Jabra Speak 710 er en konferansehøytaler i stilig og moderne design, og vi har testet hvordan den fungerer i bruk.

Dersom du ikke er en blodfans av tegnestripen “Lunch”, er møteromskultur og møteromsutstyr neppe det mest sexy samtaletemaet rundt *kremt* lunchbordet.

I sin nyeste modell har Jabra ønsket å la møterommet få plass i en ryggsekkvennlig forpakning med funksjons- og lydnivå som matcher de som boltes fast i frykt for omstruktureringer.

Vi har testet Jabra Speak 710

Designet i lekker plast

Selve enheten er utformet i en lekker kombinasjon mellom gummi, plast og metall. Lekker plast sier du? Det er ingenting i veien med dette når det er satt sammen på en slik måte som i Jabra Speak 710. Enheten veier for ordens skyld 298 gram, noe som ikke er det største innhugget i tillatt vekt på flyet, samtidig som den føles solid.

Selve forsiden i seg selv er et todelt design mellom en et digert drev for lyd, mens mikrofonen befinner seg noe på undersiden av dette. Rundt høyttaleren er det et elegant belyst berøringsgrensesnitt, som både hjelper brukeren ved å “slå av” belysningen for berøringsfunksjoner som ikke kan benyttes. Eksempelvis “mute” var ikke synlig når vi ikke var i en telefonsamtale eller konferanse men foretrakk å lytte til musikk under testen.

Jabra Speak 710 - berøringspanel
Dette ikonet lyser på Jabra Speak 710 når to enheter er paret sammen.

Videre kan alle funksjonene i grensesnittet sies å være rimelig grunnleggende, men hvor de også har lagt til en “smart button” for telefonassistenter som Siri eller Cortana samt hurtigoppringing. En annen knapp som kan komme til syne er “link button”, som lar deg pare to Jabra Speak 710-enheter sammen i et større møterom. Vi har dessverre ikke fått testet denne muligheten.

Rundt forsiden er det et spor hvor USB-kabelen kommer ut og snurres rundt selve enheten under transport. Kabellengden er oppgitt til å være rundt 100 centimeter.

På enhetens bakside finner vi en utvippbar Y-formet fot som lar den stå oppreist dersom du eller gruppen skal sitte direkte fremfor enheten. På undersiden finner vi også en liten USB-blåtannenhet for trådløs bruk dersom datamaskinen ikke har dette innebygget. Vi syntes dette er en super service for de som har behov for dette, men i og med det er en integrert USB-kabel for audio og kontroll samt lading av det integrerte batteriet, noe unødvendig. Spesielt ettersom de fleste maskiner i dag har blåtann med fra fabrikk.

Sammen med enheten følger det også med et mykt bæreetui som beskytter og oppbevarer enheten mens den enten er med på ditt mobile møterom eller av varierende årsaker må pakkes bort.

Jabra Speak 710

Oppsett og installasjon

Ettersom Jabra Speak 710 støtter både kablet vel som trådløs tilkopling med blåtann, er det ikke alltid nødvendig med installasjon av ekstra programvare. Selv om det meste allerede er gjort med møteroms klienten (som eksempelvis Skype for Business eller en softphone klient), er det fremdeles mulig å laste ned og installere Jabra Direct – en programvare som lar deg konfigurere, oppdatere og sjekke status på dine Jabra-produkter.

For de av dere som velger å kople enheten til med blåtann er dette en svært simpel prosess: Sett enheten i søkemodus og be din telefon, nettbrett eller PC om å søke den opp og kople til. Du er ferdig. Stort mer komplisert blir det ikke med USB-kabel hvor du enkelt kopler denne til i datamaskinens USB-port og lar maskinen selv finne passende driver.

Programvare

Selv om ikke programvaren til Jabra er påkrevd, er det likevel flere fordeler knyttet dersom du likevel velger å installere denne. Foruten programvareoppdateringer og enhetsstatus, er det også mulig å endre hvilken programvare som skal kontrolleres som standard av enheten dersom du har flere applikasjoner kjørende samtidig.

Du kan også velge om du ønsker å deaktivere stemmestyring (informasjon) fra enheten eller om du vil tillate flere enheter å benytte enheten samtidig for lydvarsler. Andre mer sikkerhetsmessige funksjoner som å slette parede enheter er også tilstede.

Jabra Speak 710 - Jabra Direct software

Jabra Speak 710 - Jabra Direct software
Programvaren Jabra Direct gir deg informasjon og innstillinger til din Jabra Speak 710, men er ikke nødvendig for å bruke enheten i det daglige.

Hvorvidt vi savner en applikasjon for smarttelefoner og Windows til å erstatte Jabra Direct er redaksjonen noe delt i og vi velger derfor å justere karakteren ned et hakk for dette punktet.

I bruk

Det er viktig å påpeke at dette er en enhet som primært er designet for konferanser og telefonsamtale, er det ingenting i veien for å slå to fluer i en smekk og kunne høre på musikk når du er på hotellet. Et annet element som ikke kommer klart nok frem i avsnittet som omhandler design, er det svært elegante og tiltrekkende brukergrensesnittet for berøringsknapper. Enten det er å justere volum eller å kontrollere møteromsapplikasjonen er det en svært god interaksjon mellom det fysiske produktet og applikasjonen den styrer.

Lydkvalitet

Selv om lyden i Jabra Speak 710 er helt overkommelig til musikkbruk, føler vi det ikke er helt verdt å kople denne opp for å erstatte de integrerte høyttalerne i vår Surface Pro 4. Misforstå oss rett, Jabra Speak 710 er bedre, men det er ikke utklassing. Den store gevinsten kommer først når du har et timelangt møte på nett og har telefonsamtaler på samlebånd kvelden gjennom.

Høyttaleren gir både god dekning for deg som person og gjør det mulig for oss å kunne bevege oss rundt i rommet og fremdeles kunne lytte til samtalen som pågår, samtidig som mikrofonen gjør det mulig for motparten å kunne høre våre innspill på en god måte.

Batterikapasitet

Ettersom vi benyttet Jabra Speak 710 mot vår stasjonære datamaskin i størst grad, valgte vi å kople enheten til med den integrerte USB-kabelen. Ettersom dette skjedde med hyppige mellomrom og fikk dermed ladet opp batteriet fikk vi aldri virkelig tappet batteriet i testperioden.

Dog, etter en uke i New Orleans og flere telefonsamtaler med en totaltid på over ti timer, er rimelig å anta at dette er innenfor et ordinært bruksmønster. Produsenten selv oppgir at Jabra Speak 710 har en batterikapasitet på 15 timer. Batteriet er fulladet etter rundt tre timer og batteristatusen kan overvåkes i Jabra Direct.

Konklusjon

Med et enkelt og vennlig brukergrensesnitt, klar lyd i telefonsamtaler og et brukervennlig oppsett og installasjon er de sentrale områdene for produktet utelukkende notert med positive fortegn.

Med et transportvennlig design og medfølgende bæreetui er dette noe som ikke bare hører hjemme på møterommet, men som vi i redaksjonen har hatt stor glede av på interkontinentale reiser.

Selv om det ikke blir full pott, er det kun pris og litt bedre lydkvalitet for musikkavspilling som virkelig kunne påvirket resultatet. Selv om vi etterlyser apper i teksten er dette et sekundært ønske som vi ikke vier for mye oppmerksomhet.

Om du driver Kjelltech eller har eget hjemmekontor: løp og kjøp!

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

100%

Oppsett og installasjon

90%

I bruk

90%