Vi har testet ruteren for deg som spiller mye online, har mange enheter på nett samtidig, eller bare elsker tekniske ting med spesielt utseende og en meget høy prislapp.

Foto: The Verge

Dette litt snodige antenne-monsteret er Asus RT-AC5300 – en ruter litt utenom det vanlige! Den har åtte antenner, som kan justeres både opp og ned for deg som vil ha en edderkopp eller et romskip som ruter – eller noe annet fantasien din synes den ligner på! Antennene gir deg hele tre separate trådløse nettverk, og opptil ni adskilte gjestenettverk. To av nettverkene kjører på 5 GHz 802.11ac, mens det tredje er 2.4 GHz. Og hva er så spesielt med dette? Jo, nemlig at 5GHz nettene ikke deler samme kanal, så du får maks båndbredde på begge nettverkene! I en husholdning med mange tilkoblede enheter og brukere kan dette vise seg å være en uvurderlig egenskap – spesielt siden ruteren også gir meget høye hastigheter.

Det tekniske

Ruteren har en 1.4 GHZ dual-core Broadcom BCM4709C0KFEBG prosessor med 512 MB minne. Den har tre separate Broadcom SoCs, en for hver trådløse kanal. 5GHz nettverkene gir hastigheter opp til 2167 Mbit/s, mens 2.4 GHz nettet gir opptil 1000 Mbit/s. Hvert nettverk bruker en kombinert båndbredde av fire 802.11ac MIMO strømmer, også kjent som 4×4 konfigurasjon. Men sannsynligheten for at din datamaskin støtter slike hastigheter er dessverre minimal. Du kan likevel få fullt utbytte av hastigheten, men da må du enten bruke en 4×4 bridge, eller sette opp en 4×4 ruter som bridge eller aksesspunkt, samtidig som enheten din er koblet til nettverket via kabel. Ikke akkurat en optimal løsning, men heldigvis er det heller ikke nødvendig for folk flest! Hastighetene du får fra RT-AC5300 vil i de aller fleste tilfeller være mer enn høy nok for hverdagsbruk. Skal du derimot pushe større filer opp på nettet eller utføre andre veldig krevende oppgaver, er det fint å vite at muligheten for maks utbytte av 4×4 konfigurasjonen er en reell mulighet – om enn veldig kostbar.

På baksiden av ruteren finner vi fire gigabit Ethernet-porter, en gigabit WAN-port og et USB 3.0-uttak. Her kan du koble til en minnepenn eller ekstern harddisk og bruke som media-server eller delt harddisk på nettverket. Den medfølgende AiCloud lar deg få tilgang til enheter i nettverket ditt selv når du er ute og reiser, slik at du for eksempel kan bruke denne til å lagre media eller arbeidsrelaterte filer du vil ha tilgang til via mobilen eller nettbrettet når du ikke er hjemme. Vi er litt skuffet over at det bare er fire ethernet-porter på en så heftig ruter som dette – spesielt siden Asus RT-AC88U har hele åtte porter, og koster mindre enn RT-AC5300. Så her er det rom for forbedringer i en fremtidig utgave!

På siden finner vi et USB 2.0-uttak og tre knapper: en for WPS, en for å skru Wi-Fi av og på og en for å slå av og på LED lysene – sistnevnte var et pluss da vi testet den, siden ruteren stod inne på et soverom mesteparten av tiden. Rundt boksen, som forøvrig måler ca 25×25 cm, er det som tidligere nevnt åtte kraftige antenner. Disse kan snus i de retningene du ønsker, basert på hvor du vil sende signalene, men faller dessverre lett ned fra stående posisjon. “Edderkopp-modus” kan derfor være å foretrekke for å unngå liggende antenner. Vi var også noe skuffet over rekkevidden; ifølge Asus gir ruteren uslåelig rekkevidde med sin 4×4 konfigurasjon og AiRadar for økt signalstyrke. Dessverre har det nok har mye å si hva slags bygning du skal bruke ruteren i. Vi testet den i en to-etasjes bolig fra ca 1950, og det var flere steder i boligen hvor signalene var meget dårlige. Også rett utenfor var signalene dårlige, til tross for at ruteren stod rett innenfor ytterveggen i andre etasje på huset. Nå vet vi ikke hva som er i veggene på dette huset, men det er en fare for at noe her forstyrret signalene, siden teknikken ruteren innehar burde gi langt bedre signalstyrke enn dette.

Programvare

Ruteren kommer selvsagt med AsusWRT, et meget brukervennlig grensesnitt som blant annet gir tilgang til foreldrekontroll, et QoS system og ekstern lagring. Første gangs oppsett er raskt og enkelt, men definitivt rettet mot en mer avansert bruker enn de automatiske oppsettene man finner på flertallet av ruterne på markedet. Og for den som er mer teknisk anlagt er det et hav av muligheter for personlige tilpasninger.

Ruteren har innebygd brannmur og beskyttelse mot DoS angrep, også her med mulighet for personlige tilpasninger. Foreldrekontrollen heter AiProtection, og har du barn i hus kan denne være enormt nyttig. Den gir deg overvåkning av nettverket i sanntid, kan blokkere ondsinnede nettsider og oppdage om enheter i nettverket har blitt infisert med skadevare, virus o.l. Men enda mer nyttig er funksjonen der du kan sjekke hvilke enheter som bruker mest data på nettverket og hvilke nettsteder/apper som blir brukt mest per enhet. Du kan også blokkere internett for bestemte enheter på bestemte tider av døgnet, noe undertegnede kan skrive under på at er meget nyttig når man har barn som står opp om natta for å spille Minecraft eller se på YouTube. I tillegg kan du blokkere visse typer innhold som du ikke ønsker at barn og ungdom, eller andre, skal benytte seg av.

For deg som spiller mye online, er Game Boost en hendig funksjon å få med på kjøpet. Her finner du blant annet Internet Game Boost og LAN Boost. Sistnevnte lar deg bestemme at spilltrafikk skal ha førsteprioritet, noe du forsåvidt også kan gjøre i QoS innstillingene. Men Internet Game Boost gir deg gratis tilgang til VPN-tjenesten WTFast for én enhet på nettverket. WTFast reklamerer for en mer stabil spillopplevelse med mindre tap av pakker og kortere pingtid. Vi testet dette med World of Warcraft, men det var ingen merkbar forskjell. Dette vil nok være mer aktuelt for FPS spill, der millisekunder har langt mer å si for utfallet.

Smart Connect er en annen hendig funksjon som gjør at du ikke trenger å velge nettverk selv. Ruteren finner selv det nettverket som er best til enhver tid, og bytter for deg når du beveger deg rundt i huset. Denne funksjonen gir deg én SSID i stedet for tre, noe som fungerte veldig bra og stabilt i hele testperioden. Du bestemmer selv om du vil inkludere alle tre nettverkene i Smart Connect, eller kun de to med 5 GHz.

Konklusjon

Under vår test av RT-AC5300 opplevde vi ingen problemer med ytelse og hastigheter, foruten den manglende signalstyrken vi nevnte tidligere. Det var til enhver tid god hastighet, alt fungerte som forventet, og vi hadde god nytte av mulighetene for personlige tilpasninger av nettverket. Hvis du er som oss, og liker å tilpasse alt på et personlig plan, ha full oversikt over datatrafikk og bruk på nettet og enten spiller online, har barn eller begge deler – så er denne ruteren absolutt å anbefale! Men den kommer med en ganske heftig prislapp på litt under 5000 kroner, og enda mer om du skal kjøpe inn ekstra utstyr for å benytte deg av 4×4 konfigurasjonen. Det er likevel verdt det for den kresne, kvalitetsbevisste tech-geeken. Om du ikke bryr deg så mye om ting som online gaming, QoS, foreldrekontroll, tilgang til mediaserver og superhøye hastigheter, vil vi heller anbefale noe i et lavere prissjikte – for eksempel Asus sin prisvennlige RT-AC1200G+. Er du litt midt imellom kan RT-AC3200 være en høyst aktuell kandidat, med en litt lavere prislapp og mange av de samme funksjonene som du finner hos RT-AC5300.

Vi gir Asus RT-AC5300 nesten full score på ytelse og design, og selv om den gir et skikkelig hakk i lommeboka er den helt klart et anbefalt produkt – dog for den rette brukeren.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Ytelse

95%

Design

90%

Pris

70%