Hjelper matallergikere med skyteknologi og kunstig intelligens

Hjelper matallergikere med skyteknologi og kunstig intelligens

Å be om måltider som er fri for allergener kan by på utfordringer. Nå vil Microsoft bistå med kunstig intelligens

Se for deg følgende; du har brukt en time på matbutikken, men har fremdeles ikke klart å komme deg mot kassen. Ikke fordi det er mange kjente som spør deg om hvordan livet ditt er om tiden, men du nileser listen over ingredienser i maten.

I en pressemelding fra Microsoft, ønsker de å redusere problemet ved å unngå krysskontaminering av mat. Sammen med én av Europas ledende produsenter av plastemballasje, Greiner Packaging,  utviklet en «multibarriereteknologi» (MBT) for bedre å bevare produkter som babymat, ferdigmat, dyrefôr og populære kaffekapsler. MBT er utviklet for å beskytte innholdet i matemballasjen fra påvirkning utenfra og for å holde produktene ferske uten å bruke konserveringsmidler som kan fremkalle allergier.

Denne prosessen er fullstendig automatisert og kontaktfri og overvåkes 24 timer i døgnet av et multikamerasystem. Ved å samle inn og analysere dataene – som genereres i Microsoft Azure og behandles ved hjelp av kunstig intelligens – kan Greiner se mønstre og forutsi potensielle feil i produksjonssyklusen, minimere sjansen for menneskelig feil, eliminere krysskontaminerte eller avviste produkter fra å komme inn i forsyningskjeden.

Moderne overvåkning i et krevende marked

Hvis du eller en av dine nærmeste lider av alvorlig allergi – forårsaket av mat, dyr eller pollen – så vet du godt hvordan det føles å leve med at et allergianfall eller anafylaktisk sjokk kan være rett rundt hjørnet og i verste fall kan være dødelig. Det er heldigvis ganske sjelden at folk dør av allergianfall, men 150 millioner europeere med allergier lever allikevel med denne frykten. Det er anslått at opptil 235 millioner europeere vil være berørt innen 2025, hvilket gjør allergi til den vanligste kroniske sykdommen i Europa.

Europeiske standarder for klassifisering, merking og emballasje er fortsatt blant de strengeste i verden. Men moderne matproduksjon og globale forsyningskjeder er kompliserte prosesser, og derfor kan produsentene fremdeles ikke garantere at det ikke forekommer spor av allergener som melk, egg eller nøtter i produktene deres.

Likevel, enn hvor mye produsentene markerer produktene sine med “Sin Gluten” i spanske dagligvarehyller, er faren for krysskontaminering nå ett steg nærmere historie.