ikke har sanntidsscanning, slik at du må selv starte scanning av datamaskinen. Vi anbefaler å gjøre dette én til to ganger i uken.

 Les også: Hvordan bruke Malwarebytes Anti-Malware

Den grunnleggende tanken rundt sikkerhet, er at du må holde Windows-systemet og alle installerte programmer oppdatert. Windows Defender vil da kunne klare å stoppe de fleste malware-angrep fra å infrisere ditt system. Pass på at Windows Update oppdaterer systemet ditt regelmessig, fordi det kommer definisjonsoppdateringer til Windows Defender daglig.

Om du skulle velge å installere et tredjeparts antivirus- og malwareprogram, er Bitdefender, Panda Anti-Virus, Avast gode gratisalternativer. Men når alt kommer til alt, er ingen sterkere enn det svakeste leddet, i dette tilfellet brukeren. Derfor er gode og trygge surfevaner noe av det viktigste.