Microsoft ruller ut tvungne sikkerhetsoppdateringer til Windows 7/8.1

Microsoft ruller ut tvungne sikkerhetsoppdateringer til Windows 7/8.1

Historisk sett har Windows 7/8.1-brukere kunnet velge selv hvilke oppdateringer som skal installeres, men fra i høst er det slutt på den ordningen. Nå skal alle sikkerhetsoppdateringer installeres.

Både Windows 7- og Windows 8.1-brukere har siden starten kunnet velge hvilke oppdateringer de ønsker å installere gjennom Windows Update. Fra oktober setter Microsoft en stopper for dette alternativet, og vil i stedet tilby kumulative oppdateringer på disse plattformene, lik hvordan Windows 10-brukere får oppdateringer.

Les også: Windows 10 Home-brukere kan ikke velge bort Windows Update

Senior produktsjef i Microsoft, Nathan Marcer, forklarer at praktiseringen av selektive oppdateringer har resultert i stor fragmentering av operativsystemene, og at dette da fører til store problemer.

– Spesielt for små og mellomstore bedrifter kan ulike kombinasjoner av oppdateringer forårsake synkroniseringsfeil og økt kompleksitet for systemadministratorer, sier Mercer.

Ikke en oppgave for flertallet

I tillegg mener han at det å finne og ta i bruk de riktige oppdateringene er utfordrende, og at de fleste brukere ikke har tilstrekkelig kunnskap om å velge riktig oppdateringer.

De nye månedlige samleoppdateringene vil starte fra oktober i år, og vil omfatte alle sikkerhetsoppdateringer i en enkelt pakke som vil bli publisert til Windows Update (WU), Windows Server Update Services (WSUS), System Center Configuration Manager (SCCM) og Windows Update-katalogen.

windows-7_windows-update

Hver nye oppdatering erstatter forrige måned, slik at det kun vil være én oppdateringspakke å laste ned. For eksempel vil oktober-oppdateringen inneholde alle oppdateringer for oktober, mens november-oppdateringen vil inneholde oppdateringer for både oktober og november i samme pakke, og så videre.

Denne oppdateringsmodellen gir prosessen enklere å håndtere for brukerne, men Mercer påpeker at ikke alle oppdateringer er kompatible med alle datamaskiner og programvare. Dette gjelder spesielt for bedrifter som bruker eldre operativsystemet fordi de er avhengig av utdatert, kritisk programvare.

Mindre dokumentasjon

Det vil være to kumulative oppdateringspakker tilgjengelig; en med både sikkerhets- og ikke-sikkerhetsrelaterete oppdateringer, og en annen med kun sikkerhetsoppdateringer. Sistnevnte er et godt valg for bedrifter som kun vil ha sikkerhetsoppdateringer – men ikke en ideell løsning på sikt.

Samtidig endrer Microsoft dokumentasjonen ved hver oppdatering. Heretter vil de kun gi ut enkle release-notes i samleoppdateringene. Med andre ord vil de ikke gå i detalj om nøyaktig hva oppdateringene fikser, hvilket kan skape hodebry for enkelte.