Test: Tiny Audio C5 – DAB+ – adapter for bil

En liten med funksjonell DAB-adapter for ettermontering i bil

I 2017 har regjeringen bestemt å FM-nettet kan stenges. Mange biler, også nyere, har kun montert FM-radio og mangler mottaker for å kunne ta imot DAB-signaler. Det finnes flere løsninger på markedet og TT Micro sitt merke, Tiny Audio, har lansert sin nye DAB-adapter, Tiny C5. Adapteren er av typen man monterer på dashbordet, bruker strøm fra uttaket for sigaretttenner og man må montere en antenne selv. I tillegg kan man streame musikk over Bluetooth og håndtere samtaler.

Design og montering

Tiny C5 er utelukkende laget i plast og svart farge med blanding av blank og matt svart. Toppen innehar 10 knapper for forhåndslagrede radiokanaler.

Fronten består av en skjerm, en knapperad ved siden av skjermen og et hjul til å vri på for å endre stasjon, skifte sang e.l.

Feste-braketten er liten og man huker selve enheten på braketten etter montering. Braketten limes på med dobbeltsidig tape. Vi trodde denne skulle falle av fort, men nå har den sittet godt på i flere uker mens vi har testet adapteren.

Strøm får men fra sigarett-tenner/12V utgang i bilen. Kanskje ikke den vakreste løsningen siden man må ha en ledning fra kontakten og opp til C5, men dette er gjort for at man skal kunne montere dette selv. 12V pluggen har to utganger, så man kan også lade mobilen om man vil det. Vi kunne også ønske oss to eller tre alternative lengder til strømkontakten, slik at man slipper en kveil med kabel for de bilene som har 12V nærme festepunktet.

Antennen må limes fast i vinduet og i bilens karosseri. Dette er den beste, men også den utgaven som gjør det litt plundrete når man skal gjøre dette selv. De fleste som vil kjøpe denne adapteren, ønsker nok å legge ledningene så skjult som mulig, og da må man ta av dekslet til A-stolpen og gjerne hanskerommet. Monteringen gikk greit, men vi ser at dette ikke nødvendigvis er noe alle kommer til å gjøre selv. Uansett tar det ikke så lang tid, så et verksted, eller nabo skal nok ikke ha veldig mye for å montere selve antennen.

Oppsett og funksjoner

Etter at brakett, strømkabel og antennekabel er montert, er det klart for å høre radio. Overføring av lyden til bilens stereoanlegg kan gjøres på to måter. Enten via den innebygde FM-senderen eller via 3,5mm AUX-kabel. FM-senderen gjør at man slipper en ekstra kabel til lyd, men til gjengjeld er lyden vesentlig bedre via AUX-kabelen. Via FM-senderen er lyden i vår testbil lavere, mer ullen og man har noe støy. Med kabel er lyden krystallklar og støy er så å si fraværende.

Menyen er enkel og selvforklarende og alt fra søk av kanaler, oppsett av Bluetooth til telefon og valg av FM-kanal for overføring av lyd går enkelt og greit. Ønsker man å lagre en radiostasjon som en av ti forhåndsvalgte kanalene, så bare holder man ønsket knapp inne når man er på den radiokanalen man vil lagre. Enkelt og greit.

Handsfree
Ved å koble mobilen til Tiny C5 via Bluetooth, kan man bruke C5 som handsfree og bilens høyttalere som høyttalere. C5 har riktignok innebygd høyttaler, men lyden er så spinkel og svak at dette ikke er anbefalt. C5 har innebygd mikrofon og fungerer ganske greit. I noen tilfeller blir lyden litt lav og man må opp på volum i forhold til hvis man hører musikk. Overgangen til musikk etter en samtale igjen da, gjør at lyden blir alt for høy, men man vender seg til å justere ned lyden rett etter en samtale.

Høre musikk fra mobilen
Siden man kobler mobilen til via Bluetooth, kan man streame musikk til C5. Dette fungerer veldig bra og telefonen kobles automatisk opp til C5 (etter førstegangs tilkobling) og man kan trykke på «play-knappen» for å spille musikk. Sangbytte gjør man via rullehjulet i fronten. Lyden er god via AUX-kabel også her, og overføring har vært bortimot problemfri, men unntak av enkelte drop-outs.

DAB og DAB+
Vi har kjørt rundt med Tiny C5 en god stund nå og er positivt overrasket over hvor stabile mottakerforholdene har blitt, i alle fall i Østfold. Det har hendt at signalet har blitt nesten borte, men det er ikke ofte. Like godt som FM er det ikke og vi tipper andre steder i landet vil være vesentlig mer utsatt for tap av signaler. Ved riktig montering av antennen, hadde vi i alle fall svært ofte 4-5 streker av 5 mulige på signalindikatoren. 

Konklusjon

Ønsker du deg DAB+ i bilen, mulighet for å stream musikk fra mobilen og handsfree så kan Tiny audio C5 være noe du bør se nærmere på. Den monteres på dashboardet og kabler kan skjules så godt man ønsker, men litt jobb må man påregne om man vil ha det mest mulig skjult. Antenne må limes fast i en rute, og man må ha feste den til karosseri. Dette gjør at man må demontere litt i bilen og ikke alle ønsker nok å gjøre dette selv, men vanskelig er det ikke.

Betjeningen er enkel og man har knapper til 10 forhåndsdefinerte radiostasjoner til lagring av favoritt-kanaler.
All betjening foregår via knapper og rullehjul i fronten og menyen er god.

Lyden via den innebygde FM-senderen er ikke like god som via AUX-kabel og man får gjerne noe støy. Vi har derfor valgt å bruke C5 med kabel og skjult denne så godt som mulig. En vakker løsning er det ikke, men for de som har en eldre bil, arbeidsbil eller bare ønsker DAB/DAB+, handsfree og streaming av musikk fra mobilen i en liten pakke, kan Tiny Audio C5 være en god løsning.

Vår vurdering

70 / 100 poeng
DAB-signaler

90%

Lyd via FM

50%

Lyd via kabel

80%

Handsfree

70%

Montering

70%