Produktomtale: Drobo C5

Det bør være hevet over enhver tvil at RAID ikke er backup. Drobo C5 sår derimot spørsmålet om hva poenget med RAID er!

Det er sjeldent vi møter et produkt som forandre ved grunnforståelsen av maskinell feiltoleranse, noe redundante strømforsyninger og RAID ofte blir omtalt som.

Vi her i ITpro har tidligere publisert et whitepaper om RAID, men Drobo rokker ved hele løsningen, selv om prinsippet er det samme; beskyttelse mot datatap ved diskfeil.

Stilrent og brukervennlig

I motsetning til mange NAS-løsninger vi har sett på tidligere, er Drobo en løsning som har en langt lavere terskel for sluttbruker for å komme i gang. Det er ikke utelukkende en positiv side ved produktet, ettersom dette har gått på bekostning av funksjonalitet, apper og tjenester som lar deg strømme media til Smart-TV’er.

Diskboksens fremside tas enkelt av uten noen som helst form for klips eller skruer. Her er det magnetisme som gjelder. Diskene skyves direkte inn i en av fem diskbrønner. For ordens skyld, så er det kun 3,5″-disker som er støttet og det følger ikke med overganger eller adaptere som gjør det mulig å benytte disker av andre fysiske størrelser.

Du bestemmer selv hvor mange disker du setter inn i et Drobo-system, men dess flere disker, jo høyere utnyttelsesgrad av kabinettet er det.

Enkelt oppsett

Etter at disker er satt inn og systemet er koblet opp ber instruksjonsmanualen oss om å gå til drobo.com/start for videre oppsett og instruksjoner av enheten.

Etter noen steg får du valget om å sette opp en helt ny Drobo, eller overføre data fra en eldre enhet om du ønsker å oppgradere, eller bare sette opp en ny stasjon for å frigjøre en eldre.

Det er en ting vi ikke setter like stor pris på, og det er at diskene automatisk blir re-partisjonert uten et aktivt og velinformert valg underveis. Advarselen som dukker opp forteller ikke klart nok at dersom du går videre, forsvinner alle data her og nå. Etter initialisering blir du så tatt videre til nedlasting av selve tjenesteapplikasjonen for enten Windows eller Mac.

Kuriositet nummer to er slik at selv om vi akkurat har lastet ned og installert dashbordet ble vi bedt om å oppdatere en til nyere versjon idet applikasjonen startet opp.

Ferdig installert kan du selv initialisere volumet på din nye Drobo. Selv om du har satt inn 5×10 terrabyte med lagring, kan du opprette volum på inntil 64 terrabyte. Det vil si at enheten vil vise 64 terrabyte uansett hvor mye kapasitet som finnes samlet i diskoppsettet. Fordelen er at du slipper å rekonfigurere partisjonen ved en senere utvidelse, ulempen er dersom brukeren ikke er bevisst på lagringsbegrensningen og til slutt går tom for ledig plass.

Øvrige funksjoner vi satte pris på var muligheten for å justere ned lysstyrken til LED-indikatorene. Dette gjør den langt mer diskret på PC-bordet hvor den står.

En funksjon vi utelot å teste var en egen backup-partisjon. Denne oppretter en egen dedikert partisjon som er dobbelt så stor som C-disken til din maskin. Har du 128 gigabyte, blir backuppartisjonen 256GB, osv. For mange vil dette kunne være en kjærkommen funksjon, men med tjenester som iCloud og OneDrive er personlige data i langt større grad ivaretatt gjennom slike tjenester enn hver gang du måtte finne på å docke laptopen din til Drobo hjemme.

RAID-uavhengig feiltoleranse

Drobo markedsfører sine løsninger som “beyondRAID”. Med dette mener selskapet at de gir feiltoleranse for diskfeil, uten å benytte seg av RAID-teknologi. Det betyr at du som sluttbruker kan sette sammen en diskkombinasjon som benytter seg av disker med forskjellig lagringskapasitet og hvor mengden blir akkumulert, i motsetning til RAID som gir deg laveste felles kapasitet.

For å teste dette ut i praksis, satte vi inn 2×1 terrabyte og 2×1,5 terrabyte harddisker i testeksemplaret Drobo 5C.

Drobo bekrefter dette som 5 terrabyte (med 4,54 som anvendbar kapasitet), med 1,53 terrabyte benyttet for feiltoleranse. Dersom du skulle oppleve feil på én disk vil du kunne bytte denne uten tap av data. Dersom du ønsker å legge til en ekstra disk for å utvide kapasiteten kan du gjøre det uten å tenke på eksisterende valg av disker og konfigurasjon. Noen hensyn kan dog være verdt å ta, slik at ikke disker med vesentlig lavere ytelse reduserer den helhetlige ytelsen på settet.

Et valg i menyen er muligheten for å utvide løsningen for to diskers feiltoleranse. Med dette aktivert vil du miste ytterligere tilgjengelig kapasitet, men oppleve at to valgfrie disker kan feile uten tap av data.

Overkommelig ytelse – diskutabel pris

Selv om Drobo leverer enheter som støtter nettverksgrensesnittet er vår versjon basert på USB-C.

Vi velger å overføre et utvalg med mediefiler (bilder og video) som er tatt med kamera og drone. Lite overraskende varierer overføringshastigheten etter hva som overføres, men med en variert samling med filer er det rundt 60-70 megabyte i sekundet som er representativt, noe overføringsdiagrammet i Windows 10 bekrefter.

Sett under ett, er det i seg selv lite å utsette på Drobe 5C. Mangel på applikasjoner og tjenester kan forsvares med en betydelig fleksibel redundans og brukervennlighet. Det vi savner er et noe mer kostnadsvennlig prisbilde. En Drobo 5C koster tross alt nærmere fire tusen kroner, og da kommer disker i tillegg.

Selv om vi i redaksjonen verdsetter lokal lagring og backup slik Drobo tilbyr, savner vi muligheten for å kunne strømme mediafiler til smart-TV og Xbox. Alternativet for mange kan fort bli en grom kombinasjon av en stor USB-harddisk med backup til Box eller OneDrive.