Sonos Play:5 er den største høyttaleren Sonos tilbyr. Den kan stå alene, eller som stereopar og det spiller som bare det.

Vi har tidligere testet Sonos Play:1 på samme måte. Denne gangen er det den aller største broren, Play:5 vi har testet.

Sonos Play:5 er mye høyttaler. Det jeg mener med det, er at i denne store men allikevel lille boksen har Sonos klart å putte inn 3 diskanter, 3 bass/melomtoner og hele 6 forsterkere. Forsterkerne er i klasse-D og de tar derfor lite plass, men kan yte mye.

Vel, mye er ikke nødvendigvis god lyd, så hvordan låter Play:5? Vi skriver mer om lyden senere. Først ser vi på det visuelle.

Oppdatering 11. Juli: Allerede i dag kom oppdateringen som lar deg spille av lyd via AirPlay2 fra iPhone og iPad. Oppdater appen og deretter oppdateres alle enheter samtidig. Vi har testet og det fungerer utmerket. Man kan velge avspilling til en eller flere rom/enhter samtidig.

Design

Bilde: ITpro.no

Førsteinntrykket av Play:5 er at den virker solid. Stor i forhold til de andre høyttalerne til Sonos, men allikevel virker den svært solid. Man merker at dette er kvalitet og dette til tross for at Play:5 i hovedsak består av plast. Man kan velge i fargen hvit med svart front, eller helsvart.

På toppen finner vi tre touchknapper. Volum opp/ned og spill/pause i midten. Man

Bilde: ITpro.no

kan også skifte sang frem og tilbake ved å dra fingeren over alle knappene i den retningen man ønsker.

Vil man ha neste sang, så dra fingeren fra venstre til høyre over alle knappene. Motsatt for å velge forrige sang. En veldig smart og praktisk funksjon.

Bilde: ITpro.no

Bak er det inngang for nettverk, 3,5mm linjeinngang samt paringsknapp, enkelt og greit.

Fronten består av et gitter som dekker alle høyttalerelementer. Fronten er av plast og innehar over 60 000 små hull for å slippe gjennom mest mulig lyd. Alt i alt er det et svært ryddig og enkelt oppsett, men mulig litt kjedelig design?

Oppsett

Sonos er kjent for sitt svært lettfattelige brukeroppsett. Appen er selve kjernen i et Sonos-system og er blant de aller beste på markedet. Kanskje ikke så rart, når Sonos er bestefar å regne innen multiromløsninger for privatpersoner.

Er det første gangen du eier en Sonos-høyttaler, starter du med å laste ned appen. Deretter oppretter du en konto hos Sonos. Etter det så følger du rett og slett anvisningen du får i appen og etter svært kort tid er systemet på nett. Trengs det oppdatering, så finner appen det ut selv og tar deg gjennom oppdateringen. Oppdateringer gjøres også svært hurtig og vi har nå brukt Sonos over en god tid og aldri hatt problemer med en eneste oppdatering.

Stabilt
En annen ting som også kjennetegner Sonos er hvor utrolig stabilt det er. Det er uhyre sjeldent at noe tuller. Det har skjedd, men det er så jeg ikke en gang husker hva det var. Her har mange produsenter noe å lære.

Bilde: ITpro.no

En eller to Play:5
Som med de andre høyttalerne til Sonos, kan man velge å kjøre de enkeltvis, eller i stereopar. Når vi testet Play:1, var det en enorm forskjell på når vi kjørte en eller to høyttalere. Play:5 er såpass kraftig, at den kan fint jobbe alene og tilfredsstille mange. Man får riktig nok ikke det store stereoperspektivet og lydtrykket blir noe mindre enn om man kjører to.
Velger man derimot å kjøpe seg to Play:5, får man en helt annen opplevelse og man sitter da med et oppsett som uhyre mange vil være fornøyd med som hoved-oppsett i stua. For oss ihuga hifi-fans er ikke lyden god nok som hoved-oppsett, men jeg tar meg stadig i at jeg bruker Sonos til daglig når jeg gjør ulike ting i boligen og musikken står på i bakgrunnen.
Skal jeg derimot sette meg ned å lytte, så bruker jeg et annet oppsett, men så koster også det over 18 ganger så mye som to Play:5, så det skulle bare mangle at det ikke låter bedre.

Play:1 i stereooppsett, nærmest krevde at man brukte Sub i tillegg for å få fundament i lyden. Med Play:5 er ikke det tilfelle og flere ganger når jeg har testet med og uten, velger jeg faktisk å slå av Sub, da Play:5 formidler lyden så bra alene, at jeg ofte foretrekker det. Men har du f.eks. også en av lydplankene til Sonos, eller Playbase så ville jeg kjøpt Sub for å få et så komplett oppsett som mulig.

Bilde: ITpro.no

Truplay
Vi har tidligere vært delt i opplevelsen av Truplay og er vel fortsatt det. Personlig avhenger det veldig av musikken man spiller. Noe musikk låter bedre med Truplay og annen musikk låter bedre med Truplay avslått. Uansett strammes ofte lydbildet opp med Truplay, lyden blir større og vi merker at Sub blir bedre i samspill med Play:5.

Så på gode innspillinger, vil det ofte låte bedre med Truplay, mens på eldre innspillinger og musikk som ikke har så gode innspillinger vil det etter min smak låte bedre uten Truplay. Da velger jeg heller å justere lyden manuelt i appen slik at det spiller slik jeg liker.

Uansett er dette en funksjon som er veldig smart og som mange uten den helt store erfaring eller interessen for lyd, vil nyte godt av. Aldri har det vel vært lettere å kalibrere en lydløsning for «hvermansen».

Funksjoner

Sonos er enkelt. Svært enkelt og det er i hovedsak en streaming-løsning. Det ser man når man på Play:5 kun finner 1 enkel analog inngang og det i form av en 3,5mm. Det er ingen digitale innganger, men man har muligheten for å koble til f.eks. mobiltelefon, MP3-spiller o.l. og spille av lyden via Play:5.

En genial løsning, er i alle fall at den analoge kilden man kobler til den ene Play:5, kan man bruke til å spille av i en hvilken som helst Sonos-høyttaler man har i systemet. Slike ting er det som er så deilig med Sonos, de har tenkt gjennom så mye og legger mange funksjoner i appen for å gjøre det enkelt for oss brukere å bruke. Dermed senker de terskelen ned til et minimum for hvem som kan klare å bruke et slikt system. Det kan nemlig de absolutt aller fleste klare.

Vi har i tidligere tester nevnt at Tidal ikke har mulighet for å spille av direkte til Sonos-systemet, men det er nå på plass. Airplay2 er nå også støttet.

Bluetooth er en annen ting som kunne vært kjekt for noen, men det er ikke dette Sonos ønsker å tilby. De tilbyr multiromløsning og alt bygges rundt deres app. På den måten får de i alle fall systemet til å fungere bort imot perfekt til enhver tid.

I tillegg kan Play:5 brukes i noe fuktige miljøer da den er fuktighetsbestandig og derfor egnet for bruk på bad og uteplasser.

Lyd

Bilde: Sonos

Så litt om det aller viktigste, nemlig lyden. Lyd er som kjent uten fasit, da vi mennesker oppfatter lyd ulikt. Vi liker ulike lydsignaturer og noen liker mye bass, noen liker mye diskant osv. Det som er med Sonos, er at de har lagt seg på en linje som jeg tror veldig mange vil like. Det spiller stort og tøft, med god pondus og bass. Bassen er litt myk som jeg pleier å si, og det på tross av en digitalforsterker. Mye av lyden tunes nok her via innebygde digitale filter for å lage den lyden Sonos ønsker, ut av så små høyttalerelementer. For er det noe Play:5 kan, så er det å spille bass. Ikke helt ned i kjelleren, men overraskende dypt.

Bilde: ITpro.no

Når vi kommer til mellomtonen så er den helt akseptabel, men den er med litt lite nerve. Svært mye av informasjonen i musikk, spilles jo i mellomregisteret og det merkes at det brukes digitale forsterkere her. Jeg har som et oppsett nummer to sammenlignet litt med Electrocompaniet sin Living-serie og brukt Tana-høyttalerne i stereo. Hvis man sammenligner lyden direkte, så låter Electrocompaniet mer analog og mer ekte enn Sonos Play:5, særlig i mellomtone og diskant. Det brukes da også en analog forsterker istedenfor digital og det merkes.

Diskanten til Sonos er godt til stede, ikke for mye og ikke for lite. Men den spiller litt hardt. Den kan justeres i appen sammen med bass for å lage lyden mer slik man selv ønsker. Men den oppleves også litt uten sjel.

Når jeg sammenligner Electrocompaniet Tana og Sonos Play:5, så tenker jeg: Sonos spiller mer og dypere bass, passer for flere pga. sin ekstremt gode app, men der hvor Sonos bare spiller musikk, så spiller Tana med følelse. Piano på Sonos f.eks. kan låte litt dødt. Man hører piano, men føler det ikke. Det er også derfor jeg sier at Sonos passer til de aller fleste, men ikke for de med ekstra interesse for musikk og hifi.

Konklusjon

Sonos Play:5 er den største høyttaleren til Sonos. Ikke bare er den størst rent fysisk, men den spiller også størst. Den kan brukes alene for å gi god lyd i flere rom, eller settes opp som et stereo-oppsett med to stk. Play:5 slik vi har gjort. Den spiller stort og kraftig med solid og dyp bass og de fleste vil klare seg uten å kjøpe Sub. Skal man ha muligheten for ekstra bass eller bruker en av Sonos lydplanker/base, så vil Sub sette prikken over i-en.

Appen blir bare bedre og bedre jo mer Sonos utvikler den og er i en egen klasse. Veldig stabil, alt styres enkelt fra appen og den har et vel av funksjoner og muligheter.

Truplay er Sonos sin egen kalibreringsmetode og man bruker en iPhone for å fange opp lyden i rommet slik at lyden justeres deretter. Personlig liker jeg ikke alltid å ha den på og jeg slår funksjonen litt av og på ettersom hvilken musikk jeg spiller. Her kommer personlig smak inn i bildet.

Alt i alt er Play:5 en glimrende multiromsenhet og kjøper man to, har man et flott oppsett som vil tilfredsstille de aller fleste med deilig, stor og likendes lyd.

Anbefales!

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

80%

Oppsett

100%

Funksjoner

90%

Lyd

90%