Produkttest – SanDisk Extreme 900

Behovet for ekstern lagring har aldri vært større enten det være seg skylagring eller fysisk eie i lomme eller ryggsekk. SanDisk har lansert en serie eksterne SSD disker for brukere med eksternt lagringsbehov med ytelse på steroider.

Det er et velkjent sitat men hvor opphavspersonen forblir ukjent. Det kort, enkelt og ganske treffende – “disk is cheap”. Eller treffende frem til nå. I takt med høyoppløselige kameratelefoner offline caching av strømmet musikk og filming i 4k er lagring blitt et enda viktigere behov for forbrukerelektronikk enn på mange år. Selv om skylagringstjenester som “Min sky”, Dropbox og OneDrive for mange har overtatt rollen som både eksternt fillager og som sikkerhetskopiering av viktige filer er det fremdeles et stort marked for å kunne aksessere store mengder data med høyere hastighet enn hva det aktuelle nettverksgrensesnittet tillater.

Disk is cheap – eller?

En av de mest utbredte metodene for sikkerhetskopiering av data er mot tradisjonell ekstern disklagring. En billig metode som har vist seg å være relativt pålitelig som også har levert en overkommelig ytelse.

Med tilnærmet ubegrenset lagringsplass i skyen, og med langt rimeligere (langtids)lagring lokalt er det likevel én faktor som mangler og som særlig vektlegges i eksterne SSD enheter – nemlig hastighet.

Hvor skytjenester sjeldent overgår båndbredden til internett- eller mobilleverandøren din er det i skrivende stund en maksimal overføringshastighet på 125 megabyte i sekundet (gigabit ethernet) som er gjeldende standard. Selvsagt, såfremt en ikke sammenligner med konkurrerende bedriftsløsninger. Enten det skulle være film- og fotoredigering, virtualisering av enkeltmaskiner eller hele datasenter vil hastighet være vel så viktig som lagringskapasitet.

Svakheten til SSD derimot er pris per gigabyte lagring, og de eksterne enhetene er ingen unntak og SanDisk Extreme 900 finnes i skrivende stund til en pris av 3099,- for 480 gigabyte. Ingen vond pris for en SSD, men du får fort ti-gangen for samme pris med andre lagringsmedier.

Design og funksjon

Selve designet er det fint lite som skiller Extreme 900 og en tradisjonell ekstern harddisk i 2,5″ formatet. Selve chassiset er en sammensetning av aluminium- og gummi som sammen skal gi enheten en sjokkresistans opp til 800G.

Av funksjonelt design hva teknologi angår er det verd å nevne at Extreme 900 kun leveres med USB-C som tilkoplingstype, men sammen med enheten leveres det både USB-C til USB-C samt USB-A til USB-C kabel, noe som gjør at du kan benytte enheten i nye enheter vel som eksisterende komponenter. På diskens overside er det en skjult LED som indikerer dataaksess til enheten.

Kryptering

Sammen med Extreme 900 følger det også med en applikasjon – SanDisk SecureAccess V3 som lar deg kryptere disken. Applikasjonen støtter både Windows og Mac – noe som er å foretrekke over BitLocker dersom disken skal benyttes på begge plattformer. For redaksjonens del har BitLocker vært førstevalget.

Ytelse

Når det kommer til ytelse er det lite som slår tall og harde fakta. Selv om dette på ingen måte kan konkurrere med de nye PCI-e NVM SSD enhetene som finnes i blant annet Dell XPS og Surface Pro 4, er dette enheter som er på høyde med etablerte SSD enheter på markedet.

AS SSD
Anvil’s Storage Utilities

I syntetiske tester som AS SSD og Anvil’s Storage Utilities, ser vi at Extreme 900 oppnår hastigheter som er jevnt over respektable med henholdsvis 420/405 og 373/344 (Mb/s les/skriv) i ytelse. Til tross store sprik i resultater, er det ytterligere sprik når vi prøver oss på filoverføring i Windows utforsker, som når om lag 75% av ytelsen vi ser i de syntetiske testene med en stabil hastighet rundt 280Mb/s i skrivehastighet og 300Mb/s i lesehastighet til disken.

Windows utforsker – skrivehastighet
Windows utforsker – lesehastighet

For ordens skyld er disken formatert i NTFS filformat uten kryptering eller pre-populert med innhold.

Konklusjon

Extreme 900 et produkt som på mange måter kan utvide bruksområdet til enheter som er levert med for liten internlagring, eller maskiner ønskes utvidet med hurtig ekstern lagring. For vårt vedkommende har det å utvide vår Surface Pro 4 med 480 gigabyte ekstra lagring gjort godt hva portable virtuelle miljøer gjelder. For brukere som stiller store krav til redigering av foto, video eller rendring av grafisk materiale er dette også noe som vil kunne utvide mulighetene stort.

Selv om det gjør vondt langt inn i lommeboken å vise til den veiledende prisen, er det derimot verd å påpeke at en tilsvarende oppgradering av lagring ved eksempelvis Apple og Microsoft dine bærbare enheter, noe som gjør dette til en langt mer fleksibel løsning for samme pris.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

90%

Ytelse

75%