Sliter du med Wi-Fi dekning i enkelte rom eller etasjer? Mesh-nettverk er i vinden om dagen for privatmarkedet og vi har tatt en titt på TP-Link sin utgave, Deco M5

Mange har erfaring med at trådløst nettverk er krevende å få til. Man plasserer gjerne en router der man har tilkoblingspunkt inn i boligen og ofte ender dette med at motsatt side og enkelte rom/etasjer vil være med svært dårlig eller ingen dekning.Mange har satt opp såkalte range-extendere for å utvide rekkevidden, men det er tungvint å måtte forholde seg til ulike nettverk når man går hjemme i boligen.

Mesh-nettverk har vært vanlig på bedrifter, men har nå kommet for fullt til privatmarkedet. Fordelen med det i forhold til en vanlig router med range-extendere, er at man plasserer ut flere små bokser i boligen, som hver sørger for å gi et område dekning. Alle har samme nettverksnavn (SSID) og mobilen, nettbrettet osv. bytter automatisk mellom de ulike nodene. Dermed får man et trådløs nettverk som kan dekke selv digre boliger med stabilt trådløst nettverk.

Flere aktører er på banen og vi har nå sett på TP-Link sin utgave, som består av tre små, runde enheter(kan utvides til 10stk). De er helt like og en av de må kobles til modemet og erstatter routeren om man ønsker. De andre nodene kobles deretter sammen, plasseres strategisk rundt i boligen og utgjør dermed et trådløst nettverk som har veldig mye større rekkevidde enn en enkelt router.

Design

Bilde: ITpro

Når må pakker opp føler man umiddelbart kvalitet. Fin eske og ryddig innpakning, gir et godt førsteinntrykk. Enhetene er laget i plast og er små, runde og har et enkelt og pent design. Jeg tror nok de aller fleste med en bedre halvdel ikke vil møte særlig motgang her.

På toppen finner vi et lite lys som indikerer om alt er i orden eller ikke. Bak er det strømkontakt via USB-C og 2 stk. ethernetporter. Det er det og det er for så vidt alt man trenger for dette oppsettet.

Oppsett

Bilde: ITpro

Det første som møter en når man pakker opp, er en beskjed om å laste ned appen for Deco. Den finnes til Android og iOS. Her er det nemlig ikke noe webgrensesnitt og alt foregår via mobilen. Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk til hvordan det skulle bli å sette opp dette via mobilen, men her fikk jeg meg en gledelig overraskelse.

Med appen vel installert på iPhone, måtte man registrere en konto hos TP-Link hvis man ikke har dette fra før. Deretter kobler man en av enheten, samme hvilken, til modem og strøm. Telefonen kobler seg så til enheten via Bluetooth og etter noen sekunder fant telefonen enheten.  Deretter gir man nettverket navn, velger passord og den ble så koblet til internett. Svært enkelt og intuitivt. Neste skritt var å trykke på + tegnet for å legge til neste node.

Bilde: ITpro
Bilde: ITpro
Bilde: ITpro

Noden ble plassert i stua og etter noen sekunder ble den funnet og koblet sammen med den andre noden. Samme var det med node nummer tre som ble plassert i gangen. Etter ca. et kvarters tid, var alle tre nodene satt opp, oppdatert og stod der de skulle. Har man et svært vanskelig hus og ønsker flere noder, kan man kjøpe de enkeltvis og bygge ut nettverket med inn til 10 noder. Men du skal ha ganske enormt eller vanskelig hus før dette er nødvendig og tre noder som det følger med i pakken, skal dekke om lag 420kvm.

Her må vi virkelig rose TP-Link for et svært enkelt oppsett og jeg må virkelig si jeg ble positivt overrasket over hvor enkelt det var å sette opp dette via mobilen.

Funksjoner

For de som har byttet ut routeren fra internettleverandøren med en diger sak med antenner som får selv Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til å bli grønn av misunnelse og som liker å knote selv for å finjustere hver funksjon, vil nok føle slike system litt begrenset foreløpig. En vanlig router styres jo hovedsakelig via avanserte web-grensesnitt og har et hav av funksjoner samt bedre dekning per enhet.

Bilde: TP-Link

Så tar vi en topp-router i dag mot 1 stk Deco M5, så vil routeren ha høyere hastighet og bedre rekkevidde, men siden mesh-nettverket består av flere enheter, vil dette til sammen gi bedre rekkevidde og dekning. Sammenkoblingen mellom enhetene skjer enten trådløst eller via kabel. Siden hver Deco har to ethernet-porter, kan man altså strekke kabel til steder hvor man ikke får frem signal over hodet. Typisk gjennom tykke betongvegger, gulv med vannbåren varme osv.

Slike system er foreløpig noe begrenset på funksjonalitet, men man har det viktigste. Vi synes likevel TP-Link har fått med relativt mange funksjoner og man har fått med mulighet for å sette opp et gjestenettverk, hastighetstest, svarteliste av enheter, manuell/automatisk DNS-innstillinger, adressereservering, port forwarding, DDNS (gratis via TP-Links egen tjeneste), foreldrekontroll eller sperrefunksjon som TP-Link kaller det, QoS og sist men ikke minst har systemet innebygd antivirus fra Trend micro. En ting vi savner, er WPS. Vi har kontaktet TP-Link om dette og de svarer at dette kommer som en software-funksjon om ikke lenge.

Sperrefunksjon
Det vi liker spesielt godt er sperrefunksjonen (foreldrekontroll). Grunnen til at TP-Link velger å kalle det for sperrefunksjon, tror jeg nok er at den er relativt avansert og man setter opp ulike personer i hjemmet og velger hvilken gruppe de skal tilhøre. Voksen, barn osv. Så velger man hva hver gruppe skal ha tilgang til for deretter å velge hvilke enheter i nettverket som er knyttet til de ulike personer.

Man kan så gå inn på hver bruker og inn på noe som heter innsikt, som viser hvilke tjenester som har vært i bruk i hvor lang tid. Her kan man også sperre enkelte tjenester hvis man ønsker. Dette gjør at man får en fin oversikt over hvilke tjenester som benyttes, samt at det er enkelt å skreddersy hva man ønsker å sperre fra f.eks. små barn, tenåringer eller voksne.

QoS (Quality of service) er også på plass og man kan her velge mellom ulike forhåndsdefinerte innstillinger som standard, spilling, strømming, surfing, chatting eller egendefinert hvor man selv bestemmer hvilke tjenester som skal få høyest prioritet. Veldig lettfattelig og fint satt opp.

Bilde: ITpro
Bilde: ITpro
Bilde: ITpro

 

Antivirus
En annen funksjon som er veldig kjekk, er det innebygde antivirusprogrammet. Her leveres det med tre-års lisens fra Trend micro og all trafikk og alle enheter blir da beskyttet. Jeg er normalt svært forsiktig med hva jeg trykker på når jeg får e-post som virker mistenkelig og det var med litt spenthet jeg trykket på en lenke i en typisk «luremail» som virket mistenkelig og her spratt det opp en advarsel fra Trend om at denne siden var usikker. Veldig betryggende å ha et ytre lag av beskyttelse i tillegg til hva man evt. måtte ha på hver enkelt enhet. Vær obs på at det følger med lisens for tre år og det står ikke noe om hva prisen er etter disse tre årene.

Ytelse
Vår testbolig er ingen utfordring for dette systemet. En leilighet på 1 plan og 107kvm. Her har vi normalt god dekning over alt, men unntak av ett rom som har litt reduserte forhold grunnet beliggenhet bak badet som tar en del av signalene. For å utfordre systemet, har vi også lånt naboleiligheten. Skillet mellom leilighetene er en tykk betongvegg. Enhetene er satt i samme leilighet, omtrent midt i gang ved soverom, bod ved kjøkken og i stue. Leiligheten har fiber inn og vi har en hastighet på 250mbps opp og ned.

Som nevnt vil en normalt stor router klare å dekke de fleste steder i leiligheten, men unntak av ett soverom. Med Deco M5, har vi full dekning i en hver krok av leiligheten. Også ute på balkongen og utenfor har vi dekning. Hastigheten med original-router ligger omtrent på 260mbps, mens Deco M5 serverer ca. 250mbps når vi står 0,5 meter fra novednoden. En ting vi legger merke til er at hastigheten målt via en node, ikke når opp til maks hastighet, men typisk ligger mellom 180 – 200mbps.

I naboleiligheten som da ligger adskilt med en betongvegg, har vi tidligere så vidt fått inn vårt trådløse signal fra originalrouteren, men knapt nok brukenes til noe. Med Deco M5 har vi nå dekning selv her og vi kan fint bruke vårt eget nett. Hastigheten har riktignok falt til 25-30mbps, men dette er mer enn nok til de aller fleste formål.

Bilde: ITpro
Bilde: ITpro
Bilde: ITpro

 

En liten ting man skal merke seg hvis man gamer, er at pingtiden mot internett er noe høyere via en node enn direkte fra enheten man kobler mot nett. Vi måler normalt 4-5ms fra hovedenhet og 7-8 fra en node.

Konklusjon

Er du blant de som sliter med god nettverksdekning i huset ditt, er du ikke alene. Dette er et allment problem, og mange har nok endt opp med å kjøpe en monster-router med «ørten» høymaster for å prøve å bøte på problemet.

Mesh-nettverk fungerer på en litt annen måte enn tradisjonelt nettverk. Istedenfor å ha en stor sender, har man mange små. Hver av de små enhetene kobles sammen trådløst eller med kabel og tilkoblede enheter ser det som ett nettverk. Systemet velger selv beste frekvens, bånd og node til en hver tid etter hvert som vi flytter oss rundt i boligen.

Bilde: ITpro

TP-Link Deco M5 er et slikt system og vi er veldig positive til hvordan dette systemet fungerer. Man må gi avkall på de mest avanserte funksjonene, men det viktigste er på plass. Systemet settes utelukkende opp fra mobilen og er også latterlig enkelt å sette opp. Appen er veldig fin og lettfattelig og man er i gang med alle enheter oppe i løpet av minutter.

Hastigheten er noe lavere enn hva man får ut av de beste routerne på markedet og pingtid mot nett øker noe hvis man kobles til via en av nodene, men dette er ikke hovedargumentet for å kjøpe et slikt system. Her er ikke maks hastighet og pingtid det viktigste, men at man faktisk har god dekning og hastighet i alle rom. Vi tipper de som kjøper dette, er sjeleglade for å ha god wifi-dekning i hele boligen og vi nøler ikke med å anbefale TP-Link Deco M5. Pent å se på, utrolig enkelt å sette opp, wifi i et stort område, god foreldrekontroll og antivirus gjør dette til en god investering.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

90%

Oppsett

100%

Funksjoner

80%

Ytelse

80%