Test: Lenovo Yoga 900

Lenovo's nyeste hybrid er en finpusset versjon av forgjengeren - og det utgjør en markant forskjell!

Det første som møtte oss da vi skulle pakke opp Yoga 900 var den elegante esken. Lenovo liker å gjøre seg flid med forpakningen og det er ingen unødvendig bruk av emballasje på produktene deres. I esken finner vi laptop, strømadapter, USB-kabel og de obligatoriske bruksanvisningene.

Foto: Lenovo

Yoga 900 er en Ultrabook med et veldig stilrent design. Innsiden og kantene er sorte, mens utsiden og hengslingen kommer i tre forskjellige farger: Platinum Silver, Champagne Gold og Clementine Orange. På tastaturdelen har de valgt å bruke skinnimitasjon, utsiden er matt og hengslingen ligner en klokkerem i metall. Og skinnimitasjonen er ikke kun pen å se på, den har også en veldig praktisk funksjon i nettbrettmodus – antiskli! Designmessig er det ingen skam i ta frem en Yoga 900 hverken på forretningsmøtet eller i klasserommet; den passer like godt til alle anledninger.

Ytelse

Hvis vi sammenligner Yoga 900 med sin forgjenger, Yoga 3 Pro, har den fått en ganske bra oppgradering når det kommer til ytelse. I stedet for den mindre energikrevende Core M prosessoren, har Yoga 900 fått en Intel Core i7-6500U med en klokkefrekvens på 2.5 GHz. Det er en signifikant forskjell fra Core M sin 1.2 GHz, og for å veie opp for økning i energiforbruk har Yoga 900 fått et større og kraftigere batteri. Kombinasjonen gir en noe tyngre maskin, med nesten identisk batteritid – rett over 5 timer ved intensivt bruk. I følge Lenovo skal batteriet kunne vare i opptil 9 timer, men med normalt bruk holdt den aldri stort lenger enn 7 timer da vi testet den. Den lille tyngdeforskjellen på 100 gram er absolutt verdt det for å få bedre ytelse, selv om vi gjerne skulle sett at batteriet varte litt lenger.

Vår testmodell har 8GB RAM og en 256 GB SSD til lagring. Grafikk-kortet er et Intel HD Graphics 520, som igjen er en merkbar oppgradering fra forgjengeren – selv om det ikke akkurat kan kalles fantastisk. Dette er godt nok også for de som liker litt lett gaming ved siden av arbeidsoppgavene. Og er du en av de som liker å sitte med laptopen på fanget, kan du glede deg over at viftene er plassert ved hengslingen, ikke på undersiden. Du slipper dermed å få brennhete lår etter kort tid, og maskinen holder seg likevel ganske kjølig. I løpet av de tre ukene vi testet den var varmeutvikling aldri et nevneverdig problem, så dette gir helt klart plusspoeng til Yoga 900.

Foto: Lenovo

Av innganger finner vi to USB 3.0, en USB-C med video-ut, en DC-inn med USB 2.0 funksjonalitet, en 4-i-1 kortleser og en 3.5 mm lydutgang til hodetelefoner/mikrofon. Et stort pluss at ladeporten kan brukes som USB-port når man ikke har ekstern strøm tilkoblet! For det er jo en kjent sak at man aldri kan få nok USB-porter.

 

Lyd og bilde

Foto: ITpro.no

Skjermen på Yoga 900 er det lite å utsette på. Den har et krystallklart og skarpt multi-touch display, med en skjermoppløsning på 3200×1800 pixler (QHD+). Fargene er dype og klare, men skjermen har en lettere gulaktig tone i forhold til de fleste andre laptoper, som gjerne kommer med en skjerm som heller mye mer over i blått. Det eneste minuset er det samme som på alle andre høyglansede skjermer – mye gjenskinn. Da vi tok med Yoga 900 ut på terrassen var det ikke umulig å se skjermen, men gjenskinnet fra blå himmel og sol var i overkant plagsomt.

Lydkvaliteten skuffer heller ikke! Med Dolby-tunede JBL høyttalere fikk vi god lyd både til musikk og videoavspilling, og det var ingen antydning til spraking eller forvrengt lyd på maks volum. Bassen er dog ikke over gjennomsnittet, så hvis du liker musikk med mye bass anbefaler vi et par gode høyttalere ved siden av.

I bruk

Foto: ITpro.no

Som laptop er Yoga 900 en god arbeidspartner. Tastaturet er komfortabelt å skrive på, selv til lengere arbeidsøkter, og med bakgrunnsbelyste taster kan den brukes selv under dårlige lysforhold. Touchpaden er litt treg noen ganger, men stort sett fungerer den bra.

Lenovo sine Yoga modeller er jo kjent for å være ekstra bøyelige, med mulighet for flere bruksmåter utenom den vanlige laptop modusen. Du kan bruke den som nettbrett, i telt-modus og display-modus, sistnevnte med tastaturet vendt ned mot underlaget. Så fort du beveger skjermen et visst stykke vekk fra tastaturet får du spørsmål om du ønsker å bytte til nettbrett-modus, slik at tastaturet blir deaktivert og Windows tilpasser seg med nettbrettfunksjoner.

Som nettbrett er Yoga 900 ganske tungt og upraktisk, som de fleste andre Ultrabook hybrider. Den fungerer helt greit, men med sitt 16:9 format er den langt fra ideell når du holder den vertikalt. Skjermen blir da lang og smal, og det føles unaturlig rett og slett. Horisontalt er den derimot langt bedre, og fungerer veldig bra for deg som foretrekker å ligge henslengt på sofaen med Netflix på fanget. Et lite minus er at det ikke finnes noen fysisk knapp til å justere volumet i nettbrettmodus; for å justere lyden må du klikke deg inn på den vanlige Windows menyen.

Som tidligere nevnt kan Yoga 900 også brukes i telt-modus og display-modus. Begge disse kan være praktiske løsninger på steder med lite plass, for eksempel på tog, buss og fly. Du får da en stødig løsning for skjermen, uten at du trenger å holde den fast selv. Når den er satt opp som et telt tar den også mye mindre plass. Disse to har naturligvis begrensede bruksområder, men fra tid til annen kan de likevel være nyttige.

Konklusjon

Yoga 900 har det meste som kreves av en Ultrabook hybrid. Oppgraderingene fra forgjengeren har gitt oss en kraftigere, mer effektiv og generelt mer allsidig maskin, som kan være aktuell for veldig mange brukere. At de har klart dette uten å endre markant på størrelse og design er helt klart en stor fordel.

Foto: ITpro.no

For de litt mer kravstore brukerne er nok likevel Yoga 900 litt i underkant når det kommer til ytelse, samt at konkurrenten Surface Pro 4 kan koble til mer enn én skjerm – noe Yoga 900 ikke har støtte for. Hvis du sammenligner de to er også tasteopplevelsen bedre på Surface, samt at skjermformatet til Yoga 900 får minuspoeng her. Derimot er Yoga 900 en veldig sterk utfordrer hvis du er på utkikk etter en Ultrabook som er lett, stilfull og har bra ytelse til hverdagsbruk. Spesielt hvis du primært ønsker en PC og ikke et nettbrett. Prismessig er det Lenovo som kommer best ut: 13.999kr for vår testmodell og 17.990kr for Surface Pro 4 med tilsvarende spesifikasjoner. I tillegg må du ut med litt mer enn tusenlappen for Type cover til Surface, så Yoga 900 er en klar vinner på pris.

Alt i alt får du en veldig god maskin for pengene, med god lyd, fantastisk skjerm og et bra tastatur. Det er noen småting som trekker ned, men vi har lite å utsette på Yoga 900. Den er en solid forbedring av forgjengeren, og konkurrerer sterkt med andre maskiner i samme klasse. Full score får den ikke, men vi kan trygt anbefale Yoga 900 hvis du har noen tusenlapper til overs som er øremerket ny laptop!

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Bruk

80%

Pris

80%

Ytelse

85%

Design

90%