Det er mye som har skjedd på lydfronten siden Creative startet å produsere sine første lydkort i 1987, og selv om selskapets markedsprofil gjerne ikke er på alles tunger, er lyden så definitivt verdt å høre etter.

Hvor vi tidligere har omtalt både forgjenger – Roar, og dens trolig argeste konkurrent – Bose SoundLink Mini II, er Roar 2 et friskt pust innenfor portabel medieavspilling.

Design

For de av dere som har lest omtalen av den første Roar, vil det muligens overraske at vi er så strenge i vurderingen av designet til Roar 2. Men selv om vår subjektive vurdering er at designet i seg selv er svært stilrent, er det noen forbedringer vi hadde ventet oss. Det hele starter med en svært iøynefallende bakside og knappemarerittet som avdekkes. Her finner du intet mindre enn tre brytere, seks knapper, USB strømuttak, Micro USB (ladeinngang og dataforbindelse), Micro SD-kort, 3.5mm lydinngang – og selvsagt – en egen proprietær ladeplugg. Med erfaring fra mange av de tidligere Creative produktene er dette ikke akkurat noe som skriver seg inn som en sterk kandidat til Red Dot designprisen, men alle knappene er både forståelig og semantisk. Med produkter som SoundLink Mini som referanse blir det svært langt opp for Roar 2 hva stil angår. Designet er pent det, misforstå oss helt rett, men det får være måte til knapper!

Ser du bort ifra seksjonen med knapper, plugger og porter er det svært lite som minner om de tradisjonelle Creative-produktene som tidvis har vært preget av mye plastikk. Som nevnt over er dette ingen Red Dot kandidat, men det samlede ytre skjemmer ingen og Roar 2 passer godt inn på kontor, hjemme og på farten.

På enhetens overside finner vi strømknapp, volumknapper og blåtann/handsfree, samt LED lys for batteriindikator og NFC paringsområde.

Installasjon og oppsett

Selv om blåtann er de facto standarden for både sammenkopling og avspilling av musikk, er det dessverre ikke alle som har fått øynene opp for NFC paring. Dette er en av de store fordelene vi ønsker å fremheve som særlig positivt ved Roar 2, som lar brukere med en NFC støttet telefon elegant og enkelt pare denne opp.

En annen ting vi ønsker å poengtere er at Creative har valgt bort Link Security som ble introdusert i første generasjon, en ytterst sær finesse vi omtalte i omtalen av Roar. Når det gjelder videre installasjon av enheten er det særlig muligheten for installasjon av Micro SD minnekort direkte i enheten som gjør at den skiller seg fra mengden. Selv om Roar 2 også lar deg kople til en enhet med Micro USB eller lydkilde med 3,5 lydkabel, er det særlig minnekortet som vekker vår entusiasme.

Foruten støtte for direkteavspilling fra lagringsmediet kan du også ta opp lydopptak med den innebygde mikrofonen. Hva musikkavspilling angår er dette en relativt selvforklarende greie. Du lagrer støttede lydfiler på et FAT- formatert minnekort og velger avspillingsmetode (tilfeldig eller sekvensielt). Det som derimot fortjener en litt større oppmerksomhet er delen knyttet til lydopptak som ikke bare gir deg en ekstra funksjon, den gir deg også en ekstra play/pause knapp. På denne måten klarer Roar 2 effektivt å ekskludere sin egen lydopptakskatalog fra spillelisten når du velger avspilling fra minnekort.

Dersom du benytter enheten som blåtannhøyttaler, men kaldsvetter litt ettersom telefonen nærmer seg tom for batteri, er dette noe som Roar 2 løser ved å tilby opplading av telefon eller nettbrett fra den innebygde batteripakken. Smart!

Roar 2 støtter avspilling i filformatene WMA og MP3.
Lydfilene som lagres under opptak er i formatet WAV med 128kbps i en egen katalog ved navn “VOICE”.

I bruk

Vi i redaksjonen har de senere år omtalt og testet godt over et dusin lydprodukter, og selv om vi har en viss forventning før vi setter oss ned og vurderer et produkt er det fremdeles en rekke overraskelser som kan dukke opp. Den største overraskelsen ved Roar 2 var at det tross et langt mer kompakt (og forbedret) design, ikke var særlig mange detaljer som kan sies å ha blitt betydelig forbedret. Dette helt til vi merker at Creative har slanket bort et par overflødige funksjoner som i beste fall kunne virke forvirrende, og at lyden har blitt større selv om boksen har blitt mindre.

Roar 2 leveres sammen med et 6000mAh batteri, noe som er oppgitt til å vare i åtte timer. Dette er et tall som er svært varierende, alt etter bruksområde og hvorvidt du benytter deg av høyttalerens ladefunksjon for å holde telefonen gående.

Lyd

Kompakte enheter og størrelsesreduksjon er ikke lenger ensbetydende med flatere og kjedeligere lyd, noe som sterkt fremheves gjennom selskapets Roar 2. Redaksjonen blir ikke helt enig om hvorvidt enheten bør være plassert i stående eller liggende stilling, ettersom dette endrer lydbildet og hvordan den fordeler lyd i rommet. Lydbildet forholder seg både klart og fyldig, som gjennom vår test har klart å dekke et større kontorlandskap.

Det som hjelper Roar 2 godt er “Terra Bass”, som forsterker de mørke tonene ved lave volum. Vi hadde derimot sett at Creative hadde implementert en intelligent lydprosessor som hadde håndtert dette, slik at vi kunne ha beholdt Terra Bass aktivert uavhengig av lydvolum. Gjennom våre testlåter blir ikke lyden forvrengt gjennom å ha denne påslått ved høy lyd, men det merkes at bassen får en ufordelaktig dominans av lydbildet.

Dette er en tilbakemelding vi ser på som gjennomførbar i den grad Creative selv profilerer Roar 2 med en egen separat forsterker for subwoofer, altså lydsignalene skilles ut fra mikroprosessoren for å bli forsterket ulikt. Denne tilbakemeldingen til tross er lydbildet noe som er langt over par og som på ingen måte bør vurderes som et hinder for kjøp. Dette er simpelthen vår vurdering på et produkt som har tydelige ambisjoner om å være mer enn bare en ekstern høyttaler.

Skjulte funksjoner

Innledningsvis nevnte vi at Roar 2’s avspillingsfunksjon var en relativt selvforklarende funksjon. Det er selvsagt her ordet “relativt” kommer inn i bildet, ettersom Roar 2 har en rekke skjulte funksjoner, akkurat som sin forgjenger. Å sette på en låt er ingen heksekunst, men hva med å få den til å slukke musikken etter femten eller tretti minutter? Tja, hvorfor ikke? Det hele gjøres såre enkelt ved at du holder inne “play/pause”- knappen til du hører ett “pip”, så vil den slå seg automatisk av etter 15 minutter. Er du litt mer tålmodig vil du høre to “pip” og den slår seg av etter 30 minutter. Så genialt, og så godt bortgjemt i en brukermanual!

En annen detalj som dukker opp er muligheten for å kunne benytte Roar 2 som høyttaler direkte ut fra din PS4, eller hvorfor ikke bare installere den som en del av ditt datasystem og la den bli kontrollert gjennom Sound Blaster Control Panel for Roar-series? For å benytte denne funksjonen må du laste ned og installere kontrollpanelet for din PC eller MAC for så å kople til Roar 2 mot den aktuelle maskinen, og deretter installere applikasjonen. Roar 2 blir da detektert som en egen lydenhet med tilhørende profiler i maskinen.

For ytterligere skjulte funksjoner og knask, kan du ta en ekstra titt i enhetens bruksanvisning, som langt på vei er en produktomtale i seg selv.

Konklusjon

Til tross for at Roar 2 er langt mindre og lettere konstruert enn sin forgjenger har dette så definitivt ikke lagt noen demper på ytelsen. Selv om redaksjonen gjerne hadde sett en versjon med vesentlig renere grensesnitt, er designet på ingen måte noe som skjemmer for bruk hverken hjemme, på kontoret eller på farten.

Dersom du ønsker en multifunksjonell høyttaler som både nynner deg til drømmeland, koples til PlayStation 4, Mac og PC er dette bare noen av de mange funksjonene du får i en Roar 2. Selv falt redaksjonen godt for det integrerte minnekortet og muligheten for å kunne spille av musikk uten å være avhengig av eksterne enheter på noen måte.

Vi har hatt stor glede av Roar 2 og kan varmt anbefale den til kjøpere på jakt etter et produkt i mellomsegmentet.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

75%

Installasjon

95%

I bruk

95%