Nakenbildene florerer: – Grunn til bekymring

Nakenbildene florerer: – Grunn til bekymring

Å ta nakenbilder av seg selv og få tilsendt nakenbilder av andre er langt mer normalt blant unge enn mange kanskje tror, ifølge en ny undersøkelse fra Telenor og UNICEF.

Hele 40 prosent av ungdom mellom 18-20 år sier at de har tatt nakenbilder av seg selv. 2 av 3 sier at de har mottatt nakenbilder av andre.

Ikke overraskende

Fagansvarlig Kristin Oudmayer i Unicef sier at tallene ikke er overraskende, men bekrefter at det har blitt en del av ungdomskulturen.

– Å oppleve at bilder blir spredd og misbrukt mot sin viten og vilje, er en grov integritetskrenkelse, og et brudd på barn og unges rett til privatliv. Dette må vi få en slutt på, sier hun.

Klandrer seg selv

I undersøkelsen kommer det også frem at tre av fire har delt nakenbilder av seg selv med andre personer. Hele én av tre sier de ville skyldt på seg selv dersom deres private bilder hadde kommet på avveie.

– Det er overraskende at det er flere som selv tar på seg skylden for at eget nakenbilde kom på avveie, enn å skylde på den som faktisk sendte det videre, mener Ana Brodtkorb, leder for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor Norge.

 – Det er trist at unge tenker “den som er med på leken, må tåle steken”, sier Brodtkorb. Det er den som videresender bildet som har gjort noe galt. Den som rammes bør ikke oppleve å sitte igjen med ansvaret alene. Han eller hun må våge å be om hjelp til å takle situasjonen.

Mange angrer

I undersøkelsen kommer det også frem at 35% av de spurte angrer på å ha tatt eller sendt et nakenbilde av seg selv, og hele 63% sier de ikke vil gjøre det i fremtiden.

– Siden 2009 har vi i skoleturneen vår Bruk Hue snakket om hvor viktig det er å tenke seg om før man tar og deler bilder. Likevel ser vi at svært mange deler både nakenbilder av seg selv og andre. Derfor utvikler vi nå Bruk Hue-programmet videre, med særlig fokus på nettvett og nakenbilder. I tillegg inviterer vi foreldre til vår Digitale Foreldreskole hvor vi har eksperter og verktøy som gir gode råd til foreldre som kanskje synes nudes er litt kleint å snakke med barna om, sier Brodtkorb.

Kriminell med et tastetrykk

Å ta, oppbevare og dele nakenbilder av andre kan være straffbart i henhold til flere ulike paragrafer. 93 prosent av de spurte sier at de er klar over dette. Hele 95 prosent sier de vet at man kan bli straffet etter den såkalte «barnepornoparagrafen» §311 for å ha oppbevart eller formidlet nakenbilder av personer under 18 år. Med en slik dom på rullebladet kan man stenges ute fra deler av arbeidslivet.

– Ungdommen er åpenbart klar over at det de gjør er ulovlig og risikofylt, men likevel skjer det i utstrakt grad. Det betyr at vi må jobbe med ungdommens holdninger til- og innsikt i hva slags konsekvenser dette kan få for den enkelte. I tillegg må de få mer kunnskap om privatlivets grenser, egne og andres rettigheter. Dette er ikke et ansvar som hviler på skolen alene. Foreldre og foresatte må være tydelig tilstede i barn og unges digitale hverdag, vise interesse, omsorg og selv være gode forbilder og veiledere, sier Kristin Oudmayer i UNICEF.

Hovedfunn fra undersøkelsen:

  • 40 prosent har tatt et nakenbilde av seg selv
  • 3 av 4 har delt nakenbilder av seg selv med andre
  • 27 prosent har et nakenbilde av seg selv på egen enhet
  • 2 av 3 har mottatt et nakenbilde av noen andre
  • 35 prosent har angret på å ha tatt eller sendt et nakenbilde av seg selv
  • 63 prosent sier de ikke vil dele et nakenbilde av seg selv i fremtiden

Produkttest: Fitbit Charge 4

Fitbit har kanskje ikke oppdatert utseende på sin nyeste Charge, men det er innsiden som teller, som de sier og der har det skjedd ting. Det amerikanske selskapet ble kjøpt av Google for 2,1...