Norge alene står for nesten 50% av angrepene!

Dropbox-virus angriper Europa

Dropbox-virus angriper Europa

En ny variant av løsepengeviruset TorrentLocker angriper uvitende brukere via en Dropbox-lenke i e-posten som henviser til en faktura. Nordmenn er spesielt utsatt!

Pressemelding fra Trend Micro – En ny utgave av løsepengeviruset TorrentLocker angriper Europa, og spesielt Norge. Viruset spres via e-post og er utkledd som en Dropbox-lenke som viser til en faktura som må lastes ned og betales. Norske brukere er spesielt utsatt, kan sikkerhetsselskapet Trend Micro avsløre.

”Alle” bruker Dropbox

Dropbox en en datalagringstjeneste i skyen. Tjenesten ble lansert i 2007, og har i dag over 500 millioner brukere på verdensbasis. Tjenesten er veldig populær, og det lastes opp over 1,2 milliarder filer hver dag til Dropbox. Dropbox er kanskje mest av alt brukt av forbrukere, men tjenesten har i de siste årene vokst raskt blant virksomheter, og selskapet har i dag over 8 millioner bedriftskunder.

Mellom 25. februar og 2. mars oppdaget Trend Micro nærmere 38,000 Dropbox-angrep, hvor nesten 16,000, tilsvarende 42 prosent, av angrepene skjedde i Norge, etterfulgt av Tyskland.

– Vi har sagt det før, og vi kan si det igjen. Norske selskaper er spesielt utsatt. Cyber-kriminelle går etter pengene. Det er en kjent sak at nordmenn ikke bare har penger, men at vi i mange tilfeller har et slepphendt forhold til egen sikkerhet. ”Det angår ikke oss” er en myte som bør knuses, og det så raskt som mulig.

-Kommunikasjonssjef i Trend Micro, Karianne Myrvold.

20 ganger større fare for Dropbox-angrep

Dropbox-angrepet kommer i form av en e-post som hevder å inneholde en faktura fra en ekstern leverandør. E-posten kommer ofte fra selskapet mottageren selv jobber i. Men i stedet for at fakturaen er inkludert som et vedlegg, må mottageren klikke på en Dropbox-lenke for å få opp den aktuelle fakturaen.

Etter at mottageren har klikket på Dropbox-lenken vil det lastes ned et dokument til offerets datamaskin. I det offeret åpner dokumentet, vil en ny fil lastes ned – som da inneholder løsepengeviruset TorrentLocker. Løsepengeviruset vil låse hele maskinen, og den eneste måten å få datamaskinen tilbake, er å betale det beløpet som de Cyber-kriminelle vil kreve.

– At ”lille” Norge opplever flere angrep med sine 5,2 millioner innbyggere, enn Tyskland med sine 80 millioner, bør forhåpentligvis bidra til en snarlig holdningsendring hva gjelder Cyber-kriminalitet og sikkerhet her til lands. At det er 20 ganger større sannsynlighet for å bli utsatt for et slikt løsepengevirus i Norge enn i Tyskland håper jeg er en stor vekker, sier Myrvold.

Ikke klikk hvis du ikke er 100% sikker!

Det hjelper ikke at sikkerheten i virksomhetens infrastruktur er sikret, hvis de ansatte ikke har tilstrekkelig med kunnskap for hvordan de skal håndtere slike angrep og tilsvarende. Ansatte og brukere generelt bør ikke under noen omstendigheter klikke på, eller laste ned vedlegg eller annet innhold, hvis de ikke er absolutt sikre på at det kommer fra en troverdig kilde.