Det er ikke helt russiske tilstander enda, men dashcams har for alvor begynt å innta det norske markedet. Vi har testet siste skrik fra NextBase.

For nær et år siden kom jeg ut av en forretning og fant en diger bulk i siden på en nyere Golf jeg disponerte. Synderen hadde forlatt åstedet uten å legge igjen en lapp i ruten, og jeg hadde heller ikke installert noe dashcam i denne bilen.

Til alt hell viste det seg at forretningen vi besøkte hadde et kamera som hadde fanget opp alt sammen på film, og viste en kvinne i 30-årene som uforsiktig åpnet sin bildør. Slike historier finnes det mange av og illustrerer hvor viktig det er med videodokumentasjon i trafikken. Nevnte vi forresten at damen arbeidet for et forsikringsselskap? Hyklere!

Nok forhistorie, dette kjenner vi alle til. Vi har testet NextBase 512GW Dashcam.

Design

Godt design handler ofte om personlig preferanse og omgivelsene det skal passe inn i. Likevel er det noen ting som vi kan ta for gitt. NextBase 512GW styrer klar de aller fleste designblemmene og fremstår som et over snittet veldesignet tilbehør for bil – men, det har sine moment.

Selve kameraet kommer med en plastikkutførelse som vi syntes er pent designet og ser over snittet bra ut. Kameraets bakside er også svært ryddig med en stor skjerm og touch-baserte, selvforklarende knapper.

En integrert GPS-mottaker er blant noe vi forventer av en slik enhet, og her er mottakeren integrert i sugekoppen som festes til vinduet. Vi liker også at alle kameraets tilkoblingsporter er tildekket med et gummideksel for å gjøre kameraet mer motstandsdyktig mot støv og vann. Unntaket her er MicroSD-porten på enhetens venstre side som ikke har deksel.

Selv om kameraet leveres med HDMI-utgang, tilkobling for et eksternt kamera (for å filme bak bilen) og USB-plugg for strømtilførsel og dataoverføring, er det også her en uventet bakside; mini-USB.

Greit nok at det ikke er USB-C, men vi forventer faktisk i det minste Micro-USB nå i 2017. Både GPS-festet for frontruten og selve kameraet har mini USB-tilkobling for strømtilførsel. Vi liker løsningen med strømtilgang i GPS-festet, men ikke mini USB-løsningen. Selv om det følger med både USB datakabel og billader er dette noe som river i totalkarakteren med store klør.

Montering og batterikapasitet

Selve monteringen er så enkel som den kan gjøres. GPS-vindusfestet monteres først, og deretter settes selve kameraet i dette. Selvsagt, dette forutsetter at du har fulladet batteri på kameraet. Hvis du ønsker å ha dette som en permanent installasjon, må du også trekke en relativt lang strømkabel for å holde liv i kameraet utover dette.

Hvorvidt du er fingerferdig eller bilen gjør en slik operasjon smertefritt er vanskelig for oss å avgjøre, men hey.. Hva klarer ikke en 10400mAh batteribank å hjelpe oss med for formålet? Ikke nødvendigvis optimalt – men det funker.

Noe annet som fungerer rimelig bra er det integrerte batteriet. NextBase opplyser ikke særlig mye om batterikapasiteten på deres dashcam, men vi skrudde på kameraet og lot det filme mens vi forfattet på denne teksten. Rundt 48 minutter senere merker vi at batteriet går flatt.

Dette holder ikke for den ulykkesbelastede E16 mellom Bergen og Voss – men batterikapasiteten er godkjent for kortere turer. La oss si til-og-fra jobb, samt hverdagskjøring.

En annen detalj er den polariserte linsen som sitter i forkant av kameraet, som gjør at du unngår gjenskinn fra frontruten. Dette krever derimot at du vrir på et lite hjul på linsehjulet etter at kameraet er installert.

Programvare

Det er viktig å påpeke at du kan spille av videoen direkte i både VLC og den innebygde videospilleren i Windows 10.

For de aller fleste er dette godt nok, men det er allikevel mange gode grunner til å installere applikasjonen til NextBase Replay 3. Programvaren lar deg oppdatere Firmware til kameraet, som ellers kan gjøres ved å importere en fil til minnekortet. Videre kan programmet holde oversikten over kjøretøyets hastighet, GPS-lokasjon, oversikt på kart med integrasjonsstøtte for Google Maps, samt G-krefter.

Selvfølgelig kan programvaren også hjelpe deg med filmredigering/klipping av lengre videofiler, samt eksportering av den ferdige videofilen til bruk i forsikringssaker eller tvistesaker.

I bruk

En av de tingene vi ble positivt overrasket over da vi åpnet esken, var at det fulgte med et 16 gigabyte minnekort. I følge NextBase skal dette være nok til omlag to timer med filming.

Noe som derimot trekker ned en god del, er at kameraet kun støtter opp mot 64 gigabyte minnekort, hvilket blir knapt om man ønsker å dokumentere ferden mellom Bergen og Oslo i lovlighet. Selvsagt, de færreste ønsker en åtte timer lang videosnutt og til hverdagsbruk vil det for de fleste være tilstrekkelig med lagringskapasitet for to timer.

For ordens skyld er det verdt å nevne at kameraet kan konfigureres til å kutte videofilene i to, tre eller fem minutters lengde. Som standard er den satt til tre minutter og høyeste oppløsning (1440p).

Vi velger å nedjustere oppløsningen til 1080p, ettersom full-HD i de fleste tilfeller er tilstrekkelig. Hver fil blir da på omlag 349 megabyte. En detalj vi legger merke til er at det blir lagret to videofiler – en i høy og en i lav oppløsning. Dette er noe som stjeler omlag 30% ekstra lagringskapasitet og vi finner ingen mulighet til å deaktivere denne funksjonen.

Vi tar kontakt med NextBase support via chat og får til svar at dette trolig kommer med i neste firmware-oppdatering. Samtidig opplyser support om at den komprimerte filen brukes til strømming over WiFi.

Øvrige funksjoner

Kameraet er utstyrt med en lyssterk bildesensor fra Sony, og en optikk med F1.6 i lysstyrke. Dette er gode spesifikasjoner, men dersom situasjonen skulle påkreve det, kan du i menyen øke/redusere lysfølsomheten.

Dersom du ikke føler for å filme hele ferden, kan du velge å ta stillbilder og sy disse sammen til en timelapse-funksjon. Du har også muligheten til å aktivere en “parkeringsmodus” som etter sigende skal aktivere kameraet dersom det er personer eller gjenstander som beveger seg i filmvinkelen til kameraet.

Vi har ikke testet denne funksjonen i stor grad, men viser til potensielle utfordringer med dette; de fleste av parkeringsskadene skjer ikke i fronten av bilen, men på siden hvor kameraet ikke har utsikt.

En funksjon som kan være til nytte er også muligheten for å slå av lyd på opptakene. Ikke en stor greie, den kan uansett fjernes i redigeringsprogrammet i ettertid.

WiFi og app

En funksjon vi likte litt bedre er muligheten for å kunne overføre eller se film direkte fra kameraet og over på din Android- eller Ios-enhet. Dersom du ikke ønsker å drasse med en datamaskin, kan en Ipad mini være ypperlig for å vise frem videoen. Du aktiverer WiFi på selve kameraet, lar telefonen eller nettbrettet koble seg opp mot det trådløse nettverket og skriver inn det komplekse (!) passordet (12345678).

Ikke bare kan du overføre filmene til senere bruk, eller strømme disse direkte fra kameraet. Du kan også se på bildet i sanntid fra kameraet. Sanntid med en forsinkelse på rundt ett sekund, vel og merke. I appen kan du også markere videoer du ønsker å beskytte, dersom du ikke ønsker at kameraet skal automatisk skrive over filmen når minnekortet nærmer seg fullt.

Konklusjon

Selv om det ikke er mye å utsette på NextBase 512GW, er det fremdeles detaljer som gjør at vi hadde forventet litt mer av et produkt til rundt to tusen kroner i 2017. Eksempelvis er valg av USB-inngang og litt bedre batterikapasitet noe som ville vært et solid pluss på karakterskalaen.

At kameraet likevel holder i gode 45 minutter med opptak og et brukervennlig PC-program, WiFi-støtte og et ellers helhetlig solid produkt, er det noe som bidrar til en hyggelig sluttkarakter.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

65%

Installasjon/batterikapasitet

90%

Programvare

95%

I bruk

85%