Advarer mot utpressingsforsøk fra cyberkriminelle før innføring av personvernforordningen

Advarer mot utpressingsforsøk fra cyberkriminelle før innføring av personvernforordningen

Trend Micro publiserte nylig en sikkerhetsrapport som avslører sterk vekst innen løsepengevirus, forsøk på hacking av kryptovaluta-utvinning og epost-svindel rettet mot næringslivsledere.

Sikkerhetsrapporten fra Trend Micro, The Paradox of Cyberthreats, bekrefter tidligere spådommer for 2018, hvor cyberkriminelle i økende grad vil forsøke å utnytte manglende IT-sikkerhetskunnskaper og utdaterte systemer til sin fordel.

Rapporten viser at utpressingsforsøk vil sannsynligvis rettes mot organisasjoner som prøver å overholde den nye personvernforordningen som trer i kraft 25. mai – også kjent som GDPR (General Data Protection Regulation).

Les ITpro.no’s innføringsguide til GDPR her

The Paradox of Cyberthreats

Angrepene vil bli mer sofistikert og avanserte, og avkastningen for de cyberkriminelle vil bli større, viser rapporten.

Trolig vil flere cyberkriminelle forsøke å presse penger fra bedrifter ved å først finne ut hvor stor straffen for å bryte den nye personvernforordningen er og deretter kreve løsepenger som er noe mindre enn den potensielle boten.

– Sikkerhetsrapporten vår for 2017 viste at trussellandskapet er veldig omfattende og økende. Cyberkriminelle demonstrerte klart og tydelig at de var i stand til å presse selskaper for mye penger ved å strategisk velge seg ut kritiske ressurser hos sine ofre, sier Karianne Myrvold, som er kommunikasjonssjef i Trend Micro.

Sikkerhetsrapporten kan leses her.

Løsepengevirus økte med over 30% i 2017

Antall løsepengevirus økte med 32% fra 2016 til 2017 og kostet bedrifter og organisasjoner globalt nærmere 50 milliarder kroner. Løsepengevirusene var is tørre grad målrettede angrep mot utvalgte selskaper, og startet i 94% av tilfellene med en epost.

Til tross for økt oppmerksomhet rundt næringslivsbasert epost-svindel, også kjent som BEC (Business Email Compromise) – er trusselen fortsatt svært stor. Toppledere kan forvente å bli utsatt for epost-bedrageri i løpet av 2018. Antall angrep doblet seg fra første til andre halvdel av 2017.

Svindelforsøket er enkelt og kostnadseffektivt, og krever forholdsvis lite i form av infrastruktur. De totale tapene knyttet til slik epost-svindel anslås til å lande på rundt 90 milliarder kroner på verdensbasis i løpet av 2018.

Alt og alle kan bli utsatt for cyberkriminelle

Internet of Things (IoT) representerer også en stor sikkerhetsrisiko som cyberkriminelle vet å utnytte. IoT-enhetene vil i stor grad bli brukt til å utføre et eksternt angrep, fremfor å bli brukt til å angripe det nettverket IoT-enheten til koblet til.

For å beskytte seg mot hackere og cyberangrep, anbefales bedrifter å etablere en lagdelt forsvarsstrategi som tar høyde for samtlige enheter som er tilkoblet nettverket, og dermed internett. En strategi som kombinerer de nyeste sikkerhetsteknikkene med påviste løsninger som også beskytter eldre infrastruktur.

Uavhengig av enhet og applikasjon, må de aldri blir tilkoblet internett uten at de er riktig konfigurert for maksimal sikkerhet;

  • Endre standard passord: Bruk unike og komplekse passord for samtlige smarte enheter, spesielt for bredbåndsroutere. Dette vil kunne redusere muligheten betydelig for at hackere klarer å skaffe seg tilgang til resten av nettverket
  • Sett opp enhetene for maksimal sikkerhet: Endre standardinnstillingene for maksimalt personvern. Implementer kryptering for å hindre uautorisert overvåkning og tilgang til data.
  • Hold enhetene oppdatert med siste programvare/firmware: Oppdater programvare til den nyeste utgaven. Alternativt aktivere automatisk programvareoppdatering for å unngå å bli rammet av sårbarheter i eldre programvareutgivelser.
  • Vær kritisk til det du mottar: Vær ekstra oppmerksom på eposter du mottar fra ukjente. Men også uvanlige eposter du mottar fra kjente. Det samme gjelder nettsteder du besøker. Falske nettsteder og eposter kan bruker til spam, phishing, skadelig programvare og målrettede angrep.

Kilde: Trend Micro pressemelding