En strømmehøyttaler med god lyd og mange tilkoblingsmuligheter - nesten helt i toppsjiktet.

Bose er kjent for å levere kvalitet og bra lyd, noe de også gjør med SoundTouch 30 Series III. Dette er tredje generasjon av denne modellen, og den har helt klart forbedret seg fra tidligere generasjoner.

En av endringene er overgangen fra AirPlay til Bluetooth – til glede for alle Android brukere der ute. Men du trenger ikke Bluetooth for å bruke ST30; den kommer også med 802.11n dualband Wi-Fi tilkobling , hvor du kan koble til 2.4GHz eller 5GHz – sistnevnte tilbyr mer stabil strømming over nettverket. Dessverre kan man ikke seriekoble flere høyttalere gjennom Wi-Fi, dette må man bruke Bluetooth til. Av andre endringer er det nå støtte for både WAV og FLAC, mens hi-res uteblir foreløpig.

Oppsett og bruk av systemet

cq5dam-web-600-600Når du skal sette opp ST30 for første gang kobler du til Wi-Fi nettverket, og deretter kan du bruke Bose sin app til å konfigurere systemet. Alternativt kan du bruke PC og koble til med USB eller nettverkskabel. Vi brukte appen til Android, og det fungerte helt supert. Ingen problemer med å forstå prosessen og det tok heller ikke lang tid før det var klart til bruk.
Appen heter “Bose SoundTouch Controller”, og finnes til både iOS og Android. Den laster du enkelt ned fra din aktuelle app store. I tillegg til at den lar deg sette opp høyttaleren på en enkel måte ved første gangs bruk, kan du bruke den som en fjernkontroll til å styre musikken, volum, søke opp musikk, bytte mellom spillelister og radio etc. Det er mulig å legge til seks forhåndsinnstilte snarveier, som du kan bytte til enten via appen eller via knappene på toppen av høyttaleren. Her kan du for eksempel legge spillelister med musikk tilpasset forskjellige situasjoner, eller radiokanaler. Dette gjøres veldig enkelt ved hjelp av drag and drop i appen, eller du kan holde inne knappen du vil lagre til når du spiller av musikken eller radiokanalen du ønsker å ha der. I tillegg støtter ST30 Spotify Connect, og du kan velge å styre musikken direkte i Spotify eller gjennom den integrerte løsningen i Bose appen.

gallery_6730Om du ikke ønsker å bruke appen, kan du bruke den medfølgende fjernkontrollen. Denne lar deg styre musikken som du ønsker, på samme måte som du kan gjøre med knappene på toppen av høyttaleren. I tillegg kan du gi sangene dine en rating ved hjelp av tommel opp og tommel ned knapper.

Design

dsc_3477Høyttaleren kommer i to farger, svart og hvit. Designet er veldig stilrent og pent, med glossy finish og et subtilt mønster på toppen, tøy som dekker sidene av den buede fronten og et plastpanel midt foran som også huser en liten OLED-skjerm. På skjermen vises klokke eller hvilken sang som spilles av. På baksiden finner vi innganger til AUX, USB (for oppsett) og Ethernet. ST30 vil ikke skille seg ut i et stilrent hus, men den er dog ganske stor og tung, med en bredde på 43.5 cm, høyde på 24.6 cm og vekt på 11.7 kg. Så det er vanskelig å plassere den i et hjørne der den ikke trekker noe oppmerksomhet. Men for lyden sin skyld burde den heller ikke gjemmes vekk, da opplevelsen blir best om plasseringen er slik at lyden strømmer fritt ut i rommet.

Lydopplevelse

Lydkvaliteten på ST30 er absolutt i øvre klasse, men den når ikke helt opp. På lavere volum er bassen noe i overkant, mens veldig høyt volum gir litt for mye diskant og en heller dårlig lydopplevelse. Nå skal det sies at høyt volum er veldig høyt, for ST30 har godt med kraft. For vår del betydde det at volumet kun gikk så høyt at det ble problemer lyden under testing, ikke under normal lytting de andre dagene. Men hvis du er av de som elsker å gi naboene hodepine, så kan det nok hende at ST30 ikke er helt egnet for deg. Dessverre er det kun bass og volum som kan justeres i appen, ingen andre justeringer for lydbildet er mulig.

gallery_6739

Som tidligere nevnt kan flere Bose SoundTouch høyttalere seriekobles med Bluetooth, slik at musikk spilles synkronisert i flere rom. Det er også mulig å koble dem hver for seg og spille forskjellig musikk, naturligvis. Det vi derimot savner er funksjonen som blant annet Sonos Play:5 har, Bose sin sterkeste konkurrent – muligheten til å koble to høyttalere til et stereopar. Stereopar vil fungere som en venstre og en høyre høyttaler, og gir dermed en helt annen lydopplevelse enn du får fra en enkelt høyttaler, eller flere med mono lyd. Bose har annonsert at dette vil komme for lillebror, SoundTouch 10, i løpet av 2016, men foreløpig er det ingen offisielle planer om at dette skal komme til ST20 og ST30. Dette gir plusspoeng til konkurrenten Sonos, mens Bose får minus i boka.

Konklusjon

Ønsker du en høyttaler til å strømme Spotify mens du jobber, sover, fester eller bare henger med venner, så er absolutt Bose noe å vurdere. Prislappen ligger på 5800kr, noe som er hakket over Sonos Play:5. Men du får helt klart mye for pengene, så lenge du ikke har tenkt til å kjøre maks volum og ønsker dype, klare toner i stereolyd som overdøver all prat på festen. Da trenger du nok heller to høyttalere som kan kobles som stereopar eller et skikkelig stereoanlegg. Designet er pent, den er brukervennlig og har flere funksjoner som absolutt gir plusspoeng. Den er ikke veldig portabel på grunn av størrelse og tyngden, men den kan enkelt flyttes mellom rom eller tas med på hytta. Alt i alt en god strømmehøyttaler for deg som setter pris på god lyd på et moderat til høyt volum.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

90%

Lyd

80%

Brukervennlighet

90%

Pris

70%