Lyst til å styre lyset fra mobilen? Vi har tatt en titt på TP-Link sine smartlyspærer.

Smarthusløsninger har blitt populært og det har etter hvert kommet mange ulike systemer å velge i. Fra de helt enkle, til de som kan gjøre nær sagt alt. Personlig bruker jeg fra før av et Z-wave-basert system bygd rundt den populære sentralen VeraPlus og det var derfor interessant å se hva et enklere system, uten sentral kunne gjøre.

Det vanlige for slike løsninger er at man har en egen hub eller sentral om man vil. Dette er selve hjernen i systemet og fra denne styres alle funksjoner i huset. Med TP-Link sitt system, så kan man velge å bruke lyspærene helt uten hub, da hver lyspære kobles direkte til det eksisterende nettverket i huset (Wifi). TP-Link har også en egen sentral kalt SR20 som skal gjøre systemet smartere, men vi kan ikke finne denne for salg enda. Denne testen blir derfor basert på det helt enkleste oppsettet, for deg som kun vil ha en lyspære eller fem og vil kunne styre de fra mobilen.

Vi takker TP-Link for testenheter og lyspærene vi har fått til test er:

LB120, som er en pære som kan dimmes og har justerbar hvitfarge. Fra 2700kelvin til 6500kelvin. 2700k kalles for varmhvit og er gulaktig i lyset slik vi kjenner de gamle 60W lyspærene. 6500k er hvitt og skal illustrere dagslys.

LB130 er en lyspære som kan dimmes og endre hvitfarge fra 2500k til 9000k, men hvor man også kan endre farger.
Vi ser litt nærmere på dem.

Design

Kvaliteten virker upåklagelig og man føler man sitter med et robust produkt i hånden. Ulempen i forhold til noen andre smartpærer, er at pærene fra TP-Link er ganske store av seg og vil derfor ikke nødvendigvis passe inn i alle eksisterende lamper. De er ikke tykkere, men litt lengre slik at i vår ene testlampe som er en gulvstående lampe med lyspæren i toppen vendt oppover, så stikker lyspæren litt over lampeskjermen. Ikke noe problem, men ikke alle synes det er like pent.

Oppsett

Lyspærene styres fra mobilen og TP-Link sin app heter Kasa og finnes til Android og iPhone. Amazon Echo er også støttet, men har ikke kommet til Norge enda. Bruker du Android og har telefonen på engelsk for å få Google Assistent, så kan du også koble Kasa opp mot denne og slå på lyset f.eks ved å si. «Turn on lights in livingroom». Det fungerer bra, men vi venter på norsk språk fra Google for å gjøre det enda litt mer brukervennlig.

Appen er svært enkel i bruk, men litt kjedelig å se på. Man starter med å laste ned appen, lukk den opp og velg pluss-tegnet for å legge til en enhet. Velg Smart bulb og trykk Next. Sett strøm på lyspæren og vent til den blinker 3 ganger. Enkelt, greit og det fungerte helt fint på begge våre testenheter.

Appen er enkel i bruk og man styrer lett de funksjonene man har tilgjengelig.

I bruk

Uten en sentral/hub er det ganske så begrenset med funksjoner. Man kan slå på pærene hver for seg, eller lage en scene hvor man kan legge flere enheter til og velge hva som skjer når man trykker på knappen for denne scenen. F.eks. Alt lys på, Alt lys av eller Kino (dim til 20%) osv. Har du Android-telefon kan du også legge en liten widget på skjermen hvor du kan ha ulike scener som du har lagd på forhånd.

tp-link_smartbulb_1

 

Man kan også sette hver lyspære til å slå seg av, på eller dimmes til gitte tidspunkt. Praktisk, men dette er omtrent det man har av smartfunksjoner. Nå handler ikke denne testen om et smartest mulig oppsett, men hva man kan få i den enklere skalaen av slike løsninger for deg som kun vil styre noen få lys med standard lyspæresokkel (E27). Vi håper å få inn TP-Link sin smarthub SR20 samt brytere, veggkontakter og sensorer så fort de kommer på et europeiske markedet.

LB120 kan som nevnt dimmes og man kan justere hvitfargen. Fra varmhvit (2700k) til dagslys (6500k). Appen lar deg enkelt velge den hvitfargen du ønsker, enten ved å velge eksakt den fargen du vil ha på et fargekart, eller ved å velge kelvin. Med en «glidebryter» kan du enkelt justere lysstyrken også. I øvre del fra omtrent 70% til 100%, er det veldig liten forskjell på styrken og generelt oppleves lyspæren som lyssterk. Mer lyssterk enn sin storebror LB130, selv om de på papiret skal ha tilsvarende maks lysstyrke på 800lumen.

LB130 kan som sin lillebror dimmes, justere hvitfarge og i tillegg kan den lyse i ulike farger. Hvitfargen er har noe bredere spekter enn sin lillebror og LB130 kan justeres fra gulaktige 2500k til 9000k som oppfattes som blålilla.

Fargene justerer man på samme måte som hvitfargen og man bare drar et punkt over et fargekart. Vi skulle ønske at forskjellene i hvitfarge og farge var litt mer sømløs her slik som på LB120, for man kan bevege punktet for å finjustere fargen, mens man knapt ser en endring på pæren, før den plutselig endrer seg litt for mye i forhold til hva man ønsker.

Ellers er det til stor begeistring for barna på 2,5år og 6år når de kan velge farge på vår stående lampe ved kjøkkenbordet. Guttungen vil ha blått og jentungen rosa, så her er ingen middag kjedelig lengre og et lite tips om du har småbarn, så la de tro du kan trylle. Hold mobilen så de ikke ser den og snakk til lampen og fortell hvilken farge du/de vil ha, i det du trykker på fargen på mobilen. Lampen skifter fargen og barna blir elleville over at pappa på magisk vis kan snakke til lyspæren og få den til å skifte farge.

Circadian
For å sitere Wikipedia: «Døgnrytme eller cirkadiske rytmer er de naturlige døgnsvingningene i levende celler». TP-Link har derfor valgt å kalles deres funksjon Circadian og er en funksjon som justerer lysstyrken og hvitfargen etter når på døgnet man er. I innstillinger kan man velge hvor på kloden man befinner seg, og ut i fra det endres da lyset seg gjennom døgnet. En funksjon som fungerer veldig fint på LB120, men for LB130 sin del så er dagslys alt for blålilla. På dagtid lyser den altså med høy fargetemperatur og hvitaktig og mye lys, mens på kveld og natten er lyset svakere og mer gulaktig.

Dette er faktisk en praktisk funksjon og fungerer veldig fint, særlig på LB120 som gir et naturlig og fint lys gjennom hele døgnet. Lag en scene hvor man har lys på med circadian aktivert, så kan du enkelt slå på ett eller flere lys som automatisk justere intensitet og farge etter når på døgnet det er.

Konklusjon

I jungelen av smartlys og smartsystemer finner vi TP-Link sin løsning. Selv er jeg vant til å styre lyset hjemme fra min sentral basert på Z-wave, hvor flere ting skjer automatisk. Går jeg inn på kontoret, så slår lyset seg på og etter 20 minutter uten aktivitet så slår lyset seg av igjen. Dette er et lite eksempel på hva man kan få med en dedikert hub/sentral. Det som er spesielt med TP-Link sitt system, er at dersom du kun vil styre lysene, eller noen lys med E27-sokkel fra mobilen, så trenger du ingen sentral. Hver lyspære kobler seg opp til husets trådløse nettverk og med appen på telefonen din styrer du lysene.

Annet enn automatisk lystemperatur og intensitet samt mulighet for å styre automatisk av/på til tidspunkt, er det ikke andre smartfunksjoner man får. Da trenger man en sentral.

Men trenger du kun å styre lys fra mobilen, synes vi TP-Link sitt system fungerer godt. Det har vært noe forsinkelse innimellom fra man trykker på at et lys skal slå seg av/på til det faktisk skjer, men stort sett virker appen veldig responsiv og fin. Mens jeg skriver denne testen kom det også en oppgradering av appen og den fremstår nå enda finere og raskere enn før.

LB120 er den lyspæren vi liker aller best og som gir mest for pengene. Da må du klare deg uten å kunne få rommet til å lyse i alle regnbuens farger, men om barna får hver sin på sine rom, så klarer du deg antageligvis veldig fint med LB120. Den har mer naturlig lys, lyser sterkere, selv om de på papiret skal lyse like sterkt (800 lumen) og koster mindre i innkjøp.

Alt i alt liker vi dette systemet godt, og det passer for deg som vil ha det enkelt og kun styre noen lys fra mobilen. Trenger du mer avanserte funksjoner, bør du se andre steder inntil TP-Link selv kommer med egen sentral, fjernkontroller og sensorer.

Karakteren vi har gitt er basert på styring uten sentral og med hovedvekt på LB120 i all enkelhet.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

80%

Oppsett

85%

I bruk

75%