- Det går ikke. -Joda, det gjør det!

Produktcase: Sonos as a Service

Både forhandlere og forbrukere har berømt SONOS for sin lydkvalitet og uovertrufne brukervennlighet - dersom du bruker en smarttelefon, nettbrett eller hjemmekino. Hvordan vil det gå når vi gjør alt annerledes enn tiltenkt?

Det er en liten fetish jeg har, men det er lite som stimulerer mitt geek-hjerte mer enn å få ting som egentlig ikke er ment å virke til akkurat dette. 

Etter at vår testsjef roste Sonos opp i skyene med deres Play:1 og Playbase, var det min tur til å stille det kritiske spørsmålet: Hva med oss som ikke har Android- eller iOS-enheter, men heller ønsker å benytte en Xbox og PC til formålet?

Det tok ikke mange minuttene før SONOS’ egen representant var på tråden; -Du kan jo finne ut av det?

Stor i munnen (a.k.a. bergenser), sier jeg selvsagt “bring it on”!

Oppsett og konfigurasjon

Her er det viktig å påpeke at vi lånte oss en iPhone for å konfigurere vår Playbase, Sub og to Play:1 som et hjemmekinosystem. Ikke fordi vi ikke kunne gjøre dette fra vår Surface og kontrollerapplikasjon for PC – det vet vi at fungerer.

Det som gjorde dette eksperimentet litt mer spennende var om et ferdigkonfigurert SONOS-system ville fungere mot vår Surface og Spotify uten denne på datamaskinen. SONOS-konfigurasjonen dukker nemlig opp i Spotify selv om du ikke har denne kontrollerapplikasjonen installert.

Etter en simpel konfigurasjon med iPhone var det så kommet til Spotify på vår Surface. Vi fikk spille av på andre enheter (datamaskiner) og styre musikken på denne måten gjennom Spotify, men SONOS? Nei, det gikk ikke.

Vi lastet ned kontrollerapplikasjonen og installerte denne før vi prøvde på nytt. Etter installasjonen fungerte det på første forsøk. Ikke et stort nederlag, men dog – ikke helt etter planen.

Hjemmekino med fiberkabel fra Xbox One

En av de fine fordelene med Playbase er at den har inngang for fiberoptisk lyd. Det gjør det mindre kritisk å bruke oppsettet i hverdagen uten en app – ettersom både Xbox One, PlayStation 4 og svært mange av dagens TV-er har fiberoptisk utgang. Dermed kan dette også inkorporeres med produkter som Chromecast, Miracast og Apple TV.

Vi plugger i fiberkabelen og vipps er det lyd fra alle høytalerne. Hvorvidt surroundeffekten slår inn eller ei, kommer i stor grad an på hvilket media som spilles av. Filmer med 2.0-lydspor kan med andre ord bli litt mindre sprekt enn forventet.

Hva med Groove Music fra Xbox-en da? Groove Music fungerer flott såfremt vi har konfigurert SONOS og spiller med fiberoptisk som lydkilde, men hva med å styre musikken med forskjellig musikk i forskjellige rom? Det er jo tross alt en av merkevarene til SONOS.

Time to gear up

Før vi splitter opp hjemmekinokonfigurasjonen ønsker vi å se om det finnes en SONOS-app i Windows Store til Xbox.

Nederlag – men i asken finnes det noen tredjepartsapplikasjoner, og med litt bingo ender vi opp med å like Phonos – en universal Windows app (UWA) som fungerer både på PC, Xbox, Windows Phone og Hololens (Yikes!). En rask runde i appen på Xbox gir oss ikke den mest solide brukeropplevelsen, men den funker. Eller, den funker så lenge du er inne i appen. Dersom du navigerer i Xbox-menyen settes musikken på pause – et alvorlig nedsig.

Vi splitter opp hjemmekinokonfigurasjonen og lar Playbase og sub forbli én sone, og setter en Play:1 i to separate rom, slik at det blir tre soner. For luringen med iPhone er jo dette ingen utfordring, ler vår testsjef. Passe munnen sin burde han!

En stue og to soverom senere i konfigurasjonen lar vi Phonos få en ny runde. Passe fornøyd finner vi ut at dette faktisk fungerer! Ikke bare fungerer det å spille av forskjellig sang i de forskjellige sonene, vi fikk også spilt av Groov Music på én sone og Spotify på de to andre. Så var det dette med å la Xboxen bli stående i appen da..

Det som i konfigurasjonen med én sone (hjemmekino) var en plage og lyden automatisk ble satt på pause når vi trykket på Xbox-knappen var nå borte, ikke fra Playbase og Sub, men fra begge Play:1-enhetene. De fortsatte å spille musikk fra sine respektive kilder (Groove Music og Spotify). Teorien her er at fiberkabelen overkjører den interne strømmingen fra Playbase.

Vi napper ut fiberkabelen og sjekker. For andre gang i teksten skriver vi “bingo”! Problemet ligger ikke i Phonos, men i at fiberkabalen overkjører den interne strømmingen i Playbase. Et par menysøk senere finner vi synderen; under menyen “TV-oppsett og -kontroll” er det en mulighet for å deaktivere Autospill TV. Velg det som passer deg best, men vit at den er der! Det gjorde ikke vi… før nå.

Konklusjon

Med våre funn er det egentlig kun en eneste ting vi kjenner et frustrasjonselement rundt, og det er at vi ved bruk av Phonos må dra ut fiberkabelen, og for bruk av alt annet må sette den pent tilbake på plass.

Det vi egentlig har klart er egentlig ingenting som ikke allerede ligger i funksjonaliteten, men snarere viser dette at du ikke alltid må ta for god fisk hva selgerne elektronikksjappen formidler – du kan benytte din favorittkonsoll som avspillingsenhet for ditt SONOS-system – uansett konfigurasjon!