Unngå disse fellene

5 WiFi hotspot du må unngå i ferien

Selv på ferie har vi med oss store mengder personlig informasjon og data med oss. Her er WiFi-tipsene du må ha med deg i kofferten.

Selv om ferie er familietid, har den digitale evolusjonen gjort at døren inn til personlig data er lettere tilgjengelig. Spesielt nå som vi er blitt avhengig av å legge ut bilder på sosiale medier, oppdatere venner og bekjente, eller ta en kjapp titt i jobbeposten.

Informasjonen du har med deg på din mobiltelefon, laptop, tablet eller andre smarte enheter er i større fare når du er på ferie en når du er hjemme eller på jobb. 

Stjeler passord og personlig informasjon

Det å koble seg til internett i utlandet kan ofte være dyrt, selv om vi etterhvert har fått gratis roaming og datatjenester inkludert i alle mobilabonnement. En vanlig oppfatning som fremdeles henger i, er at det ikke er så farlig å koble til en gratis, åpen WiFi hotspot på en kafé, hotell eller lignende. Men, det kan ofte vise seg å bli en dyrkjøpt erfaring.

Dersom du kobler deg til en WiFi hotspot som styres av uvedkommende med onde hensikter, vil du risikere å miste blant annet påloggingsinformasjon og personlig data fra din enhet. Dokumenter, bilder og meldinger kan enkelt stjeles fra din mobiltelefon eller datamaskin via et åpent og usikkert WiFi hotspot.

 Les også: Smarttelefonen din kobler seg til ukjente og usikre nettverk

Her er 5 typer WiFi hotspot du må unngå

Siste opprop…

Selv om flyplasser generelt har høy fysisk sikkerhet, er det fritt frem for falske WiFi hotspot. Det har vært flere eksperimenter hvor sikkerhetseksperter har satt opp WiFi hotspot på offentlige plasser for å se hvor mange som vil koble seg på.

Overraskende (!) mange faller umiddelbart for “Free Airport WiFi” og relaterte WiFi-navn. På fagspråket kalles disse navnene for Service Set Identifier (SSID), og brukes for å identifisere et trådløst nettverk.

På flyplassen kobler vi gjerne opp både mobil, datamaskiner og nettbrett til usikre, trådløse nettverk uten å tenke oss om.

Kaféer med gratis WiFi kan ofte være utnyttet av angripere.

Latte, Mocha.. og dine passord

Ingen dag uten din daglige dose med koffein, og en kaffesjappe rundt hjørnet kunne ikke passet bedre. Før du griper fatt på dagen, kan det være godt å nyte kaffekoppen sammen med lokale nyheter, oppdatering av Facebook-status og litt epost.

Siden de aller fleste kaffesjapper og kaféer nå tilbyr gratis WiFi hotspot, er det også mange som kobler seg til de. Det er imidlertid ikke alltid en god idé, siden en med uærlige hensikter også kan sette opp et nettverk med samme navn som kaffesjappa. Om du kobler deg til dette usikre nettverket, kan angriperen følge med på det du gjør, og i verste fall snappe opp dine brukernavn og passord, eller installere malware på maskinen din.

 

Roomservice?

Hoteller er også populære områder for angripere å utplassere usikre eller skadelige WiFi hotspot, siden de fleste gjester automatisk stoler på nettverksnavn med hotellets navn.

For å være på den sikre siden, er det lurt å ringe ned til resepsjonen og spørre om navnet på det offisielle WiFi-nettverket, samt passordet. Du bør også gi beskjed til personalet dersom du oppdager lignende nettverksnavn som er usikret.

Mind the gap

Som turist vil du sannsynligvis på et tidspunkt benytte deg av tog eller andre offentlige transportmidler for å komme deg rundt. Falske og usikre WiFi hotspot kan enkelt settes opp på en togstasjon eller busstasjon, spesielt populære områder hvor det ofte finnes turister.

Desto mer turistområde, jo mer sannsynlig er det at en angriper vil benytte sjansen til å forsøke å skaffe seg tilgang til din enhet eller brukerkontoer – eller selve enheten.

Det er lurt å sørge for at du har mulighet til å fjernslette og låse enheten din dersom den skal bli stjålet.

Områder med mye turister er et yndet sted for dataangripere. Foto: Ellen Forsyth, Flickr

Fra solsengen

Selv når du er ved badebassenget eller ved stranden, kan trangen til å legge ut en selfie på Instagram eller Snapchat bli for stor. Kanskje du vil overføre noen kroner fra sparekontoen for å få råd til en ekstra Piña colada eller sende en viktig jobbmail. Pass på at du ikke gjør dette fra et åpent og usikret WiFi-nettverk.

Ukryptert informasjon

Kryptering hjelper normalt mot å beskytte din nettverkstrafikk fra nysgjerrige, både når du er hjemme og på jobben. Selv om naboen din hjemme er innenfor rekkevidde for ditt trådløse nettverk, kan han ikke se netttsidene du besøker. Den trådløse trafikken er kryptert mellom din laptop, mobil eller tablet og den trådløse routeren. Det er kryptert med ditt WiFi-passord.

Når du kobler til en åpen og usikret WiFi hotspot, som den på kaffesjappen eller flyplassen, er nettverket i de fleste tilfeller ukryptert. Det oppdager man fordi du ikke trenger å skrive inn et passord for å koble til.

Ukryptert nettverkstrafikk er åpent for alle innen rekkevidde til å se. Nettsider du besøker, ukrypterte skjemaer du fyller inn.

Om du ikke klarer å la mobilen få ferie, eller tar deg selv til stadighet å koble til åpne, usikre nettverk, kan det være lurt å investere i et Virtual Private Network (VPN) og bruke det når du surfer på nettet. Da vil alle andre på nettverket kun se at du er koblet til en VPN, og ikke se hva du gjør gjennom det.