Slik får du automatisk kveldsmodus i Windows 10

Slik får du automatisk kveldsmodus i Windows 10

Dataskjermer sender ut blått lys som kan holde deg våken om kvelden. Automatisk kveldsmodus viser varmere farger for å gjøre det enklere å sove.

Automatisk kveldsmodus kan være en nyttig funksjon for de som ofte benytter datamaskinen på kvelds- og nattestid.

Det blålige, skarpe lyset fra dataskjermer er godt å arbeide med på dagtid, men det kan ofte være komfortabelt å se på og jobbe med på kveldstid eller i mørke rom.

Det er også en kjent sak at det blålige lyset fra dataskjermene kan påvirke søvn og søvnkvalitet.

Automatisk kveldsmodus

I Creators Update for Windows 10 (versjon 1703) tilbys en funksjon som automatisk justerer fargetemperaturen basert på tiden på døgnet. Funksjonen setter en varmere farge på skjermen etter at solen har gått ned, og justerer seg tilbake ved soloppgang.

RELATERT ARTIKKEL
Slik får du nattmodus på YouTube

Visste du at YouTube har et hemmelig “nattmodus” – et mørkere design som gjør det mer behagelig å surfe på videonettstedet. [Les artikkel]

Denne nye funksjonen heter “kveldsmodus” på norsk, og ellers “Night Light”. Tidligere har det vært mulig å installere tredjepartsprogrammer som har gjort tilsvarende jobb.

Innstillingene tilbyr to alternativer for å automatisk aktivere/deaktivere kveldsmodus; manuelle tidsinnstillinger (f.eks 21.00-07.00), eller solnedgang til soloppgang. Sistnevnte innstilling benytter posisjonsdata for å se hvor i verden du befinner deg, og aktiverer kveldsmodus automatisk ved solnedgang.

Notis: Du må ha Windows 10 versjon 1703 eller høyere for å ta i bruk funksjonen. Om du har et lavere versjonsnummer må du oppgradere systemet.

Slik aktiverer du automatisk kveldsmodus i Windows 10:

Automatisk kveldsmodus med manuelle tidsinnstillinger

Steg 1: Åpne Innstillinger i Windows 10, og gå til System, deretter Skjerm.

Steg 2: Her finner du innstillinger for Farge, og du vil se at det står Kveldsmodus. Klikk på “Innstillinger for kveldsmodus”.

Steg 3: Som du ser i bildet under, vil innstillingene for kveldsmodus la deg sette ønsket fargetemperatur som blir brukt om kvelden/natten.

Undertegnede foretrekker et sted midt på skalaen, som gir en behagelig fargetemperatur på skjermen.

Automatisk kveldsmodus med manuelle tidsinnstillinger

Steg 4: Sett “Planlegg kveldsmodus” til På, og velg “Angi tidspunkt”. Deretter velger du manuelt klokkeslettet for når kveldsmodus skal aktiveres og deaktiveres.

Når dette er gjort, vil kveldsmodus aktiveres automatisk på de angitte tidspunktene.

Automatisk kveldsmodus ved solnedgang

Den beste måten å bruke automatisk kveldsmodus på, er å la den aktivere og deaktivere seg selv ved solnedgang og soloppgang.

Denne funksjonen benytter posisjonsdata, så denne tjenesten må være aktivert for å bruke disse innstillingene.

Steg 1: Gå til Innstillinger, System og Skjerm.

Steg 2: Under Farge klikker du på “Innstillinger for kveldsmodus”.

Steg 3: Under Tidsplan velger du “Solnedgang til soloppgang”. Dersom valget er deaktivert og du får opp meldingen “Aktiver posisjonstjenester for å planlegge at kveldsmodus skal aktiveres ved solnedgang”, må du gjøre dette først.

Automatisk kveldsmodus med posisjonsinnstillinger

Du kan selv justere fargetemperaturen og gjøre endringer der om du føler at fargemoduset er for varmt eller kaldt. Det kan være litt uvant i starten, men svært behagelig å jobbe med når man blir vant til det.