Techintervju: Fredrik Arveskär i Infinidat

Grunnlaget for skyteknologi er datatjenester med tilgjengelighet som er skalerbart - enten dette er din private, hybride eller offentlige skyløsning.

Det som fattet vår interesse for Infinidat er ikke at lagring har blitt sexy igjen, men snarer hvordan de har klart å transformere lagring fra en statisk innkjøpsgreie – til din egen skalerbare skylagring i ditt datasenter.

 – Fredrik, kan du ta ting fra begynnelsen?

Selvsagt! Infinidat ble grunnlagt for seks år siden av han som er omtalt som “lagringens gudfar”, Moshe Yanai. Hans målsetning etter å ha vært med på utviklingen i selskaper som EMC og IMB er å vokse til å være den største leverandør av lagring i verden, og vi har en god utviklingshistorie å vise til.

Per i dag er vi rundt 500 ansatte i selskapet, med en vekst på 250% hver kvartal per år. Det er også viktig å fremheve at bedriften driver profitabelt, veksten til tross. Vi begynte med å se på hva Software Defined Storage innebar for kunde og det vi fant var at kunden aldri kunne garanteres et SLA som ville være tilfredstillende på gjeldende lagringsløsninger, noe som resulterte i at vi lagde en Infinibox. Sett bort fra dette fungerer vår SDS-programvare i skyen eller på annen maskinvare fint.

 – Egenkomponerte, kan du utdype?

La meg begynne med å si at svært mange av våre produkter kommer direkte fra avdelingen som driver med kvalitetssikring, QA (Quality Assurance red. anm). Vi produserer ingen maskinvare selv, verken lagringsbokser eller lagringsmedier, men vår QA-avdeling setter sammen og tester hvilke produkter som til enhver tid gir best ytelse og pålitelighet på markedet.

Fredrik Arveskär (t.v.) og Dan Shprung fra Infinidat.

 – Er ikke dette ganske kostbart? 

Visjonen til Infinidat er å være raskere enn konkurrentene, ha bedre lagringskapasitet og samtidig være konkurransedyktig på pris. Vi kan gjøre det mulig for deg og dine kunder å lagre dine data i Norge, med høyere SLA, bedre ytelse og samtidig tilby lavere lagringspris enn Amazon Storage.

Den store gevinsten er derimot at den kan implementeres for alle typer kunder, enten det er innen bank og finans, strømmetjenester, backup eller lagring for virtuelle maskiner. Alle våre løsninger baserer seg på den samme koden og kan dermed implementeres på samtlige av våre lagringsenheter.

Når du tenker på utsagnet over om bedre ytelse, SLA og pris enn skyteknologi, er det også verd å nevne at vi har bedre ytelses- og lavere pris enn våre konkurrenter som leverer såkalt “all flash”-lagring. Hemmeligheten er ikke så veldig hemmelig, men undersøkelser fra våre europeiske kunder viser at 97% av all lesing av data foregår fra RAM, og RAM er som kjent raskere enn både flash (SSD) og tradisjonelle disker.

Vi har også prøvd å lage egne “all flash”-løsninger, men de blir simpelthen ikke raskere, bare dyrere ettersom flash er betydelig dyrere enn harddisker.

Jeg kan nevne en case for deg hvor vi hadde en kunde som brukte 6 timer på å hente ut en omfattende POS-rapport hvor dataene var lagret på en konkurrerende lagringsløsning som hadde all-flash, noe bransjen tradisjonelt snakker varmt om. Etter å ha implementert lagringsløsningen fra Infinidat på det ellers identiske miljøet – samme minne, prosessor og nettverk – ble rapporten generert på 45 minutter.

 – Ytelse er gull verd, det skjønner alle – men hvordan er egentlig behovet for lagring i markedet om dagen? Det ble en gang sagt at “disk i cheap”, hva tenker du om fremtiden rundt lagring? 

Alexander, den eksponentielle dataveksten er virkelig stor og kundene merker dette, leverandører av strømmetjenester og skytjenester merker dette. Selv om prisen pr Terrabyte fortsetter å gå ned, stiger behovet for lagring dertil raskere.

Noe av det våre nåværende og potensielle kunder er opptatt av er å kunne oppgradere lagringsmengden på svært kort tid. Du skjønner tegningen, akkurat som i skyen.

Det vi har gjort er at vi har tatt skyen ned til deg. Trenger du 500 terrabyte lagring, så selger vi deg en 500 terrabyte lagringsløsning. Det som derimot ligger i maskinvaren er at vi har gjerne sendt deg en enhet som har mekanisk kapasitet til å lagre både 2-3 petabyte. Denne ekstra kapasiteten kan du få tilgang på ved å oppgradere lisenskoden.

Som et eksempel; under evakueringen fra orkanen Irma i Florida, sendte Tesla ut en oppdateirng til sine kunder i regionen. Det er nemlig ikke noen fysisk forskjell på batteriene til bilene som har lengre eller kortere rekkevidde. Det hele ligger i programvaren. Med noen enkle tastetrykk fikk man nå muligheten til å kunne kjøre rundt 50-60 kilometer lengre pr lading. Og som en kuriositet; Tesla er kunde hos Infinidat…

Det du beskriver er jo nesten litt for godt til å være sant.. Hva er baksiden du ikke har fortalt meg om? 

Vi har én svakhet og det er intropunktet vårt. Våre produkter er i dag der at vi leverer lagringsenheter fra 115 terrabyte og oppover. Det sier seg selv at vi ikke selger til lav- og middelnivå-kunder med denne typen produkter.

Det sagt så er det viktig å fremheve at mange av våre kunder som tenker at lagring i denne klassen blir for kostbart, gjerne har sett til all-flash-leveranser. Det som er “common sense” er; dersom noe går tregt, oppgrader til SSD og flash, og flash er dyrt!

Det vi gjør er å identifisere hvorfor ting går tregt og tilbyr en utvidet lagringsløsning som benytter hastigheten til RAM, fleksibiliteten til flash og den lave lagringskostnaden til tradisjonelle disker. Dette gir både lavere pris og bedre ytelse enn mange tror.

Det som også er verdt å ta med, når vi først diskutere dette, er at denne typen lagring gjør en bedrift i stand til å levere en cloud-ready-løsning for deres eget datasenter. Som nevnt kan lagringskapasiteten oppgraderes med en lisenskode, ofte gjerne for kortere perioder dersom du har behovet for det. Dette reduserer behovet for å bestille nye lagringskontrollere, disker, nettverk og så videre. Alt er jo allerede installert.

Fredrik Arveskär fra Infinidat står ved siden av en Infinibox

 – Du snakket ganske varmt om QA-avdelingen, hva er greien?

Som jeg nevnte innledningsvis har vi ikke en egen utviklingsavdeling per se, ettersom vi ikke lager vår egen maskinvare. Vi har en avdeling som henter inn utstyr fra forskjellige produsenter hvor vår QA-avdeling setter disse opp mot ytelse- og pålitelighetstest.

QA-avdelingen til Infinidat har en spesiell historie tilknyttet én harddiskprodusent. Etter en testperiode oppdaget vi en systematisk svakhet med en spesifikk harddisk. Harddiskprodusenten hadde ikke mottatt denne tilbakemelding på denne modellen før og syntes det var noe merkelig. De sendte derfor en gruppe med ingeniører til vår fabrikk i Israel for undersøkelser.

Historien må egentlig tones noe ned, for det høres litt for ekstremt ut – men det hele endte opp med at selskapet dro fra besøket med å ha kjøpt aksjer i Infinidat og i dag benytter våre testresultater til forbedring av sine produkter. En slags ekstern kvalitetskontroll på produktene utenfor sitt eget tradisjonelle miljø, og for oss er dette et kvalitetsstempel som vi mener henger svært, svært høyt.

ITpro.no takker for intervjuet med Fredrik.

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...